Половината от стоте най-големи британски компании подкрепят оставането в ЕС

Кметът на Лондон Борис Джонсън ще агитира за излизането от съюза

Смята се, че британският премиер Дейвид Камерън е изправен пред опозицията на около 150 от собствените си депутати
Смята се, че британският премиер Дейвид Камерън е изправен пред опозицията на около 150 от собствените си депутати
Смята се, че британският премиер Дейвид Камерън е изправен пред опозицията на около 150 от собствените си депутати    ©  Reuters
Смята се, че британският премиер Дейвид Камерън е изправен пред опозицията на около 150 от собствените си депутати    ©  Reuters

Ръководителите на около половината от стоте най-големи британски компании подкрепят в писмо премиера Дейвид Камерън в борбата му да запази страната в ЕС. Броят на консерваторите, които се противопоставят на стратегията на Камерън, се увеличава и той разчита на подкрепата на корпоративните лидери на Shell, BAE Systems, BT и Rio Tinto, които посочват в писмо, че Великобритания е "по-силна и по-сигурна" в един реформиран ЕС, пише Financial Times.

Писмото, което ще бъде публикувано във вторник, има подкрепата на около 50 председатели и главни изпълнителни директори, като повечето ще подпишат от името на компаниите си, но ще има и такива, които ще го направят в лично качество. Ръководители на по-малки фирми също ще сложат своя подпис.

Все пак е имало известни резерви към един параграф, който казва: "Смятаме, че напускането на ЕС ще възпре инвестициите и ще заплаши работните места." Някои директори на компании са се притеснявали, че това предупреждение ще разстрои профсъюзите. Компании като Tesco и Sainsbury не са пожелали да бъдат включени в одобрилите писмото заради опасения, че това няма да бъде възприето добре от клиентите им.

Бизнес подкрепа

Тази бизнес подкрепа ще бъде добре дошла за премиера, след като влиятелният кмет на Лондон Борис Джонсън заяви, че ще агитира за излизането на страната от съюза. Джонсън, на когото беше предложена висша позиция в кабинета, ако остане лоялен на Камерън, ще бъде най-известната фигура в кампанията за Brexit, която, ако успее, би могла да събори премиера от поста.

В събота Камерън обяви, че референдумът за ЕС ще се състои на 23 юни. Това стана, след като малко по-рано постигна сделка с европейските лидери в Брюксел за британското членство в съюза, която по думите му дава на страната "специален статут" в ЕС. Споразумението, което ще влезе в сила незабавно, в случай че Великобритания гласува за оставане в съюза, включва промени относно социалните плащания за имигранти от ЕС, защита за британските финансови услуги и улеснено блокиране на нежелани европейски регулации.

Камерън твърди, че сделката подсилва британския суверенитет и страната ще бъде "по-сигурна и по-силна", ако остане в ЕС. На противоположната страна е лондонският кмет. Той се присъедини към шестима министри в лобирането за напускане на ЕС, като спекулациите са, че броят на консервативните депутати, които са против плана на Камерън, е около 150 души. Според тях договорените от Камерън през уикенда в Брюксел промени са "далеч под възможностите, които бяхме набелязали".

Вън или вътре

Джонсън смята, че Великобритания има "голямо бъдеще" извън ЕС, а оставането в съюза ще доведе до "ерозия на демокрацията". Той отрича, че действията му са мотивирани от амбиции да стане лидер на консерваторите, и посочва, че Камерън трябва да запази поста си без значение какви са резултатите от референдума, пише ВВС. Лондонският кмет твърди, че премиерът се е справил "фантастично" в осигуряването на известна реформа на ЕС, но това не е достатъчно. "Не смятам, че някой може реалистично да твърди, че това е фундаментална реформа на ЕС или на британските връзки с ЕС", казва той.

Пред Daily Telegraph обаче Джонсън заявява, че всъщност не иска наистина Великобритания да излезе от ЕС, а смята, че вотът за напускане ще даде на страната преимуществото да получи по-добри условия за членството си. Камерън обаче посочва, че вотът за напускане няма да доведе до втори тур предоговаряне и втори референдум. На срещата в Брюксел беше решено, че ако британците гласуват за Brexit, сделката няма да влезе в сила.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    erebus avatar :-|
    'ΕΡΕΒΟΣ

    И вътре и вън според интересите.Можеме само да се учиме от британците !

    Нередност?
Нов коментар