🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Председателят на ПАСЕ Педро Аграмунт: Приоритет са борбата с тероризма и бежанската криза

Според него справянето с имигрантския поток се нуждае от солидарен подход на европейско ниво

"За мен е много важно правото да живееш без страх. Затова борбата с тероризма е сред моите приоритети". Това заяви новият председател на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Педро Аграмунт в Страсбург. По отношение на другия негов приоритет - бежанската криза, той коментира, че има нужда от солидарен подход на европейско ниво. "Трябва да намерим едно решение за цяла Европа. Не е добре да има различни опити за контролиране на ситуацията. Необходими са консенсус и единство", посочи Аграмунт.

Той ще обърна специално внимание и на замразените конфликти, за които е недопустимо все още да съществуват – като Украйна, Молдова и Азербайджан. Отношенията с Беларус също са сред важните теми, като по думите му "трябва да интегрираме страната на базата на нашите стандарти и ценности, но не и на всяка цена". Аграмунт посочи и, че трябва да се развие диалогът с Русия, като и двете страни трябва да предприемат стъпки в това отношение.

Новият председател на ПАСЕ похвали България за председателството на Комитета на министрите на Съвета на Европа. "Ние сме напълно съгласни с приоритетите на българското председателство. Аз самият ще участвам в конференцията "Демократична сигурност, базирана на европейското единство и сътрудничество" в София на 9 февруари, която ще бъде първата ми дейност извън Страсбург", каза Аграмунт. И допълни, че връзките с България са чудесни, за което свидетелства фактът, че първата група чуждестранни журналисти, с която се среща като председател на ПАСЕ в офиса си, е именно българската.