🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС и Турция сключиха неясна сделка за миграцията

Анкара получава 3 млрд. евро и обещание за преговори срещу затягане на границите

След срещата турският премиер Ахмет Давутоглу (вляво) приветства споразумението като "ново начало" за евроинтеграцията на Турция
След срещата турският премиер Ахмет Давутоглу (вляво) приветства споразумението като "ново начало" за евроинтеграцията на Турция
След срещата турският премиер Ахмет Давутоглу (вляво) приветства споразумението като "ново начало" за евроинтеграцията на Турция    ©  YVES HERMAN
След срещата турският премиер Ахмет Давутоглу (вляво) приветства споразумението като "ново начало" за евроинтеграцията на Турция    ©  YVES HERMAN

Европейският съюз (ЕС) се договори с Анкара, че Турция ще полага повече усилия за спиране притока на мигранти към Европа, срещу което ще получи 3 млрд. евро, визова либерализация и отваряне на нови преговорни глави с ЕС.

Липсва доверие между страните

След срещата в Брюксел в неделя лидерите на 28-те страни приветстваха споразумението като стъпка към овладяване на бежанската криза. Турският премиер Ахмет Давутоглу, който представляваше страната си, заговори за "ново начало" на турската евроинтеграция.

Въпреки това пролича липсата на доверие между двете страни. Френският президент Франсоа Оланд подчерта, че споразумението не означава ускорено влизане на Турция в ЕС, защото "няма промени по този въпрос". Давутоглу отказа да даде гаранции, че притокът на мигранти към Европа ще намалее, защото "не знаем какво ще се случи в Сирия... и никой не може да гарантира нищо". В същия спорен дух са и основните части от споразумението, коментира Financial Times.

Не е ясно откъде точно ще дойдат парите

На първо място то предвижда "първоначалното" отпускане от ЕС на Турция на 3 млрд. евро за подобряване условията на живот за сирийските бежанци в страната. С тези пари трябва да се осигурят училища на арабски за децата и други услуги, които да насърчат бежанците да не продължават пътя си към Европа. Частта с парите е силно компромисна, защото Турция искаше от ЕС по 3 млрд. евро годишно. Брюксел предложи същата сума, но за две години. След срещата в неделя не беше съобщено за какъв период са договорените пари. Освен това ЕС иска плащането да зависи от това дали и доколко Турция е намалила притока на мигранти към ЕС. В споразумението обаче не се казва какъв е приемливият от Брюксел брой мигранти. Смята се, че само тази година от Турция в ЕС са влезли над 700 хил. мигранти.

Накрая, няма единомислие сред 28-те еврочленки откъде ще дойдат тези пари. Дипломати от Брюксел предложиха 500 млн. евро да бъдат осигурени от общи фондове, а 28-те да внесат остатъка всеки според възможностите си. Има възможност онези страни, за които ЕК смята, че вече са поели голяма тежест с мигранти, да получат фискални облекчения за вноските си в този фонд. По-богатите страни, включително Германия и Франция, искат цялата сума да се плати от общия бюджет, дори ако това трябва да стане за сметка на резервите му. Според тях това ще спести тромави парламентарни процедури в някои еврочленки.

По-важната за Турция част от споразумението предвижда на 14 декември съветът по външни отношения на ЕС да одобри отварянето на глава 17 по преговорите за присъединяване, т.е. да започне работа по стандартизирането на турските финансови политики. Турция освен това получи обещание за "съживяване" на присъединителния процес, който започна точно преди 11 години. Дипломатически източници, цитирани от Reuters, говорят за отваряне на глави 23, 24, 15, 26 и 31, засягащи съдебната система, правосъдието, енергетиката, образованието и външната политика съответно. Освен че много от еврочленките се съмняват дали Турция трябва изобщо да влезе в съюза, отварянето на нови преговорни глави е блокирано от Кипър, който се надява скоро да постигне пробив по политическото обединение на острова.

По-внимателно с визите

Колкото до либерализацията на визите, тя, макар да беше представена от Анкара като победа, едва ли ще означава, че веднага всички почти 80 млн. турци ще пътуват свободно в шенгенското пространство. Турция и ЕС имат споразумение от 2013 г. за реадмисия на лица от трети страни, които са влезли в ЕС през Турция, но молбите за закрила са били отхвърлени от блока. Споразумението от неделя предвижда ускоряване на новия визов режим за турски граждани, така че той да влезе в сила от идния октомври, но при положение че Турция изпълнява задълженията си по договора за реадмисия. Дипломати от Брюксел очакват либерализацията да стане поетапно, като на първо време тя засегне съвсем тесен кръг турци - предимно бизнесмени и студенти.

Споразумението е неясно и в първата си точка, която засяга формата на бъдещите срещи между Турция и ЕС. С него се поставя началото за двустранни срещи на всеки шест месеца "в подходящ формат". Това едва ли означава, че турският президент Реджеп Ердоган ще събира лидерите на 28-те еврочленки два пъти годишно, подобно на Давутоглу в неделя. По-вероятно е ЕС да бъде представляван от президента си Доналд Туск и председателя на еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Въпреки нееднозначните клаузи на споразумението Туск беше категоричен преди началото на срещата, че ЕС в никакъв случай не "прехвърля другиму" задължението по опазването на външната си граница и ако някой си представя подобно нещо, това е "наивно".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vasko49 avatar :-|
    vasko49
    • + 9

    защо не поканят и китайците японците и индийците във евро парламента така и така са започнали да канят всеки
    да не забравят и фесове да раздаде ердоган както са се гушнали
    абе това политиката както казват е много мръсно нещо личи си

    Нередност?
Нов коментар