Европа ще пострада по три показателя заради Brexit: износ, инвестиции и стабилност

Френското и германското правителство засега смятат, че икономическите ефекти ще са минимални

Германската и френската автомобилни индустрии ще са сред губещите от излизането на Великобритания от ЕС.
Германската и френската автомобилни индустрии ще са сред губещите от излизането на Великобритания от ЕС.
Германската и френската автомобилни индустрии ще са сред губещите от излизането на Великобритания от ЕС.    ©  Fabian Bimmer
Германската и френската автомобилни индустрии ще са сред губещите от излизането на Великобритания от ЕС.    ©  Fabian Bimmer

Умерен песимизъм. Дни след гласуването на Великобритания да излезе от ЕС, това е основното настроение сред анализатори и бизнеса на Острова и континента. Все още никой не е сигурен по какъв начин ще се случи напускането на Великобритания и под каква форма ще продължи бъдещето им сътрудничество. Именно тази огромна несигурност се превръща в основният рисков фактор за икономиките не само в Европа, но и в света.

Политическата и икономическа неизвестност ще охлади инвестициите, ще свие търсенето и ще доведе до забавяне на търговията навсякъде. Допълнителен фактор се оказва и обезценяването на британския паунд, който достигна невиждани от 1985 г. ниски нива. Това повлече в низходяща посока и стойността на еврото. Нестабилността на валутните пазари вероятно ще доведе до затягане на условията за финансиране и слабост при рисковите активи.

Без съмнение, най-големите рискове са за британската икономика, като мнозина анализатори предвиждат дори рецесия и рязък скок на цените. IHS Global Insights очаква едва 0.2% ръст на икономиката на страната през 2017 г., а Deutsche Bank – 0.9%. Според главните икономисти на Goldman Sachs, британската икономика ще влезе в рецесия до края на годината, а в следващите 18 месеца ефектът от референдума ще отнеме 2.75% от БВП.

Прогнозата им за еврозоната е, че нейният БВП все пак ще расте – с 1.25% годишно през следващите две години (при 1.5% прогноза досега), а САЩ също ще отбележат по-нисък растеж – не 2.25%, а 2%. По-песимистични са прогнозите на Barclays – едва 0.4% ръст на БВП на еврозоната през 2017 г.

Несигурното бъдеще пред британската икономика

След оставката на премиера Дейвид Камерън, несигурността ще се задържи поне до септември, въпреки уверенията на финансовия министър Джордж Осбърн, че икономиката на кралството е достатъчно здрава, за да се справи с нея. Кредитната агенция Standard and Poor’s вече намали кредитния рейтинг на Великобритания от ААА на АА.

Първият видим голям икономически ефект от референдума е рязкото обезценяване на паунда в отговор на очакването, че търсенето на британски стоки и услуги ще спадне. Членството в ЕС гарантираше на британския бизнес лесен достъп до континенталните пазари без мита и други ограничения. Без това предимство, Великобритания вероятно ще загуби привлекателност за инвеститорите, а това означава и по-малко работни места, по-малко търсене на британски продукти и паунди и като цяло свиване на икономическата активност.

Ще натежат и очакваното затягане на кредитните условия и вътрешното потребление, както и проблемите на имотния пазар. При забавен икономически ръст и повишаваща се инфлация и безработица, все пак експертите очакват централната Bank of England да свали лихвите от сегашните 0.5% до 0% до края на август в опит да създаде финансова и ценова стабилност. Управителят на банката, Марк Карни обяви в петък, че вероятно ще осигури достъп до други валути на британските финансови институции, за да може валутният пазар да оперира нормално въпреки волатилността на паунда.

Обезценяването на паунда обаче няма да успее да компенсира съществената загуба на конкурентноспособност на британските фирми навън. Според директора на British Retail Consortium Хелън Дикинсън продължителен спад на паунда ще засегне и цената на вноса, и потребителските цени, но "ще отнеме известно време". Бивши мениджъри от Tesco, Sainsbury's, Asda вече предупредиха за приближаваща инфлация, комбинирана с в очакване за постепенен отлив на капитали.

За сметка на това цените на имотите вече започнаха да падат. Очаква се спад и на продажбите, тъй като потенциалните продавачи ще отложат покупката си за по-сигурни времена. Особено охлаждане на имотния пазар ще има в Лондон. Въпреки това по-евтиният паунд може и да стимулира някои инвеститори да закупят имот в столицата при по-ниски цени.

Смесени очаквания в Европа

Най-голямото икономическо предизвикателство пред Франция и Германия след Brexit ще остане спасяването на еврозоната и въвеждането на спешни реформи. Подалият оставка британски еврокомисар на финансовите въпроси Джонатан Хил предупреди, че двете страни ще доминират вече регулациите на финансовите пазари и банките. От друга страна, докато Франция е привърженик на повече интеграция и фискални трансфери в еврозоната, то Германия е против идеята за общ финансов министър и общ бюджет. И двете страни едва ли ще направят някакви компромиси с основните си позиции преди важните избори и в двете през 2017 г.

Германското министерство на икономиката вече обяви, че няма да промени прогнозата си за икономически ръст, защото германската икономика е показала устойчивост спрямо външните шокове през последните години и че разчита на силното си вътрешно търсене, вместо на износа. Проблеми обаче със сигурност ще има – според проучване на фондацията Bertelsmann Stiftung БВП на Германия може да спадне с до 2%, а според DZ Bank – излизането на Великобритания ще струва до 51 млрд. евро на Германия заради удара върху износа. През 2015 г. Великобритания беше третият най-голям пазар за германски стоки след САЩ и Франция, като германските продажби към тази дестинация достигнаха почти 90 млрд. евро.

По принцип германската икономика се движи именно от силните експортно-ориентирани индустрии. Според председателя на федерацията на германските индустрии, Маркус Кербер, "очакваме в следващите месеци значителен спад на бизнеса с Великобритания". С обезценяването на паунда "германският износ към Обединеното кралство стана с 10 до 12% по-скъп за една нощ", добавя той. Най-засегнати ще са автомобилната индустрия, енергетиката, телекомуникацията, електрониката и металната индустрия, както и доставчиците на финансови услуги, пише MarketWatch.

За един ден Франция всъщност изпревари Великобритания и стана петата най-голяма икономика в света благодарение на обезценяването на паунда. Още един позитивен ефект беше, че лихвите на десетгодишните заеми на Франция спаднаха в петък. Като изключим тези краткосрочни и приятни за Париж събития, резултатът на вота ще е негативен за Франция, коментира френското икономическо издание Les Echos. По предварителни прогнози на МВФ, Brexit може да струва между 0.2% и 0.4% от френския икономически ръст до 2019 г. Основният удар ще дойде по линия на търговията. Великобритания е петият най-голям търговски партньор на страната, а Brexit ще доведе до силно забавяне на британската икономика и търсенето на френски стоки и услуги ще намалее. По-ниският курс на паунда спрямо еврото ще намали конкурентноспособността на френските стоки също. "Обезценяване на паунда от 10% спрямо еврото ще има отрицателно въздействие от 0.4% върху френския износ", твърди Аксел Лакан, икономист от Coe-Rexecode.

Освен това, френските инвестиции във Великобритания са около 100 млрд. евро, или 10% от всички френски инвестиции в чужбина, като тяхната стойност ще поевтинее и те ще носят и по-ниски печалби за известен период. Надеждите на французите са, че френският финансов сектор може да спечели като привлече важни играчи от Лондон. Те обаче може и да не се сбъднат предвид факта, че Европа като цяло започва да изглежда несигурна и бизнесът може да предпочете да се прехвърли към Азия или Америка например. Все пак френският министър на финансите Мишел Сапен се опита да успокои притесненията в петък вечерта, като заяви, че последиците от шока ще се овладеят. "Нямам безпокойство за икономическото възстановяване. Двата му мотора са вътрешни: потреблението и инвестициите."

На практика, рисковете за повечето икономики в ЕС са най-вече подредени в тази последователност: търговия, инвестиции, свиване на потреблението и допълнително поевтиняване на еврото. Вероятно е и лихвите да продължават да се задържат на рекордно ниски или отрицателни нива, което също е рисково. Фирмите в континентална Европа вероятно ще останат предпазливи, ще отложат планираните инвестиции, а вълненията на финансовите пазари може да доведат до по-строги условия за кредитиране на частния сектор.

За Източна Европа в дългосрочен план най-голям рисков фактор би бил материализация на идеята на "Европа на две скорости". Полша и Румъния вече предупредиха, че Brexit ще доведе до забавяне на икономиките им, макар и с малко, най-вече по линия на износа. В крайна сметка обаче, основният проблем за целия бизнес климат в ЕС идва от несигурността за бъдещето, като Brexit далеч не е единственият проблем. Несигурност има в Испания след новите избори и очакваните трудни преговори за сформиране на правителство, ЕЦБ продължава с негативните лихви и количественото облекчение, проблемите в Гърция не са приключили изобщо, а и Германия отнася доста критики от МВФ заради липсата на структурни реформи. Така политическата несигурност поставя под съмнение крехкото възстановяване от предишната икономическа криза и бъдещето на икономиките в ЕС.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 4

    В случая е важно какво ще стане с политическия съюз - ще има ли по-голяма интеграция, т.е. държавите да се откажат от независимостта си или ще се върнем към добрия стар икономически съюз от независими държави.

    Ще продължим ли да търпим диктата на анонимните европейски чиновници. Които да налагат какви ли не нови измислени регулации и да раздават на правилните държави помощи/фондове/ ако слушкат.

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    "Първият видим голям икономически ефект от референдума е рязкото обезценяване на паунда в отговор на очакването, че търсенето на британски стоки и услуги ще спадне. Членството в ЕС гарантираше на британския бизнес лесен достъп до континенталните пазари без мита и други ограничения. Без това предимство, Великобритания вероятно ще загуби привлекателност за инвеститорите, а това означава и по-малко работни места, по-малко търсене на британски продукти и паунди и като цяло свиване на икономическата активност."

    Говорите глупости бе хора! Бъркате ябълктие с портокалите тотално! Първо, членството на ЕС продължава да гарантира на британския бизнес лесен достъп до европейския пазар и ще продължава да го прави още дълго време.

    Второ, намаляването на износа ще бъде постепенно поради стремежа за намиране на алтернативни доставчици.

    Трето, не е ясно до колко увеличението на частния внос (онлайн търговия например) ще смекчи това, защото в момента паундът е изгоден за пазаруване в големи количества на потребителски стоки.

    Изобщо, тотално праволинейна логика наизуст. Помислете малко!

    Нередност?
Нов коментар