Британското правителство ще насърчава инвестициите в инфраструктура

Финансовият министър Джордж Озбърн "краде" от политиките на лейбъристката опозиция

Британският финансов министър Джордж Озбърн представи в понеделник програма за насърчаването на инвестициите в инфраструктура в страната, като така на практика "открадна" политики на лейбъристката опозиция, пише Reuters.

На конференция на управляващата Консервативна партия Озбърн заяви, че правителството ще инвестира за целта 5 млрд. паунда до 2020 г. и ще насочи средства от пенсионните фондове на местните власти в шест нови фонда за инвестиции в жизненоважни инфраструктурни проекти. Освен заявените намерения за това бабите и дядовците да помагат в отглеждането на децата новите политики на Озбърн очевидно са насочени към смекчаване на критиката относно неговите мерки за икономии. Те целят да ударят в сърцето усилията на опозиционните лейбъристи да съберат подкрепа за новия си лидер Джереми Корбин.

Следващ премиер?

Навлизането на консерваторите в традиционно лейбъристка територия и опитите за позиционирането им в центъра на политическия спектър само подхранват спекулациите, че именно Озбърн ще бъде следващият премиер, след като Дейвид Камерън обяви, че ще се оттегли до 2020 г. "Къде щеше да бъде Великобритания, ако никога не бяхме построили жп линии и пътища, електроцентрали или нови домове? Къде ще бъде страната в бъдеще, ако сега спрем да ги строим? Не съм готов да се обърна към децата си и да им кажа: Съжалявам, но не ги построихме за вас. Трябва да разтърсим Великобритания от нейната инерция по отношение на проектите, които имат най-голямо значение", коментира Озбърн на конференцията в Манчестър.

Новият лидер на лейбъристите Корбин се опитва да потуши разделението по отношение на някои от неговите политики, свързани с отбраната и външната политика. Но основният му аргумент – че Великобритания страда от липсата на инвестиции в инфраструктурата и строежа на жилища, намира силна подкрепа сред икономистите и отделни групи от индустрията.

Освен чрез осигуряването на 5 млрд. паунда от продажбата на активи средствата за инфраструктура ще дойдат и от вкарването на средствата от 89 пенсионни фонда на местни власти в шест изцяло нови фонда, всеки с размер от 25 млрд. паунда. Тези фондове ще могат да използват парите за различни инвестиции, но от финансовото министерство заявиха, че по-голяма част от тях ще отидат за инфраструктура. По думите на Озбърн правителството ще сформира нова комисия, която ще определи какво има нужда да бъде построено. Тя ще бъде оглавена от лейбърист – Андрю Адонис. На въпрос дали така управляващите не "крадат" лейбъристки политики от финансовото министерство те отговарят: "Министърът е отворен към добрите идеи."

Амбициозна цел

Международният валутен фонд насърчава Великобритания да харчи повече за инфраструктура, а Организацията за икономическо сътрудничество и развитие посочва, че разходите за инфраструктура на британското правителство нареждат страната на 18-о място сред 24 развити държави през 2013 г.

Въпреки това обаче за Озбърн няма да е лесно да инвестира повече, след като затегна политиката на икономии миналата година. Но с преструктурирането на пенсионните фондове все пак може и да успее да го направи. Това не е първият път, в който той заимства идеи от лейбъристите. През юли финансовият министър обяви значително повишаване на минималната заплата с цел да се запълни дупката, причинена от орязването на социалните помощи за т.нар. работещи бедни.