Митов: Трябва да работим за мир в Сирия и за елиминирането на ИДИЛ

Защитата на медиите, на уязвимите групи и на правата на децата е приоритет на българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа

Министърът на външните работи Даниел Митов
Министърът на външните работи Даниел Митов
Министърът на външните работи Даниел Митов    ©  Анелия Николова
Министърът на външните работи Даниел Митов    ©  Анелия Николова

Няма съмнение, че борбата с тероризма ще продължава да бъде приоритет за Съвета на Европа. Трябва да предприемем дългосрочни действия, за да осигурим безопасно бъдеще за всички, като същевременно гарантираме спазването на фундаменталните свободи и върховенството на закона. Това заяви външният министър Даниел Митов в Страсбург в понеделник в качеството си на председател на Комитета на министрите на Съвета на Европа. Той посочи, че трябва да се работи за мир в Сирия, колкото се може по-бързо, за намирането на политическо решение на кризата и за елиминиране на "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ).

Митов представи приоритетите на българското председателство – защита на правата на децата и улеснява на достъпа на младите до култура, защита на медиите от външно влияние и защита на уязвимите групи. "Трябва да дадем обещаващи перспективи на младите хора и да им осигурим условия, в които да не се чувстват изключени, да развият пълния си потенциал и да намерят мястото си в обществото", коментира външният министър. И допълни, че ще се обърне специално внимание на защитата на децата от сексуално насилие и сексуална експлоатация. "България придава особена важност на подпомагането на младите да станат активни и отговорни граждани на демократичното общество. Демократичните практики, образованието и осигуряването на възможности са най-добрата противоотрова срещу екстремистките възгледи и движения, разпространяващи расизъм и ксенофобия", заяви Митов.  

Влошена медийна среда  

По отношение на медиите той посочи, че българското председателство смята да фокусира вниманието върху това как речта на омраза може да бъде обектът на регулация и саморегулация, както и върху ролята на независимите медии и на свободата на изразяване в стимулирането на толерантността. "Свободните медии са крайъгълен камък на демократичното общество. Но свободата на медиите в момента среща предизвикателства. Условията за свободните медии се влошават и ние напълно подкрепяме решаването на този проблем във всичките му аспекти", каза Митов.  

Във връзка със защитата на уязвимите групи външният министър коментира, че към тях спадат възрастните, хората с увреждания, ромите и мигрантите. Българското председателство ще работи за предотвратяване на тяхната маргинализация и социално изключване.  

Митов обърна внимание на имигрантската криза, която по думите му предизвиква голямо безпокойство. "Страните членки, включително България, са изправени пред сериозни материални трудности в това отношение. Но на бежанците и търсещите убежище се полага защита, когато дойдат в Европа. Призовавам всички правителства да положат усилия, за да предложат подслон на бежанците по един човешки и пазещ достойнството начин", заяви той. И допълни, че скорошните масови сексуални посегателства в Кьолн са "индикация за някои от предизвикателства, пред които сме изправени, без да избързваме със заключенията във връзка с течащото разследване. В този смисъл опитът на Съвета на Европа в областта на интеграцията, образованието и равенството ще бъде от полза".  

Митов коментира, че Комитетът на министрите продължава да следи особено внимателно всички аспекти на ситуацията в Украйна, както и последните събития, включително в Крим. "Следим процеса на конституционни реформи в Украйна по отношение на децентрализацията и съдебната власт. Това са реформи, чиято цел е да заздравят демократичните институции, върховенството на закона и ефективната защита на човешките права, както и борбата с корупцията", каза външният министър.  

Мисия в Крим  

По-рано Съветът на Европа обяви началото на мисия, която да установи има ли нарушаване на човешките права в Крим. "Над 2.5 млн. души живеят в Крим и всички те трябва да се ползват от защитата, гарантирана от Европейската конвенция за правата на човека. Но повече от година никоя делегация от международна организация не може да отиде там. Мисията ще бъде извършена напълно независимо и няма да се занимава с никакви теми, свързани с териториалния статут на Крим", каза генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд. И допълни, че така ще се получи ясна информация за ситуацията относно човешките права и ще се гарантира, че хората в Крим не са забравени.  

Мисията ще покрива теми като свободата на изразяване, медийната свобода, правата на малцинствата, местното управление, борбата срещу корупцията и условията в затворите. В края на февруари или март ще бъде готов доклад с препоръки, който ще бъде представен на Ягланд.