Bank of England се подготвя за икономическия стрес след Brexit

Централната банка подсказа, че може да отпусне повече парични стимули

Паричната политика не може напълно компенсира големия икономически шок, който ще последва след излизането от ЕС, заяви управителят на Bank of England.
Паричната политика не може напълно компенсира големия икономически шок, който ще последва след излизането от ЕС, заяви управителят на Bank of England.
Паричната политика не може напълно компенсира големия икономически шок, който ще последва след излизането от ЕС, заяви управителят на Bank of England.    ©  Reuters
Паричната политика не може напълно компенсира големия икономически шок, който ще последва след излизането от ЕС, заяви управителят на Bank of England.    ©  Reuters
Лихвите по британските облигации достигнаха негативни нива за първи път в историята.

Централната банка на Великобритания потготвя нова вълна от парични стимули, за да стабилизира икономиката след решението на референдума страната да напусне Европейския съюз (ЕС). В изявление в края на миналата седмица управителят на Bank of England Марк Карни заяви, че "ще предприеме всички необходими действия", за да поддържа растежа на икономиката, съобщава Financial Times. Тези мерки вероятно ще включват "облекчаване на някои парични политики" през следващите няколко месеца в опит финансовата институция да успокои пазарите и обществото. Карни предупреди политиците, че идва спад и че Великобритания вече страда от "икономически посттравматичен стрес".

Паундът поевтиня с над 1% късно в четъртък до 1.32 долара, като курсът достигна до малко под 1.33 долара в петък. Валутните играчи се подготвят за намаляване на лихвените проценти до исторически минимум, увеличаване на количественото облекчаване или комбинация от двата инструмента.

Рисковете от напускането на ЕС

Икономическата несигурност след редица кризи през последните години и допълнителният шок след Brexit водят след себе си много рискове. Те включват забавяне на инвестициите от страна на бизнеса и намаляване на потребителските разходи. Тази нестабилност ще доведе до промени в търсенето на стоки и услуги, както и на нивото на трудова заетост в страната. За да минимизира ефекта върху икономиката, Bank of England ще организира ликвидни седмични аукциони до края на септември, за да осугури лесен достъп до кредити на британските банки.

В плана за стабилизиране на икономиката трябва да присъства "безмилостно казване на истината", заяви още Марк Карни в речта си. Една от тях е, че хората трябва да знаят, че имат граница, до която Bank of England може да въздейства, допълни той. "Паричната политика не може напълно да компенсира големия икономически шок, който ще последва след излизането от ЕС", категоричен е гуверньорът. Карни призова за преосмисляне на външната политика на Обединенето кралство. "Стратегията трябва да включва изясняване на търговските ни връзки с ЕС и останалия свят, осигуряване на безпрепятствено движение на капитали и потвърждаване на правилната регулаторна рамка за финансовавата ни система", заяви той, цитиран от Bloomberg.

Британските облигации

След речта на Карни доходността на британските държавни облигации стигна отрицателно ниво за пръв път, като доходността по 2-годишните облигации достигна до -0.003%. Това поставя Великобритания до Япония и Германия, чийто облигации също имат отрицателна доходност. В момента в света има над 11.7 трлн. долара държавен дълг с отрицателни лихви според рейтинговата агенция Fitch.

В дните преди референдума редица политици във Великобритания, подкрепящи кампанията за напускане на ЕС, разкритикуваха Марк Карни заради изявленията му тогава, че Brexit ще доведе до тежка рецесия. Дни след референдума обаче се вижда, че курсът, който поема икономиката на Великобритания, потвърждава притесненията на управителя на Bank of England. Карни заяви още, че централната банка вероятно ще намали прогнозите си за растежа в доклада за инфлацията през август.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    emilm13 avatar :-|
    emilm13
    • - 2
    • + 6

    Като чета това, си спомням, че от шест месеца уж подготвят стратегии, но май никой не е вярвал! А май и сега никой не знае как и кога точно ще стане това излизане! Дано ЕС е достатъчно последователна и безкомпромисна с ОК.

    Нередност?
  • 2
    just avatar :-|
    just
    • - 3
    • + 4

    Британския паунд вечерта преди вота бе 1,31 спрямо еврото, на следващия ден 1,20, в момента 1,19. Подобна бе ситуацията с паунд/долар. БоЕ/централната банка/, в деня в който се обявиха резултатите нареди на банките в ЮК да блокират валутните операции
    в електронното банкиране. Така например ако испанец или българин искаше да обмени или прехвърли паунди, просто не можеше да го направи.
    Разбира се банките цитираха "технически проблеми", никой не призна истинската причина. Дори да имаха паунди кеш, не можеше да се обменят над 1000 паунда и то по доста неизгоден курс. От друга страна
    в редица страни-Испания, Гърция, Австрия, Франция търговците не приемаха паунди кеш, нещо което се правеше преди това.
    Канадеца М Карни няма много възможности за въздействие остава му да понижи лихвите, които обаче са много ниски 0,5% основна и няма много пространство за маневри, освен отрицателни лихви-нещо против което до сега се е изказвал и което е изключително спорна мярка.
    Та единственото което му остава, това е нови "количествени улеснения", тоест създаването на пари от въздуха, някои го наричат
    "печатане на пари", но всъщност те дори не се печатат, създават се
    "Виртуални пари". Тази политика действа в краткосрочен план, но в никакъв случай, не лекува икономиката, напротив, само отлага решаването на проблемите. Много от експертите предвиждат рецесия в ЮК до края на годината, дори Фараж го призна, което ще влоши още повече положението. Какъв е възможния отговор на Карни- ами единствено да създаде още повече "виртуални пари".
    Ами да им е честит Брекзита както се казва, а той де факто дори още не е задействан.

    Нередност?
  • 3
    chi1438436651470875 avatar :-|
    Petko Petkov
    • - 3
    • + 4

    Не подценявайте британците. Още не са излезнали.

    Нередност?
Нов коментар