🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нещо голямо се задава

Четвъртата индустриална революция изцяло ще промени начина, по който живеем, работим и общуваме

В бъдеще се задават още много технологични открития в областта на изкуствения интелект, роботиката и други
В бъдеще се задават още много технологични открития в областта на изкуствения интелект, роботиката и други
В бъдеще се задават още много технологични открития в областта на изкуствения интелект, роботиката и други    ©  Reuters
В бъдеще се задават още много технологични открития в областта на изкуствения интелект, роботиката и други    ©  Reuters

Нещо се случва, нещо голямо се задава. Възможно ли е да сме пред прага на технологична революция, която изцяло ще промени начина, по който живеем, работим и общуваме? Според множество експерти и анализатори отговорът е "да". До такава степен, че т.нар. четвърта индустриална революция е една от основните теми на Световния икономически форум в Давос. Въпросите за това как именно ще се развие този процес все още нямат отговор, но едно е сигурно – колективният му прочит трябва да бъде изчерпателен и да включва участниците в глобалното управление, публичния и частния сектор, гражданското общество и академичните среди.

Безпрецедентен момент

"Първата индустриална революция използва водата и парната енергия, за да механизира производството. Втората използва електрическата енергия, за да създаде масовото производство. третата използва електрониката и информационните технологии, за да автоматизира производството. Сега четвъртата индустриална революция стъпва върху третата, дигитална революция, която се случва от средата на миналия век. Тя се характеризира със сливане на технологиите, което замъглява линиите между физическата, дигиталната и биологическата сфера", обобщава в анализ за Foreign Affairs Клаус Шваб, създател и председател на швейцарската организация World Economic Forum, която провежда годишния Световен икономически форум в Давос.

Според него скоростта, с която се случват сегашните научни постижения, няма исторически прецедент. Тези промени се отразяват на почти всяка индустрия във всяка страна и това води до трансформация на системите за производство и управление. Така възможностите стават неограничени за тези, които са свързани с мобилни устройства, имащи огромен достъп до познание. А в бъдеще се задават още много технологични открития в областта на изкуствения интелект, роботиката, интернет на нещата, нанотехнологиите и други.

Мнението на Шваб съвпада със скорошно изследване на икономисти от Европейската инвестиционна банка, което призовава за това, Европа да застане начело на глобалните иновации. Според документа икономическият успех на континента зависи от способността му да прави нововъведения. Затова той призовава за решителни мерки от страна на политиците, инвеститорите и частния сектор за стимулиране на европейската конкурентоспособност. "Европа все още има силна основа в науката и някои индустриални технологии, но рискуваме да изпуснем кораба в технологичната сферата на следващата индустриална революция. Европейската инвестиционна банка е отдадена на засилване на конкурентоспособността чрез значителни и безпрецедентни нива на финансиране на иновациите и чрез Европейския фонд за стратегически инвестиции", заяви президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер. Водената от него институция е на челно място във финансирането на иновациите с 18.7 млрд. евро за миналата година, в сравнение с под 10 млрд. евро през 2008 г. Но Европа все още се нуждае от допълнителни 130 млрд. евро на година, за да постигне целта на ЕС за инвестиране на 3% от БВП в сферата на изследванията и развитието.

Ефекти върху бизнеса

Четвъртата индустриална революция ще има значителен ефект върху бизнеса. Тя ще принуди компаниите да преосмислят начина, по който оперират. Бизнес лидерите и изпълнителните директори ще трябва да разберат променящата се среда, да поставят под съмнение досегашните си заключения и да прегърнат иновациите. След пет години над една трета от професионалните умения, които са смятани за важни днес, ще са се променили, твърди доклад на World Economic Forum. Някои професии ще изчезнат, други ще се развият, а трети, които не съществуват в момента, ще станат нещо обичайно. В бъдеще работната ръка ще трябва да подобри уменията си, за да остане релевантна. Творческите способности ще станат едно от трите най-важни умения, от които ще се нуждаят служителите. С вълната от нови продукти, нови технологии и нови начини на работа на тях ще се наложи да станат по-креативни, за да се възползват от промените. През 2015 г. преговорите са на предни позиции в списъка с умения, но през 2020 г. те почти изпадат, тъй като машините, използвайки огромно количество данни, ще започнат да вземат решения вместо нас. По същия начин активното слушане, което днес се смята за ключово, ще изчезне напълно от необходимите умения през 2020 г. Емоционалната интелигентност, която не присъства в списъка през 2015 г., ще стане една от важните способности в бъдеще.

Ефектът на промяната върху различните индустрии ще зависи от самите тях. Секторът на медиите и развлеченията вече до голяма степен се промени през последните пет години. Финансовите услуги и инвестиционната сфера тепърва ще се променят значително. Работещите в продажбите и производството ще се нуждаят от нови умения, като например технологична грамотност, тъй като мобилният интернет и другите технологии вече засягат начина ни на работа. Докато изкуственият интелект и триизмерното принтиране все още не се употребяват толкова, но степента на развитие ще се случи бързо.

Четвъртата индустриална революция ще повлияе и на правителствата. Новите технологии ще позволят на гражданите да засилят връзките си с управляващите, да изказват мнението си, да координират усилията си и дори да се изплъзват от надзора на властите. Едновременно с това правителствата ще получат нови технологични възможности да увеличат контрола си над населението чрез системи за наблюдение и други. Като цяло обаче управляващите ще се изправят пред засилен натиск да променят сегашния си подход на обществено ангажиране и на вземане на решения, тъй като тяхната централна роля в провеждането на политика намалява заради новите източници на конкуренция и преразпределението и децентрализацията на власт, станали възможни заради новите технологии. Така в крайна сметка способността на правителствата да се адаптират ще предопредели дали ще оцелеят.

Позитиви и негативи

Шваб посочва, че Четвъртата индустриална революция може да повиши глобалните доходи и да подобри качеството на живот. Технологиите са довели до нови продукти и услуги, които увеличават ефикасността и възможностите в личния живот на хората. "В бъдеще иновациите ще направят чудо в потреблението с дългосрочни ползи в сферата на продуктивността. Цената на транспорта, търговията и комуникациите ще падне, а логистиката и глобалните вериги за доставка ще станат по-ефективни. Това ще открие нови пазари и ще стимулира икономическия растеж", твърди Шваб.

Има обаче и по-скептични мнения. "Съществува съгласие, че се случва голяма технологична промяна. Но няма съгласие, че наистина се намираме в четвърта индустриална революция. Затова не споделяме нетърпението на много други медии", пише в анализ на Politico. Американският вицепрезидент Джо Байдън пък наскоро критикува тези, които позволяват колапса на средната класа в името на технологичната революция. "На този етап не е ясно, че този процес ще доведе до повече печеливши, отколкото загубили", коментира Байдън.

Шваб също предупреждава, че революцията може да предизвика по-голямо неравенство, особено заради потенциала си да разруши сегашния пазар на труда. Изместването на работниците от машини може да разшири пропастта между възвращаемостта в капитала и в труда. От друга страна, възможно е заместването на служителите от технологиите да доведе до увеличаване на безопасните и високоплатени професии. В бъдеще талантът повече от капитала ще бъде критичен фактор за производството. Това ще причини все по-голямо разделение на пазара на труда на следните сегменти – "ниско квалифициран/ниско платен" и "високо квалифициран/високо платен".

Неравенството е едно от най-големите притеснения, свързани с Четвъртата индустриална революция. Най-облагодетелстваните от иновациите са тези, които осигуряват интелектуален и физически капитал – новаторите, акционерите и инвеститорите. Това обяснява увеличаващата се пропаст в благосъстоянието между зависимите от капитала и от труда. Технологиите са една от основните причини за това защо доходите са в застой или дори намаляват за мнозина в страните с високи доходи. Търсенето на високо квалифицирани работници се увеличава, докато това на работници с по-малко умения намалява. Резултатът е пазар с търсене в двете крайности, но не и в средата. Това обяснява защо толкова много работници се страхуват, че доходите им и тези на децата им ще продължават да са в застой. Затова и средната класа по света става все по-неудовлетворена. А икономика, която предлага само ограничен достъп на средната класа, е причина за безпокойство.

Четвъртата индустриална революция създава нови възможности за икономическо, социално и личностно развитие. Но също така може да доведе до маргинализацията на някои групи, до изостряне на неравенството, до създаване на нови заплахи за сигурността и до подкопаване на човешките взаимоотношения, пише Шваб в анализ за Project Syndicate. И все пак степента, до която тези промени са позитивни, ще зависи от това как направляваме рисковете и възможностите, които се появяват в процеса.

22 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 80
    • + 15

    Браво, Капитал!
    Слава на Америка за България!
    Вечна дружба!

    Нередност?
  • 2
    rumen525252 avatar :-|
    rumen5252
    • - 37
    • + 43

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Искал си да кажеш нещо или се изкашля?

    Нередност?
  • 3
    tucker_case avatar :-P
    tucker case
    • - 38
    • + 34

    работата ше стане игра, играта ше стане работа... сички ше изпонастанем визюйнери и криейтъри като елън мъск, никола тесла, стив джобз и дедо господ едновременно... абе голем фън ни чака... проблема е че китайците и те искат като елън мъск, никола тесла, стив джобз и дедо господ... африканците немойш ги фана за шлифера... и сал един бат' арни ше требва да дежури пред триди принтера... :)

    Нередност?
  • 4
    valdim avatar :-|
    Dimov
    • - 5
    • + 10

    До коментар [#3] от "tucker case":

    +1 Грейт фън ис гоинг ту хепън...

    Нередност?
  • 5
    nikitovanch avatar :-?
    nikitovanch
    • - 12
    • + 52

    Чудя се дали, когато човечеството затъне създавайки изкуствен интелект, достатъчно силен и развит, за да ни пороби, ще осъзнае, че всъщност Стивън Хокинг и Бил Гейтс не са "технофоби", а просто лоши пророци.

    Нередност?
  • 6
    k_ avatar :-|
    k_
    • - 36
    • + 37

    До коментар [#2] от "rumen5252":
    Само си представи, ако я нямаше тая фондация как би изглеждала медийната среда в България.
    Прас и Мама Му щяха да са навсякъде с техните рекламни диплянки на Путин и псевдо православната му кагеберия.

    Нередност?
  • 7
    knb avatar :-|
    Кнб
    • - 13
    • + 34

    Не знам дали си представяме колко сериозен е проблема сега. Работя в тази област от дълго време, от 1976 г. Работите са на такова ниво че в близките 5 години ще има мислещи машини със самосъзнание. Т.е. които да могат да мислят върху мисловните процеси. Оттам нататък е само въпрос на технически детайли да им се сложат механични и други сензори и актуатури и да се направят самоусъвършенстващи се. Не се изисква кой знае какъв хардуер.

    За хората, които могат да оживеят. Работата е там какво е креативна дейност. Та да речем че се задоволим със сегашното ниво. Някой, за да е технически добре е нужно КИ (IQ)>115. Това са само 16% от всички европейци (и почти половината китайци). За да е някой технически иновативен е нужно IQ>130, които са 2.5% от населението. Затова няма например достатъчно ИТ специалисти. Просто там се иска около 125-130. Ако богатите са 1/1000, всички останали ще трябва да разчитат на интелекта си. Потенциалните оцелели на първо време ще са около 15% и на втория етап около 2%. До голяма степен, 60% КИ е генетичен. Така че промените може да се очакват с времеконстанта 30 години. Хора, с различие в IQ по-големи от 20 много трудно се разбират. Простия не може да разбере идеите на умния и умния намира компанията за скучна.

    ЗА изкуствения интелект, ИИ: ИИ не са биологични системи. Това са изкуствени системи, които могат да пренасят наученото от една система на друга със същата лекота, както се пренася флашка или файл. И може да има системи които да комбинират наученото. Така че ако при хората е невъзможн даже и за най-способните да преминат от ИК 115 на 130 за 20 години, това ще е възможно за ИИ без проблеми за месеци -- колкото е нужно да се натрупа знанието в съвокупността от ИИ. Едно умно куче се счита че има КИ около 50. Ако ИИ мине на ниво 150, то обикновените хора ще бъдат за него като кучетата за нас.

    Ако богатите си мислят че ще могат да разчитат на богатсвото си да се защитят или че ще има 3 закона на роботиката, много се лъжат. Няма начин да има 3 закона на роботиката.

    Прави ли се нещо? Мисля че се прави. Американците се размножават когато нямат дългове или имат гаранция че ще ги платят. Ако видим как са данъците и университетските кредити в САЩ може да се забележи че се стараят да отделят по-умните от останалите и да ги направят семейства, по такъв начин че тези с висше образования и мастер са с по-голяма вероятност да се възпроизведат и също така и тези с под 90, но само помежду си. Та за 60 години се очаква да се разделят на две групи. Знам че звучи като конспирация, но който иска може да го пресметне. Съмнявам се да са много успешни срещу ИИ, но поне опитват нещо. Все пак китайците с Кофуциански методи за 500 години са постигнали увеличение на КИ до около 115 сред пишещите.

    Нередност?
  • 8
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 3
    • + 23

    Подобна дискусия е имало при всички индустриални революции. Историята ясно е доказала, че доходите на хората и като цяло тяхното благосъстояние следват не работните места, а икономическия прогрес.

    Нередност?
  • 9
    k_ avatar :-|
    k_
    • - 5
    • + 10

    Разбираемо е, че Капитал са се хванали за думите на шефа на организацията на Давос. Щото тая година е такъв хаос и ориенталски пазар по надлъгване, евтини ПР-ски номера - само и само да си шътнат вкисналите домати на публиката.
    Къде е фокусът тази година в Давос и каква точно е визията на хората с големите кинти там, някой може ли да каже?
    Медиите са заляти от плоски, ама наистина плоски, интервюта на търгаши от типа шефчетата на Влек Рок, Голдман, МВФ от които ние в публиката усещаме, че тия са се хванали за гушите и още по-лошо - всеки един от тях си е повярвал си че е хванал дедо Боже за шлифера щото можели да врътнат ей така няколко трилиончета на късо или дълго ако поискат.
    Шваб и авери от немай къде спретнал нещо за "четвърта, след дигиталната, революция" ама ако го питаш кво е тва и той не знае.
    Живеем в пощурял свят и на тая дандания й се вижда края.




    Нередност?
  • 10
    zara_luckanova avatar :-?
    Зара
    • - 3
    • + 14

    Айзък Азимов -"Фондацията".Колкото и абсурдно за някои, а банално за други да звучи, дори децата знаят,че художествената реалност често се превръща в действителност. И тази бъдеща реалност, резултат от четвъртата индустриална революция, съвсем не изглежда розово-хуманна.

    Нередност?
Нов коментар