Британската централна банка предупреди за кредитна криза при Brexit

Bank of Enlgand се притеснява от прегряване на имотния пазар

Предупреждението на Bank of England дава коз в ръцете на премиера Дейвид Камерън и кампанията му за оставане на страната в ЕС
Предупреждението на Bank of England дава коз в ръцете на премиера Дейвид Камерън и кампанията му за оставане на страната в ЕС
Предупреждението на Bank of England дава коз в ръцете на премиера Дейвид Камерън и кампанията му за оставане на страната в ЕС    ©  YVES HERMAN
Предупреждението на Bank of England дава коз в ръцете на премиера Дейвид Камерън и кампанията му за оставане на страната в ЕС    ©  YVES HERMAN

Bank of England даде на британския премиер Дейвид Камерън важен коз преди референдума за еврочленство, като предупреди, че евентуален Brexit може да породи рискове от глобална разпродажба на паундове, кредитна криза в страната и увеличаване на лихвите по ипотеки и за бизнес кредити, пише Guardian.

Предупреждението

Централната банка предупреди, че кампанията, в която двата лагера се движат съвсем близко, поставя "най-важния в близък план" риск за финансовата стабилност, след като една от най-важните комисии в Bank of England анализира последствията от евентуалното прекратяване на 43-годишното еврочленство на Великобритания. Досега няма коментар от премиера и финансовия министър на изявлението от комисията за финансова политика на банката.

Банката изрично не коментира дългосрочните плюсове и минуси, ако страната остане в ЕС, но прави планове в случай на напускане. В изявлението си тя предупреждава, че евентуална "засилена и продължителна несигурност" има потенциала да вдигне лихвите за редица услуги, "което може да доведе до последващо обезценяване на лирата и да засегне цената и достъпа до финансиране за голям кръг кредитополучатели във Великобритания".

Натискът може да засили сегашните пукнатини във финансовата стабилност, като в позицията на банката се подчертава фактът, че страната и сега разчита на чужди инвеститори, за да балансира дефицита по текущата си сметка, който е "висок по исторически и международни стандарти". Този дефицит може да продължи да се финансира само чрез стабилни приходи на преки инвестиции и спекулативен капитал, продължава изявлението. Ако те спрат, това ще окаже влияние върху цената за финансиране на правителството и имотния пазар.

"Тези притоци допринасят за финансирането на дефицита в публичния сектор и за корпоративното инвестиране, включително в търговските имоти", казва комисията. Ако Великобритания напусне ЕС, това може "да се пренесе върху еврозоната, като вдигне рисковите премии и намали допълнително изгледите за растеж на икономиката".

Влошаване на финансовата стабилност

Управителят на централната банка Марк Карни каза по-рано този месец в британския парламент, че референдумът е основната вътрешна заплаха пред стабилността. Комисията за финансова политика на банката (FPC) сега прецизира същината на заплахата.

"FPC смята, че сега изгледите за финансовата стабилност във Великобритания са се влошили в сравнение с последното ни заседание през ноември 2015 г. Към вътрешните рискове вече се прибавят и тези около референдума за еврочленство."

До края на миналата година основният риск беше сравнително високата задлъжнялост на домакинствата. Сега рисковете от кредитна криза са се увеличили, макар още да не са стигнали тревожни нива, смята още FPC. Банката опитва да приложи мерки срещу прегряването в ипотечното кредитиране. Само миналата година кредитите, отпуснати за закупуването на жилища, които да бъдат давани под наем, скочиха с 11.5%. За разлика от тях ипотеките за първо жилище запазиха нивата си.

В последните три години пазарът постепенно се съживява, след като беше потънал по време на финансовата криза. Миналата година ипотечните заеми за жилища с инвестиционна цел стигнаха общо 37 млрд. паунда срещу малко под 10 млрд. през 2009 г. и пик от почти 45 млрд. през 2007 г. Кредитните институции планират да увеличават този продукт средно с по 20% годишно през следващите две години, сочи проучване на Bank of England. Затова една четвърт от търговските банки разхлабват правилата си за кредитиране под общата пазарна норма. Това поражда страхове от огромни загуби, ако пазарните условия рязко се променят.

Вече под 50% от британците искат страната да остане в ЕС

Броят на британците, които искат да останат в ЕС, намалява в последните седмици. Това показват последните проучвания на маркетинговата агенция Ipsos Mori. Според данните за оставане в ЕС ще гласуват 49% от британците, съобщава Reuters. През февруари този дял беше с 5 пункта по-висок. В същото време се повишава броят на британците, които ще поискат страната да излезе от ЕС - от 36% на 41%. Маркетинговата компания обяснява големите разлики спрямо предишното проучване с промяна в методологията. Проучването е проведено сред 1023 души в периода между 19 и 22 март. Това означава и че то не обхваща промяната на настроенията след атентатите в Брюксел, при които загинаха 35 души, посочва агенцията. Анализатори отбелязват, че основната причина за ръста на желаещите Великобритания да напусне ЕС е бежанската криза.