🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС и Турция договориха рамката на сделка за бежанците

Целта е да бъде ограничен броят на нередовните имигранти

Очаква се турският премиер Ахмет Давутоглу, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер да финализират сделката през следващата седмица
Очаква се турският премиер Ахмет Давутоглу, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер да финализират сделката през следващата седмица
Очаква се турският премиер Ахмет Давутоглу, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер да финализират сделката през следващата седмица    ©  Reuters
Очаква се турският премиер Ахмет Давутоглу, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер да финализират сделката през следващата седмица    ©  Reuters

ЕС и Турция договориха основните принципи на сделка за облекчаване на бежанската криза на среща в Брюксел. Споразумението обаче не беше финализирано, като разговорите ще продължат до срещата на европейските лидери на 17-18 март, пише ВВС.

Според плана всички нередовни имигранти, пристигащи в Гърция от Турция, ще бъдат връщани и за всеки върнат сириец ще бъде разселван в ЕС по един сириец от Турция. ООН обаче заяви, че договорката може да нарушава международното право.

Какви са условията

Лидерите на ЕС посочиха, че са необходими "дръзки действия" за намиране на решение на проблема, и направиха редица предложения. Според тях всички нови нередовни имигранти, идващи от Турция към гръцките острови, ще бъдат връщани в Турция, като ЕС ще покрива разходите. Нередовни означава всички тези, които са извън обичайните транзитни процедури, например без документи, като терминът най-често се употребява за трафика на хора. В замяна на всеки върнат сириец един сириец от Турция ще бъде разселван в ЕС. Плановете за улесняване на достъпа до ЕС за турските граждани ще бъдат ускорени, като очакванията на Анкара са безвизовите пътувания да бъдат разрешени още от юни тази година. За целта обаче турското правителство трябва да изпълни редица условия.

Обещаното от ЕС финансиране в размер на 3 млрд. евро ще бъде ускорено и ще се обмисли допълнително финансиране, което да помогне на Турция да се справи с кризата. Смята се, че Анкара е поискала сумата да бъде увеличена до 6 млрд. евро. Ще се подготвя и решение за отварянето на нови глави в преговорите за членството на Турция в ЕС.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че на срещата в Брюксел е постигнат "пробив" и той се надява, че сделката ще бъде завършена през следващата седмица. По думите му постигнатият напредък "изпраща много ясно послание, че дните на нередовната имиграция към Европа са свършили". Но германският канцлер Ангела Меркел бе по-предпазлива. "Ще бъде пробив, ако стане действителност", посочи тя.

Ключово решение

Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че Турция е взела решение, което "променя правилата на играта". То ще "обезкуражи незаконната имиграция, ще предотврати трафика на хора, ще помогне на хората, които искат да дойдат в Европа, като окуражи законната имиграция".

Според анализаторите, въпреки че Анкара смята, че е изиграла добре картите си, планът ще се нуждае от пълното сътрудничество между ЕС и Турция, за да проработи. Турските медии приветстваха сделката, особено безвизовото пътуване, но критиците на президента Реджеп Тайип Ердоган посочват, че Брюксел се прави, че не вижда нарушенията на човешките права в Турция, тъй като отчаяно се нуждае от помощта на Анкара, за да овладее бежанската криза.

Европа е изправена пред най-голямата бежанска криза от Втората световна война насам. Миналата година над един милион души са влезли в ЕС нелегално с лодки, основно от Турция към Гърция. Повечето са били сирийци, бягащи от кръвопролитната гражданска война. Други 2.7 млн. сирийски бежанци се намират в момента в Турция. Гърция пък е на ръба на хуманитарна криза, за която твърди, че няма капацитета да се справи сама и разчита на европейската солидарност.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fkr55482911 avatar :-|
    султана глаушева
    • + 2

    Давутоглу е много интелигентен и хитър. Видът му на скромен и стеснителен счетоводител заблуждава. Гениален стратег и железен преговарящ. Добре е измислил бежанската въртележка. Връщат му всички от гърция, а той 1:1 връща обратно, но по негов избор. Чудесен начин да се освободи от неудобните, които създават грижи. Какво като са с документи? Атентаторът срещу немските туристи и той беше с документи. А дойде ли безвизовия режим, вече всички, притежаващи турски документ за самоличност, могат свободно и легално да се придвижат към европа.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-(
    D-r D
    • - 2
    • + 2

    Това ще е най-срамното споразумение в Европа след Мюнхенското през 1938 г!

    Европлутократите не разбират ли, че вършат престъпно съглашателство с откровени фашисти?

    Това ще е краят на ЕС!

    Нередност?
  • 3
    glog avatar :-|
    glog
    • + 1

    До коментар [#2] от "D-r D": ≪Европлутократите не разбират ли, че вършат престъпно съглашателство с откровени фашисти?≫

    Напротив, много добре го разбират. И затова го правят. Но така, като че ли не те искат да бъде така, а че просто така им се налага, поради което те нямат никаква вина.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#3] от "glog":

    Така им се налагало?
    Така се "наложи" в Мюнхен през 1938 г. на Чембърлейн и Даладие, гарантите на Чехословакия, които кандърдисаха Бенеш да се съгласи доброволно да бъде окупирана от Райха. Заради добруването на Европа...
    Знаете какво стана после.
    Защо 100 човека в Брюксел са оставени на своя воля да определят съдбата на 500 млн. европейци?

    Нередност?
  • 5
    glog avatar :-|
    glog

    До коментар [#4] от "D-r D": ≪Така им се налагало?
    Така се "наложи" в Мюнхен през 1938 г. на Чембърлейн и Даладие, гарантите на Чехословакия, които кандърдисаха Бенеш да се съгласи доброволно да бъде окупирана от Райха. Заради добруването на Европа... Знаете какво стана после.≫

    Напразно ми се карате, като че ли аз твърдя, че на тях наистина им се е наложило да правят това, което наистина правят. А ако прочетете внимателно написаното от мен, бихте разбрали, че, според мен те само ПРЕДСТАВЯТ НЕЩАТА ТАКА, като че ли нямат друга възможност и затова уж са принудени да го направят по този начин.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    До коментар [#5] от "glog":

    През ум не ми е минало да ви се карам.. Разбрал съм добре написаното от вас. Съжалявам, че така сте го приел.
    Гневя се на откровената неспособност на политическата върхушка, която ще ни вкара в беля.

    Нередност?
  • 7
    gorid avatar :-|
    gorid

    Европлутократите дават все повече фира !!!...

    Нередност?
Нов коментар