Полша навлезе в тежка конституционна криза

Конституционният съд и правителството са в челен сблъсък за правомощията на най-високопоставената съдебна институция в страната.

Сградата на Конституционния съд на Полша.
Сградата на Конституционния съд на Полша.
Сградата на Конституционния съд на Полша.    ©  Reuters
Сградата на Конституционния съд на Полша.    ©  Reuters

Полша навлезе в тежка правна криза, след като в сряда Конституционният съд отхвърли новите правила за дейността му, въведени от новото правителство във Варшава. От своя страна, правителството обяви, че няма да се съобрази с решението и отказва да го публикува в Държавен вестник.

"Драматичното ограничаване на способността на съда да работи независимо и задълбочено, противоречи на полската система и не може да бъде толерирано", заяви съдия Станислав Биернат при обявяването на решението след двудневното заседание.

Това изостря и политическото напрежение и става на фона на критики от Европейския съюз и САЩ. До края на седмицата се очаква публикуването на позиция на Съвета на Европа и според чернова на доклада, цитирана от "Ройтерс", в него се казва, че опитите да се промени работата на най-високопоставения съд в Полша подкопават върховенството на закона, правата на човека и демократичния процес.

Опозиционният депутат Камила Гасюк-Пихович коментира, че ако решението на Конституционния съд не бъде уважено, това ще предизвика най-тежката конституционна криза в страната от падането на комунизма през 1989г. насам. Нейни колеги определят случващото се като атака срещу демокрацията от страна на правителството на Беата Шидло и управляващата партия "Право и справедливост".

Кабинетът обяви също, че ще отхвърли очакваният в петък доклад на Венецианската комисия – експертната група на Съвета на Европа по правни въпроси, анализиращ промените в Полша. Ярослав Качински – властната фигура зад управлението и партията – настоява, че Полша е суверенна държава и сама ще урежда делата си. Според него тезите в неофициалния текст на Венецианската комисия са "правен абсурд".

Европейската комисия избра изчаквателна позиция – първо да види мнението на Венецианската комисия и после да се произнесе за върховенството на закона в Полша.

Съдиите обявиха за противоречащи на основния закон няколко текста от приети миналата година закони, фундаментално променящи начина, по който функционира 15-членният Конституционен съд.

Един от тях, например, определя съдът да разглежда делата по реда на постъпването им, а не според важността им. Друг изисква за валидност на решението да има мнозинство от две трети от гласовете, а не 50%, както бе досега. Трети задължава на заседанието на съда да има кворум от не по-малко от 13 съдии.

Критиците на така оформения режим твърдят, че той практически парализира дейността на Конституционния съд, защото му отнема правото да приоритизира делата и така да се произнася по новите закони, приемани от "Право и справедливост". В началото на управлението си правителството отхвърли последните назначения на съдии от страна на предшествениците си.

"Опасявам се, че Полша наистина е блокирана – сякаш няма измъкване", казва Ханна Шулчевска, член на неправителствения Комитет за защита на демокрацията (KOD). Организацията се роди миналата година в отговор на действията на новата власт спрямо Конституционния съд и организира няколко улични протеста.

Качински обвини тази седмица KOD, че активистите му работели срещу държавата и в сътрудничество с външни сили с цел да превърнат Полша в колония. "Зад тази широка коалиция, формирана срещу нас, стоят сили, искащи да държат страната ни колко се може по-безпомощна, за да служи на други, за да работят поляците за други, за да стане Полша един вид колония", каза той в понеделник. "Няма да станем колония и няма да позволя никому да разчита властите и "Право и справедливост" да се съгласят с подобен статут."

Ги Верховстад, лидер на групата на либералите ALDE в европарламента, призова премиера Шидло да уважи решението на съдиите. Вярвам, че поляците няма да позволят партията "да манипулира прекрасната им страна като я тласка на изток, далеч от демокрацията и ценностите на атлантическата общност".

Миналия месец трима американски сенатори, сред които и Джон Маккейн, написаха до Шидло опасенията си, че законовите промени, засягащи дейността на Конституционни ясъд и обществените медии, "могат силно да отслабят демократичните норми, включително върховенството на закона и независимостта на правораздавателната система". Но тя, както и други лидери на Полша, отвърнаха, че сенаторите са погрешно информирани за страната и нямат право да поучават Варшава за вътрешната политика.

Мотивите на управляващите са, че промените са наложителни, защото управлявалата в предходните 8 години либералната партия "Гражданска палтформа" била затормозила работата на институциите. Имаме силен мандат от избирателите да извършим дълбоки промени и да придвижим страната в една по-консервативнаи патриотична посока, е посланието на новата власт в най-голямата източноевропейска държава.

 

Уникална ситуация

Ситуацията е уникална за последните 27 години на демократична Полша, защото досега никоя партия не е получавала такъв контрол над управлението. В нейни ръце са президентството, двете камари на парламента, правителството, а "Право и справедливост" влияе решително на редица институции. За изминалите от изборите месеци бяха овладени държавните електронни медии, засилени бяха правомощията на контраруззнаването, а Главният прокурор мина на подчинение на Министерството на правосъдието.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    liubo...otdale4 avatar :-|
    liubo...otdale4
    • + 8


    Това което българският читател, а може би и авторът на статията, докрай не разбира - е че в Полша при всички споменати демократични институции управлява ... един човек, Ярослав Качински.

    Посоченият от него кандидат за презъдент, в деня на поемането на тази длъжност го нарече велик човек, най- великия полски държавник, а всеки от народните представители знае, че лично Качински го е сложил на изборната листа, и трябва да слушка.

    Същото се отнася за премиера, и всичи до зам министри, включително.

    Както и Муамар Кадафи на времето - Ярослав Качински няма никаква функция в правителството.

    Нередност?
Нов коментар