ЕС и Турция: още няма сделка за бежанците

Анкара иска допълнителни 3 млрд. евро и започване на преговори за присъединяване

Турския премиер Ахмет Давутоглу и председателят на Европейския съвет Доналд Туск си стискат ръцете след края на срещата
Турския премиер Ахмет Давутоглу и председателят на Европейския съвет Доналд Туск си стискат ръцете след края на срещата
Турския премиер Ахмет Давутоглу и председателят на Европейския съвет Доналд Туск си стискат ръцете след края на срещата    ©  Yves Herman
Турския премиер Ахмет Давутоглу и председателят на Европейския съвет Доналд Туск си стискат ръцете след края на срещата    ©  Yves Herman

Европа и Турция отново не успяха да се разберат. На срещата на върха в Брюксел, Анкара се опита да получи повече от преговорите с Европа, включително либерализация на визовия режим, допълнителни средства за хуманитарна помощ и повторно отваряне на преговорите за членство в ЕС. Европа обаче още не е решила дали е готова да приеме всички тези искания, а случващото се в Турция напоследък прави още по-трудни преговорите.

Какво иска Турция от ЕС, за да спре мигрантите

Според Reuters, които са получили черновата за споразумение, предложена от турския премиер Ахмет Давутоглу, Турция е готова да се съгласи да приеме по един мигрант, достигнал до гръцките острови, за всеки бежанец, който бъде преместен от страната в ЕС.

Освен това Турция иска допълнителни 3 млрд. евро за справяне с хуманитарната криза в своите бежански лагери, които да ѝ бъдат изплатени в следващите три години в добавка към 3-те млрд., поискани през ноември. С това сумата, поискана от Туриця, става 6 млрд. евро.

Давутоглу поиска още либерализиране на визовия режим на ЕС за всички турски граждани от 1 юни, вместо от октомври 2016 г., каквито бяха предварителните договорки между двете страни. Последно, но не и по важност, Турция е пожелала да бъде започнат отново процесът за членство на страната в ЕС. В замяна Анкара обещава да засили борбата си срещу трафикантите на хора.

(Не)свободата на медиите в Турция

Последните две турски искания идват в изключително деликатен момент, в който управляващите в страната започнаха тотално разчистване на опозиционни медии. След идването на синдици в медийната група "Коза Ипек", преди дни беше "превзет" със съдебно решение и най-големият вестник в страната "Заман".

Тази откровена атака по устоите на демокрацията може (и би трябвало) да доведе до блокиране на договорката от страна на някои страни от ЕС - според "Guardian" италианския премиер Матео Ренци е заплашил, че ще бойкотира всяка сделка, която не включва в себе си препратки към свободата на словото в Турция. Подобни призиви се чуха и от страна на Великобритания.

Очаква се лидерите на ЕС да се консултират със своите парламенти в следващите 10 дни, преди отново да седнат на масата за преговори на следващата среща на Съвета на Европа. Тя трябва да се състои на 17-18 март в Брюксел.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    Всеки вижда как Турция извива ръцете на ЕС за пари и визови облекчения! Всеки без партокрацията, оглавила ЕС.

    Турция не само не спира, а изпраща мигрантски вълни към Европа!

    Турция (член на НАТО) не допусна в свои териториални води ескадрата на НАТО, която трябваше да връща лодките с мигранти и отказа да ги приема обратно.

    Турция не отговаря на нито едно условие за кандидатстване в ЕС:
    - за 10 г досега е приключена само една-единствена преговорна глава;
    - в страната се води гражданска война;
    - Турция има териториални претенции към почти всичките си съседи;
    - в Турция не се спазват основни цивилизационни ценности като свобода на словото, право на честен съдебен процес, равноправие на половете.

    Плати ли на Турция, ЕС ще бъде изнудван по същата схема и от Либия, Ливан, страните от Северна Африка, които и така, и така наводняват Европа .


    Нередност?
Нов коментар