🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Плевнелиев: Нуждаем се от повече, не от по-малко Европа

Президентът посочи, че имиграцията, тероризмът, национализмът и противопоставянето на Запада и Русия са големите предизвикателства пред Стария континент

Новата вълна на национализъм в Европа също представлява предизвикателство, заяви президентът Плевнелиев пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.
Новата вълна на национализъм в Европа също представлява предизвикателство, заяви президентът Плевнелиев пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.
Новата вълна на национализъм в Европа също представлява предизвикателство, заяви президентът Плевнелиев пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.    ©  Reuters
Новата вълна на национализъм в Европа също представлява предизвикателство, заяви президентът Плевнелиев пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.    ©  Reuters

"Въпросът днес е дали същото поколение, което събори Берлинската стена, ще започне да строи нови стени в самото сърце на Европа. В трудни времена семейството остава сплотено. Днес нашият общ европейски проект се нуждае от допълнителна доза доверие и подкрепа. Нека му ги дадем." Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа по повод българското председателство на Комитета на министрите.  

Той изброи редица предизвикателства, пред които е изправена Европа днес и които се нуждаят от дръзки решения. Едно от тях е имиграцията. "Затварянето на вратите пред тези, които спасяват своя живот, отказването на защита на международните човешки права и забравянето на европейските базови ценности не е опция. България показва солидарност с всички бежанци и дава хуманитарен статут на тези, които покриват критериите. Подкрепяме установяването на солидарна схема, която позволява честното преразпределение на бежанци сред страните членки. Трябва да въведем механизъм, за да можем да разграничим тези в нужда от онези, които търсят по-добър живот", каза Плевнелиев.  

Глобален отговор на тероризма  

Друго предизвикателство е тероризмът. Според Плевнелиев нито една страна не може да се справи сама и отговорът трябва да бъде глобален. "Идеологията на тероризма не може да бъде победена с оръжия. Трябват ни по-добри идеи, образование и толерантност. Социалното изключване, неравенството и липсата на достъп до основни човешки права подхранват омразата и разделението. Можем да предотвратим радикализацията на маргинализираните групи само чрез образование и интеграция", коментира президентът.  

Като трето предизвикателство той посочи противопоставянето между Запада и Русия. "Украинската криза промени правилата на играта. Навлязохме в нова фаза, която наричам "студен мир". Това е така, защото виждаме елементи, риторика и пропаганда от времето на Студената война. И някои страни се дестабилизарт чрез замразени конфликти. Анексирането на Крим беше нарушаване на международното право и неговите принципи. България застава плътно зад украинския суверенитет и териториален интегритет. За нас Крим е Украйна и Украйна е Европа", заяви Плевнелиев. Той посочи, че замразените конфликти също са предизвикателство и Източна Украйна може да е следващият такъв конфликт. "Ако мислим за хората и за тяхното право да живеят в мир и просперитет, трябва да се противопоставим на тези грешни и опасни стратегии за поддържане на регионите, страните и нациите в нестабилно и зависимо състояние", каза президентът.

Новата вълна на национализъм в Европа също представлява предизвикателство. По думите на Плевнелиев тя се храни от страховете на хората от имиграцията, безработицата и други. "Националистическите партии стават по-силни и промотират нетолерантност, омраза и ксенофобия", посочи той. Друго предизвикателство е солидарността. "Европейската сила винаги е била в нашето единство и нашите ценности. Най-силното ни оръжие винаги е била интеграцията. Днес повече от всякога се нуждаем от повече, не от по-малко Европа", коментира президентът. Сред останалите предизвикателства, посочени от него, са върховенството на закона, ранното засичане на кризите и необходимия проактивен подход и нарушаването на глобалните принципи от глобалните интереси.

Добра репутация  

Плевнелиев обърна внимание и на напредъка на България. "Минаха почти 19 години, откакто български президент говори пред ПАСЕ. България извървя дълъг път оттогава. Моята страна, Балканите и Европа се промениха към по-добро и постигнаха забележителен успех. Нашите демокрации не са перфектни. Но това са демокрации, които ни правят силни и човечни", коментира Плевнелиев. Той посочи, че днес България е проевропейска сила в Източна Европа, която е стабилна, има балансирана политика, базирана на ценностите си, и е приятел с всички в региона. "Страната има ясна визия как да подобри фундаментите на своята демократична система. Това минава не през силни хора, а през силни институции, които служат на хората", заяви президентът.  

Той допълни, че "България има много добра репутация и не бива да се срамуваме от проблемите си. По пътя на тяхното решаване ние даваме пример на всички останали. Пълно е със страни, които замитата, забавят и донякъде манипулират. Държавата ни има честен подход и постигаме прогрес".  

В Страсбург Плевнелиев  също така се срещна с генералния секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд и с новоизбрания председател на ПАСЕ Педро Аргамунт.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-?
    D-r D
    • - 15
    • + 9

    Защо трябва да четем това клиширано мислене? Че и друг негов текст има по-долу.

    Г-н Плевнелиев явно е спрял да възприема света преди двайсетина години. Неговите излияния напомнят за най-отвратителните комунистически верноподанически клишета, само че с обратен знак.

    Нередност?
  • 2
    hosea avatar :-|
    Осия
    • + 6

    Само дето Европа не е същата.

    Нередност?
  • 3
    johnniewalker avatar :-|
    johnniewalker
    • + 1

    Не ми харесва изказването на Плевнелиев. Прекалено много либерални мантри само в една реч.

    Нередност?
Нов коментар