Британският бизнес се подготвя за Brexit с кризисни планове

В най-лошия случай може да се стигне до масови уволнения на служители

С наближаването на британския референдум за оставането или напускането на ЕС много компании в Обединеното кралство започват да се подготвят за неизвестното. Сред тях е собственикът на PK Engineering Стивън Чийтъм, който отлага инвестиционни решения и скъпи нови назначения, пише Reuters. Целта му е да подготви фирмата си, която прави части за самолетни седалки, за евентуален кризисен сценарий, ако британците гласуват за излизане от ЕС. "Изключително трудно е да се подготвя и това ме тревожи", казва Чийтъм.

Големите британски компании назначават адвокати и експерти, които да идентифицират рисковете от Brexit. Малки фирми от производствения сектор, който е от жизнено значение за икономиката и често е силно свързан с континентална Европа, вече съставят планове, които отразяват рисковете, пред които може да се окаже изправен бизнесът, и очертават необходимите стъпки за смекчаването на последствията.

Подготовка за неизвестното

В началото на 2015 г. почти половината от оборота на британския частен сектор идва от компании, които имат под 249 служители. Точно такава е фирмата на Чийтъм. Неговият кризисен план включва уволняване на почти половината от 30-те му служители.

Същевременно Гарет Дженкинс, който е собственик на компания за производство на инструменти, вече е изчислил кои основни клиенти в Европа вероятно ще го изоставят, ако трябва да приемат по-високи цени или забавяне на доставката, което може да се случи заради нов граничен контрол с европейските страни, ако Великобритания напусне ЕС. Той е пресметнал финансовите аспекти и твърди, че в най-лошия случай може да загуби 25% от оборота си. В следващите седмици Дженкинс планира да каже на своите 91 служители, че при излизане от съюза той може да бъде принуден да уволни една четвърт от хората.

Много малко неща са ясни преди референдума на 23 юни. Британските гласоподаватели са разделени по отношение на членството в ЕС и двете страни в дебата твърдят, че страната ще бъде по-добре във финансов аспект, ако тяхната позиция спечели.

Страховете на бизнесмени като Чийтъм и Дженкинс са подхранвани от това, че при Brexit се навлиза в една непозната икономическа територия. Условията за напускането ще бъдат подложени на две години преговори с ЕС, като няма да има гаранции какъв ще бъде новият ред.

Въпрос на договорка

В момента британските компании, търгуващи с другите страни от ЕС, са пощадени от мита, скъпи документни работи като сертификат за произход или ДДС за вноса. Ако гласува да излезе от съюза, Великобритания може да договори безмитен достъп, но допълнителната административна тежест почти със сигурност ще важи, което ще оскъпи износа и вноса от ЕС. Рисковете също така са свързани с възможни рестрикции върху европейските работници и продължителни периоди на несигурност за паунда.

Говорител на кампанията за излизане от ЕС казва, че притесненията са неоснователни. Според него компаниите ще се възползват от по-малкото регулации в сравнение с тези, налагани от Брюксел, а правителството ще бъде по-свободно да договаря търговски сделки с Индия, Китай и САЩ. "Великобритания е най-големият пазар на ЕС, така че съществуват всички възможности за Лондон да договори сделка за свободна търговия с ЕС, докато използва новия си контрол, за да договори сделки за свободна търговия из целия свят", твърди говорителят.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    indeo avatar :-|
    id
    • - 1
    • + 1

    Mr. Cheatem се е притеснил...

    Нередност?
  • 2
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen

    Най-лошото е несигурността.Все пак се надявам Великобритания да остане член на ЕС.

    Нередност?
Нов коментар