ЕС е разделен за затварянето на балканския маршрут

Брюксел иска Анкара да приема обратно хиляди имигранти, които не покриват изискванията за получаване на убежище в Европа

Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че ще представи нови предложения, за да помогне на ЕС да разреши проблема с бежанската криза
Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че ще представи нови предложения, за да помогне на ЕС да разреши проблема с бежанската криза
Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че ще представи нови предложения, за да помогне на ЕС да разреши проблема с бежанската криза    ©  Reuters
Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че ще представи нови предложения, за да помогне на ЕС да разреши проблема с бежанската криза    ©  Reuters

Европейският съюз (ЕС) е разделен за затварянето на основния мигрантски маршрут през Балканите. На срещата ЕС - Турция относно бежанската криза в понеделник беше представена чернова на документ, според която ЕС ще обяви маршрута за затворен, но германското правителство отхвърли това като "спекулации", пише ВВС.

Очакванията са, че Брюксел ще поиска Анкара да приема обратно хиляди имигранти, които не покриват изискванията за получаване на убежище в замяна на 3.3 млрд. долара помощи. Турция настоява още за безвизови пътувания на нейните граждани в шенгенското пространство и ускоряване на разговорите за членството в ЕС. Брюксел обещава да обсъди планове за разселване из Европа на някои бежанци, които вече са в Турция. Срещата продължи до късно вечерта и конкретни резултати от нея се очаква да има във вторник.

Временен граничен контрол

През миналата година над 1 млн. души са влезли нелегално в ЕС с лодки, основно от Турция към Гърция. Мнозина напускат Гърция и се отправят към Северна Европа, но наскоро осем страни въведоха временен граничен контрол, което доведе до струпване на имигранти в Гърция и до опасност от хуманитарна криза.

Срещата се състои от две части – първата включва Турция, а по време на втората европейските лидери ще опитат да договорят единен подход към кризата. Бъдещето на шенгенското споразумение също ще бъде обсъдено.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че очаква "трудни решения". Според черновата на документа "на незаконния имигрантски поток през Западните Балкани ще бъде сложен край и този маршрут е затворен". Но Меркел посочи: "Всяка страна, включително Гърция, трябва да разбере, че това не може да бъде за затварянето на нещо. Днес трябва да намерим решение заедно с Турция, да опитаме да намерим начин да спрем незаконната имиграция и да подобрим условията на живот на бежанците". Германски правителствен представител е заявил, че няма смисъл да се казва, че маршрутът е затворен, когато 300 - 500 души все още пристигат в Германия оттам всеки ден.

Британският премиер Дейвид Камерън коментира, че няма изгледи Великобритания да се присъедини към общ европейски процес за търсещите убежище. "Ние имаме правото да не участваме в тези неща", посочи Камерън.

Турският премиер Ахмет Давутоглу пък заяви, че ще представи на европейските лидери нови предложения, които са извън досегашните, за да помогне на ЕС да разреши проблема с бежанската криза. "Представяме нова идея за решаването на този проблем. Тези предложения включват няколко нови елемента", каза говорител на Давутоглу, цитиран от Reuters.

Централизирана система

Същевременно Брюксел планира съществени промени в сферата на търсещите убежище преди срещата на европейските лидери на 17 март, пише Financial Times. Европейската комисия (ЕК) ще предложи централизиран контрол върху молбите за убежище в ЕС, което може да разпали евроскептични настроения във Великобритания преди референдума през юни, тъй като това може да бъде разчетено като допълнително съсредоточаване на правомощия в ръцете на Брюксел.

ЕК проучва как могат да се променят правилата за това кой е отговорен за молбите за убежище. Според настоящата система бежанците трябва да поискат убежище в първата страна от ЕС, в която влязат. Това води до напрежение в държави като Гърция и Италия и предпазва редица други. Сега предложението е отговорността за молбите да бъде прехвърлена на Европейската служба за подкрепа на убежището, която съветва националните правителства, но ще бъде превърната във федерална агенция, която ще отговаря за молбите. Ако Брюксел опита да прокара тази инициатива, това ще бъде поредно прехвърляне на суверенитет към ЕС и ще изисква промяна на европейските договори.

ЕК ще представи две възможности. Първата е за радикална промяна на системата и в резултат всички търсещи убежище ще бъдат разпределяни из ЕС на базата на квоти, без значение къде са пристигнали първо. Втората ще запази статуквото, но търсещите убежище ще бъдат разпределяни на квотен принцип, ако страната е залята от внезапна имигрантска вълна.

Миналия октомври ЕС реши да разсели из блока 160 хил. бежанци, основно от Гърция и Италия, но след острата опозиция на някои страни членки са преместени по-малко от 700 души.