🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС не е доволен от сътрудничеството си с Турция за бежанците

Брюксел оказва натиск върху Анкара да намали броя на новопристигащите в съюза.

ЕС оказва все по-голям натиск върху Турция да намали броя на имигрантите, пристигащи в Гърция. Това е от "жизненоважно значение", заяви холандският премиер Марк Рюте, чиято страна поема ротационното председателство на съюза.

Над 1 млн. души са пристигнали в Европа миналата година, предимно от разкъсвани от войни райони в Близкия изток, преминали през Турция, пише Wall Street Journal. "Този брой трябва да бъде намален значително. Не можем да продължим с настоящите числа", коментира Рюте.

Недостатъчни усилия

В края на ноември миналата година ЕС постигна сделка с Турция за това страната да предприеме стъпки за намаляване на потока от имигранти в замяна на 3 млрд. евро. Договорката беше за влизането в сила на проекти за интегрирането на сирийските бежанци, за подкрепа на Анкара по пътя на евентуалното й членство в ЕС и за ускоряване на преговорите за безвизово пътуване на турските граждани. Но в края на декември около 90 хил. души са пристигнали в ЕС през Турция в сравнение с малко над 100 хил. през ноември.

Зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, който оглавяваше преговорите за имигрантската сделка, пътува до Анкара в неделя, за да окаже натиск върху турските власти за това да намалят значително потока от новопристигащи в ЕС. Той заяви, че Брюксел е "далеч от доволен" във връзка с постигнатото от Анкара досега. "Единствената цел е да понижим числата. През изминалите седмици числата остават относително високи, така че има още много работа за вършене", коментира Тимерманс.

Турция от своя страна обвинява ООН и международната общност, че не успяват да сложат край на войната в Сирия, като междувременно критикува Русия, че подклажда потока от бежанци с извършваните от нея въздушни удари по подкрепяни от Запада бунтовници и цивилни граждани в Северна Сирия. Зимата не се оказва особена спирачка за сирийските имигранти, които идват в Европа през Турция. Поне 36 души са се удавили през отминалата седмица.

В Турция се намират над 2.2 млн. сирийски бежанци и около 300 хил. иракски бежанци, които са избягали от конфликти и от насилието на "Ислямска държава в Ирак и Леванта". През последните месеци фокусът в ЕС се измества от усилията за по-равномерно преразпределение на имигрантите в блока към засилването на контрола на границите. Последното е по искане на страните от Централна и Източна Европа.

Гранична защита

Както Рюте, така и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер твърдят, че за равномерното разпределение на бежанците е от жизнена необходимост ефикасната защита на гръцко-турската граница. Програмата за преразпределение на ЕС, която трябва да премести общо 160 хил. търсещи убежище от Италия и Гърция към други европейски страни, досега е разпределила само 272 сирийци и еритрейци. Част от причините са, че имигрантите бързо поемат пътя за предпочитани дестинации като Германия, а останалите страни не показват голямо желание за приема на бежанци. В резултат Германия, Дания и Швеция върнаха граничния контрол, като това повиши опасенията, че пътуването без паспорт между повечето държави в ЕС ще бъде прекратено. "Не можем да продължаваме ден след ден с това поредната страна членка да връща граничния контрол. Отчасти разбирам Швеция, тъй като тя е изправена пред огромно бреме, но колективният отговор не е възвръщането на граничния контрол", посочи Юнкер.

Освен натиска върху Турция да намали имигрантския поток ЕС иска да забърза създаването на нова гранична агенция, която ще разполага с повече правомощия в кризисни моменти. Цел на холандското председателство ще бъде да осигури зелена светлина за това до юни.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kazushi avatar :-|
    kazushi
    • - 3
    • + 11

    Когато български граничар застреля мигрант, в Европа се вдигна вой до небесата, сега искат чужди държави да получат "повече правомощия" върху нашата граница.
    Между другото, кой печели от цялата история с бежанците - Сирия определено не, ЕС също не, но Турция получава пари, а и шанс да шантажира Европа.

    Нередност?
  • 2
    liubo...otdale4 avatar :-P
    liubo...otdale4
    • - 2
    • + 9


    Поредна грешка на наивниците от ЕС.

    С Турция с добро не става, господа.

    А тези пари дето им ги дадохте - ми те са отдавна на частни сметки в швейцарски банки !

    Нередност?
  • 3
    bestbuy avatar :-|
    За да останат ХОРА в България.
    • + 1

    Огради, плътни огради по вънщшните граници на ЕС !! Това е решението !

    Нередност?
Нов коментар