И прокуратурата в Полша атакува Конституционния съд

Главният прокурор е и министър на правосъдието

Прокуратурата в Полша започна разследване дали председателят на Конституционния съд Анджей Жеплински е превишил правомощията си с отказа да допусне до дела трима съдии, избрани от управляващото парламентарно мнозинство. Това е нова фаза в конфликта между съда и евроскептичното и консервативно правителство, който започва да се отразява на настроенията на инвеститорите в най-голямата източноевропейска икономика, коментира Reuters.

"Продължаващият месеци спор може де бъде описан с две изречения. Висшият полски трибунал спазва правото, но неговото тълкуване на правото противоречи на чувството за справедливост на управляващите. В началото спорът беше просто срамен. Сега обаче ситуацията е обезпокоителна. Човек започва да придобива усещането, че не е далеч моментът, когато може да стане и опасно", казва Розалия Романиец в коментар за "Дойче веле". Тя припомня, че всичко това изглежда и като проява на нетърпение, защото Жеплински трябва да напусне поста си през декември.

Правителството казва само, че това са действия на независимата прокуратура, с които то няма нищо общо. Главният прокурор Збигнев Зобро обаче отскоро е и министър на правосъдието. Критици на управляващите казват, че партията "Право и справедливост" подкопава демократичните стандарти в страната и се опитва да овладее колкото може повече институции.

"Разследването е на съвсем ранен етап. Ще събираме документи и ще водим кореспонденция с Конституционния съд", каза Йерениуш Кунерт, говорител на прокуратурата в Катовице. Жеплински заяви пред държавната информационна агенция РАР, че разследването е "некомпетентен опит" да се ограничава независимостта на съдиите.

"Вероятно това разследване е форма на засилване на натиска над председателя на съда, но се съмнявам, че то ще повлияе върху професионалната му работа", казва Пьотр Кладошни от Хелзинкската фондация за човешки права.

По-рано тази година прокурорите във Варшава отказаха да разследват дали противоречи на закона отказът на правителството да публикува част от решенията на съда. Преди това новите управляващи промениха през парламента част от правилата за работа на Конституционния съд, включително смяна в движение на вече избрани членове на КС, които според съдиите противоречат на основния закон на страната.

Според Романиец поляците са се уморили до такава степен от спора, че вече почти не обръщат внимание на темата в онлайн порталите, а в началото на годината държавните медии са били вкарани в "правия път" и всеки ден доказват, че са се превърнали в пиар агенция на управляващата партия "Право и справедливост".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 2

    Да си викнат Бойко за консултант. По тези теми е доста компетентен.

    Нередност?
  • 2
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • + 1

    Не ги мислете поляците, те си знаят работата, ще намерят полезния път за себе си!!! :-)

    Нередност?
Нов коментар