🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Насилието по границите продължава

Британският премиер Камерън похвали охраната по българо-турската граница. Разследвания на международни организации обаче сочат за малтретиране на мигранти от полицаи и граничари

Британският премиер Дейвид Камерън беше впечатлен от охраната по българската граница. Ако беше взел предвид статистиката обаче, коментарът му едва щеше да бъде толкова позитивен.
Британският премиер Дейвид Камерън беше впечатлен от охраната по българската граница. Ако беше взел предвид статистиката обаче, коментарът му едва щеше да бъде толкова позитивен.
Британският премиер Дейвид Камерън беше впечатлен от охраната по българската граница. Ако беше взел предвид статистиката обаче, коментарът му едва щеше да бъде толкова позитивен.    ©  Пресцентър - Министерски съвет
Британският премиер Дейвид Камерън беше впечатлен от охраната по българската граница. Ако беше взел предвид статистиката обаче, коментарът му едва щеше да бъде толкова позитивен.    ©  Пресцентър - Министерски съвет
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В началото на декември, по време на официалната визита на британския премиер Дейвид Камерън в България, той и българският му колега Бойко Борисов посетиха граничния район край ГКПП Лесово, за да инспектират граничните съоръжения. "Возих Камерън на джипката, за да разгледа планините по-хубаво. Това е забранено по принцип, но ние можем да си го позволим, защото по-добре мога да му обяснявам", каза Борисов пред БНТ. Британският премиер пък похвали българските граници и ги даде за пример за спазване на шенгенските правила: "Важно е Европа да има сигурни външни граници и тук, в България, се вижда, че премиерът и правителството са изключително ангажирани с този въпрос. България има морска граница, има и сухопътна граница с Турция, която охранява, и смятам, че това е реален пример как нещо, ако е истински приоритет, може да бъде постигнато."

Докато самопризнанието на Борисов, че прави нещо незаконно, не привлече почти никакъв интерес у нас, то репликата на Камерън предизвика силен отзвук във Великобритания. Всъщност, единствената причина британските медии да отбележат гостуването на премиера си в България, беше, че една от най-големите благотворителни организации на острова - Oxfam - излезе с остра критика срещу думите на Дейвид Камерън.

Тогава Мая Мейлър, директорът по хуманитарни политики на организацията, каза пред Guradian: "Бежанците, които преминават българската граница, разказват за изнудване, обири, физическо насилие, насъскване на полицейски кучета и заплахи за депортация от страна на българските власти." Мейлър говори за разказите на 110 бежанци, описани в доклад на Белградския ценър за човешки права (БЦЧП) в началото на ноември (целият може да се намери тук). "Европейските политици трябва да бъдат внимателни, когато изглежда, че намират извинение за малтретирането на хора, бягащи от военни действия. Вместо това лидерите трябва да фокусират своите усилия в това да изградят сигурни и легални канали, по които те могат да кандидатстват за убежище", казва още Мейлър пред Guardian.

Миналият петък, 11 декември, още една световна организация за защита на човешките права - "Амнести Интернешънъл", се включи в критиките си към България. В отворено писмо, озаглавено "България: време е да бъдат адресирани твърденията за насилие срещу бежанци и мигранти от страна на полицията", организацията приканва правителството да разследва обвиненията за посегателства срещу живота и здравето на мигрантите. След доклада на БЦЧП от "Амнести" са провели собствено разследване и интервюта с бежанци и доброволци край Димитровград. Достигнали са до същите заключения - насилието над  хората, пресичащи границата на България със Сърбия, е нормата. Нито МВР, нито друга ресорна институция не са отговорили на призива на организацията към момента.

 

Ако Камерън беше проверил статистиките...

Дейвид Камерън заяви, че е силно впечатлен от ефективността на охраната по българо-турската граница. Очевидно офроуд преживяването с Бойко Борисов (или политическата коректност) са замаяли главата на британския премиер - ако той беше обърнал внимание на обществено достъпните данни, предоставяни от МВР, констатацията му надали щеше да бъде толкова положителна. Според последния бюлетин за миграционната обстановка в страната от началото на годината в България са задържани 29 959 души, които са преминали границата незаконно. Само 1/3 от тях обаче са задържани при навлизането си в страната. Във вътрешността й са заловени още 11 398 души, а 8180 са заловени при излизането си от България, почти всички в посока Сърбия. Същевременно, само 767 души се намират в центровете на Държавната агенция за бежанците към момента. В последната седмица на ноември и първата на декември бежанските центрове са напуснали съответно 638 и 984 души. Повечето от тях вероятно са продължили пътя си на запад. Тоест България едва ли е моделът за подражание при опазването на границите, който Камерън описва.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qmi1447491536479923 avatar :-@
    Vladimir St Radoslavov
    • - 2
    • + 6

    НПО-тата винаги са кресливи и нахални за позицията която отстояват. Това е част от стратегията за привличане на интерес. Още повече се борят и надвикават една с друга за това коя е по по и най. Англичаните си мат техни проблеми които са сходни с българските по отношение на така наречените имигранти. Просто мнозинството от по бедните не ги искат защото натоварват и изяждат и без това изтънелите от либералната демокрация социални фондове, съществиващи ТАМ и почти липсващи ТУК. Турция изнуди ЕС да према емигранти мюсюлмани, горчивите плодове на това недоглеждане тепърва ще ги преглъщаме ние и нашите деца. Меркел се опитва да се наложи с някави нейни си мерки за състрадание, аз лично се потам дали тайно не е приела исляма ... Приемането на такава хомогенна група бежанци можеше да бъде избегнато още от самото начало ... просто границите трябваще да се затворят за личности непритешажащи паспорти на страни от ЕС, нелегално проникналите да се бръщат принудително и незабавно, да се употребява огнестрелно оръжие срещу опитите за нелегално пресичане на границите на ЕС, ако има хора потребни на немската индустрия да бъдат наемани с договори или някаква си там карата останалите да бъдат разселени извън ЕС за да им се осигури накаво жизенно нивио достатъчно за оцеляване. Какво в същност се случи - ТЕ ИМИГРАНТИТЕ пристигат арогантни, нахални, мръсни, парцаливи, невежи, невиждали бедицинска грижа от раждането си, но убедени че сме длъжни да ги приемаме да ги обгрижим, да ги храним да се съобразяваме с тяханта култура, етнически обичаи, релогия и накрая да ни наложат техните те мерки и стандарти за общество, култура и религия неприемайки европейските и размножавайки се безконтролно да претопят еврпейците ...

    Нередност?
  • 2
    pesheff avatar :-(
    pesheff
    • - 1
    • + 5

    Тогава Мая Мейлър, директорът по хуманитарни политики на организацията, каза пред Guradian: "Бежанците, които преминават българската граница, разказват за изнудване, обири, физическо насилие, насъскване на полицейски кучета и заплахи за депортация от страна на българските власти."
    ---
    Хайде пак -- бежанец е едно, нарушител на държавна граница е съвсем друго Мая.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал