Камерън получи "специален статут" от ЕС и обяви референдум на 23 юни

Министрите в британския кабинет се разделиха на два лагера – "за" и "против" оставането в съюза

Британският премиер Дейвид Камерън насрочи референдума за оставането или напускането на ЕС за 23 юни. Това стана, след като той се върна от среща на върха с европейските лидери в Брюксел, на която беше договорена сделка за членството на Великобритания в ЕС. Според Камерън тя дава на страната "специален статут" в съюза.

Какво се договориха Лондон и Брюксел

- "Аварийни спирачки" върху достъпа на имигранти от ЕС до социални плащания за служители с ниски доходи за четири години в случай на "изключителни нива" на имиграцията, като тази мярка ще може да се полза седем години.

- Детските надбавки за децата на имигрантите от ЕС, живеещи в чужбина, ще бъдат изплащани на базата на разходите за живот в родината им.

- Корекция на европейските договори, за да се подчертае, че изискването за "все по-задълбочен съюз" не се отнася за Великобритания.

- Правото на Великобритания да задейства "извънредна защита" за лондонското Сити, да спре принудителната релокация на британски фирми в Европа.

Британските министри веднага се разделиха на такива, които ще подкрепят кампанията за оставането в ЕС, и такива, които ще лобират за напускане, пише ВВС. Самият Камерън коментира, че поддържа оставането в един реформиран ЕС, и призова обществото да подкрепи неговата сделка за реформи.

Brexit или не

Разговорите за предоговарянето на връзките между Лондон и Брюксел бяха финализирани в петък през нощта след напрегната двудневна среща в Брюксел. Постигнатото споразумение, което ще влезе в сила незабавно, в случай че британците гласуват да останат в ЕС, включва промени, които ще позволят орязване на социалните плащания за имигранти, защита за британските финансови услуги и улесняване на блокирането на нежелани европейски регулации.

Ключовите точки от сделката са: "аварийни спирачки" върху достъпа на имигранти от ЕС до социални плащания за служители с ниски доходи за четири години в случай на "изключителни нива" на имиграцията, като тази мярка ще може да се ползва седем години; детските надбавки за децата на имигрантите от ЕС, живеещи в чужбина, ще бъдат изплащани на базата на разходите за живот в родината им, като това ще влезе в сила незабавно за новодошлите и от 2020 г. за съществуващите 34 000 желаещи; корекция на европейските договори, за да се подчертае, че изискването за "все по-задълбочен съюз" не се отнася за Великобритания, което означава, че страната "не може да бъде принудена към политическа интеграция"; способност на Великобритания да задейства "извънредна защита" за лондонското Сити, да спре принудителната релокация на британски фирми в Европа и да гарантира, че британският бизнес не е дискриминиран за това, че е извън еврозоната.  

Камерън заяви, че е постигнал реформите, които е искал. Той предупреди, че излизането от съюза няма да спре имигрантите да идват във Великобритания, и посочи, че страната ще трябва да допринася финансово за ЕС, дори ако напусне. Премиерът призова критикуващите го евроскептици да обяснят какви точно ще бъдат отношенията на страната с Европа в случай на Brexit. Активистите от кампанията за напускането на ЕС твърдят, че сделката не е достатъчна и няма да позволи на Лондон да си възвърне правомощия от Брюксел или да намали имиграцията.

Много рискове

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер нарече споразумението "справедливо", а председателят на Европейския съвет Доналд Туск коментира: "Не станахме от масата за преговори. Бяхме готови да пожертваме част от интересите си за общото благо и да покажем единство. Дълбоко вярвам, че Великобритания се нуждае от Европа и Европа се нуждае от Великобритания. Но крайното решение е в ръцете на британците."

Референдумът обаче рискува единството на партията на Камерън, тъй като негови близки съюзници се присъединиха към кампанията в подкрепа на излизането от ЕС. На 23 юни британските гласоподаватели ще имат възможността да решат дали да напуснат една от институциите, която е оформяла законите и живота им от десетилетия.

Българските условия

Едно от условията, които българската делегация е поставила по време на срещата на върха в Брюксел, е било страната ни да бъде приета в шенгенското пространство срещу отстъпки за сключване на сделка за оставане на Великобритания в Европейския съюз, заявиха източници на Министерството на външните работи пред "Дневник". България освен това е на страната на групата държави от Източна Европа, най-настоятелни от които са Вишеградската четворка, които поискаха максималният срок, за който да бъдат ограничавани социалните плащания, да бъде седем години. Първоначалният срок, за който изяви претенции премиерът на Великобритания Дейвид Камерън, беше 13 години.
11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    destino avatar :-P
    destino
    • - 2
    • + 1

    Защо ли ми се струва, че и агнето цяло (ЕС) и вълкът сит (UK)...
    Толкова разговори и тревоги за нищо.
    Но щом популизмът на Камерон така изисква, така да е.

    Нередност?
  • 2
    v_iliev avatar :-|
    V.Iliev
    • + 3

    До коментар [#1] от "destino":

    Напротив, малко са добрите новини. Вероятно се изчерпват с основателната надежда за намаляване ролята на брюкселската бюрокрация.

    Нередност?
  • 3
    haralampi avatar :-|
    haralampi
    • + 12

    интересно дали британските граждани ще получават детски надбавки и социални помощи ако работят и живеят в Германия

    Нередност?
  • 4
    foxa5 avatar :-|
    foxa5
    • + 12

    Камерън нещо за собсвените си лешпери дето са на социални от поколения няма ли да каже.

    Нередност?
  • 5
    jordangv avatar :-?
    Jordan
    • + 2

    До коментар [#3] от "haralampi":

    по-интересния въпрос е какви надбавки ще получават ако живеят и работят в България..

    Нередност?
  • 6
    izabell avatar :-|
    izabell
    • + 2

    Това споразумение едва ли ще замъгли решението на гласоподавателите на предстоящия референдум.

    Нередност?
  • 7
    vdzhuvinov avatar :-|
    Владимир Джувинов
    • + 5

    Ако целта на споразумението е да се опази острова от имигранти, тогава защо на първо място (потърсете Final UK negotiating text - EUCO 16/16) стои глава "Икономическо управление" и как банките и големите пари в лондонското сити да се опазят от евентуални бъдещи регулации на ЕС? А главите "национален суверенитет" и "социални помощи" всъщност са сбутани в края на договора?

    Изглежда че разиграването на темата за имигрантите е просто един параван за пред населението, а целта е съвсем друга - банките да не се пипат и да се запази статуквото.

    Нередност?
  • 8
    kiki2000 avatar :-|
    kiki2000
    • + 8

    И какво спират? "Всичките" 34 000? Да ти настръхнат косите от такава "колосална" цифра! Да му имаме проблема на Лондон - детски надбавки за 34 000 чакащи за тях европейски граждани! Интересно ако съберат цялата имигрираща там паплач от индийци, пакистанци, ливанци и прочие... колко допълнително чакащи за надбавки и социални помощи ще се получат?

    Нередност?
  • 9
    ivanchola avatar :-P
    ivanchoLA
    • + 2

    Ами имаше нужда от такова нещо, първо за да млъкнат ревящите за референдум и второ измамите в системата на социалните плащания са огромни в УК. На всички им е ясно че икономиката ще умре ако излезе тъи че няма, но има нужда да е намалят плащанията. Защо си мисля че след юни базирани на това ще реформират радикално социалните плащания в УК в частта която не беше Реформирана миналата година

    Нередност?
  • 10
    alabalko avatar :-|
    alabalko
    • - 1
    • + 1

    Нали ви е ясно, че в момента има голямо злоупотребяване със социалните системи. 75% от българите в Германия са на социални помощи. Колко от тях са внесли нещо в немската социална система и колко пари е прехвърлила НОИ от осигуровките платени в България.
    Като цяло това което ще се случи е срутване на социалните системи в Европа и достигане на българското ниво. Всичко това върви все по-бързо като процес, с всичките милиони които идват на година и ще идват, към ЕС.
    Социалната държава е създадена като предпазна мрежа, когато някой остане временно без работа, а не когато поколения не работят, а живеят на социални помощи (в Германия такива има много).
    И след като в Германия държавата ти плаща наема, парното, тока и накрая ти дава джобни, кой е луд да не се възползва, а? И така социалната им държава ще пропадне, защото няма социална държава без граници и ограничения. Камерън поне го е осъзнал.

    Нередност?
Нов коментар