Какво ще стане, ако Великобритания напусне ЕС

Какъв може да бъде ефектът върху икономиката, търговията, имиграцията, работните места и дипломацията

Дейвид Камерън иска да предоговори връзките на страната с Брюксел, след което да проведе референдум за членството на Лондон в съюза до 2017 г.
Дейвид Камерън иска да предоговори връзките на страната с Брюксел, след което да проведе референдум за членството на Лондон в съюза до 2017 г.
Дейвид Камерън иска да предоговори връзките на страната с Брюксел, след което да проведе референдум за членството на Лондон в съюза до 2017 г.    ©  Reuters
Дейвид Камерън иска да предоговори връзките на страната с Брюксел, след което да проведе референдум за членството на Лондон в съюза до 2017 г.    ©  Reuters

Изборният триумф на Дейвид Камерън на 7 май придвижи перспективата за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз (ЕС) с една стъпка по близо, пише Guardian. Британският премиер заяви, че иска да предоговори връзките на страната с Брюксел, след което да проведе референдум за членството на Лондон в съюза до 2017 г.

Но какво би се случило при евентуален "Брексит", или британско напускане на 28-членния блок? Според евроскептиците това ще възпре имиграцията, ще спести на данъкоплатците милиарди и ще освободи Великобритания от икономическото иго. Поддръжниците на оставането в ЕС обаче смятат, че излизането от съюза ще доведе до икономическа несигурност и ще струва хиляди, ако не милиони работни места.

Икономика

Досега често се казваше, че ако Великобритания напусне ЕС, това ще намали нейния БВП с 2.25% годишно най-вече заради отлива на преки чуждестранни инвестиции. Оценките се основават на публикуван през 2004 г. анализ на National Institute of Economic and Social Research. Тази оценка е остаряла и дори сегашният председател на института Джонатан Портес твърди, че световната икономика е силно променена през последното десетилетие. Друг анализ на Centre for Economic Performance към London School of Ecnomics твърди, че Великобритания може да отбележи спад в БВП от 6.3% до 9.5%. Това е песимистичният сценарий, при който Лондон не успее да договори благоприятни условия за търговия. При оптимистичния сценарий, в който Великобритания си осигури споразумение за свободна търговия с ЕС, спадът на БВП ще бъде 2.2%. Освен онези, които пресмятат чистите загуби или ползи от напускането на ЕС, има и експерти, които твърдят, че икономическите последствия може да са и в двете посоки. Институтът Open Europe отбеляза през март, че при определени обстоятелства британският БВП може да спечели от излизане от ЕС. "От друга страна, британският БВП може да намалее с 2.2% през 2030 г., ако Лондон не успее да сключи споразумение за свободна търговия с ЕС и останалия свят и изпадне в политика на протекционизъм."

Работни места

Само преди година тогавашният коалиционен партньор – либералдемократите на Ник Клег, казаха, че ЕС осигурява работни места за британците, защото дава достъп на местното производство до 500 млн. потребители и защото британското членство в ЕС привлича чужди фирми, които искат да са част от този пазар. Тогава, както и сега, проевропейските британски политици цитираха лидери от индустрията, които казват, че може да напуснат Великобритания в случай на излизане от ЕС. Особено внимание заслужават хранителният гигант Nestle, автомобилни производители като Hyundai и Ford и американската инвестиционна банка Goldman Sachs. Два сектора може да бъдат сериозно засегнати – автомобилната индустрия и финансовите услуги. В първия случай Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT) твърди, че Европа е основополагаща за успеха на британската автомобилна индустрия - в нея са заети 700 хил. души и тя дава 3% от БВП на страната. В сектора на финансовите услуги общо 250 чужди банки осигуряват работа на 160 хил. души в страната. Въпреки това няма гаранции, че големите работодатели ще напуснат панически страната.

Търговия

Найджъл Фараж твърди, че като излезе от ЕС, Великобритания ще си върне статута на велика търговска сила. Най-разпалените му опоненти казват, че излизането ще затвори пазара на ЕС и страните, които имат търговски споразумения с Брюксел. Истината вероятно е по средата. Според проучване сред 3500 фирми от Британската търговска камара 57% от бизнеса смятат, че оставането в ЕС с извоюване на повече свободи за Лондон ще бъде положително. Някои настояват, че след напускането на ЕС Великобритания трябва да преориентира износа си и да се стреми към задълбочаване на връзките с Г-8, Г-20 и ОИСР. Не е ясно обаче дали, ако преговаря сама, а не като част от ЕС, Великобритания ще успее да си осигури толкова благоприятни търговски споразумения.

Имиграция

По-малко хора идват да живеят и работят във Великобритания от страни от ЕС, отколкото от останалия свят. В годината до септември 2014 г. на Острова са имигрирали 624 хил. души, като повечето от тях, или 292 хил., идват извън ЕС и вече са били обект на множество визови рестрикции. Около 251 хил. са дошли в страната по силата на по-свободните правила за движение в ЕС. Докато не стане ясно какъв вид договорка с Брюксел ще смени сегашните условия за членство, е трудно да се каже как тези имигранти могат да бъдат контролирани. Според много експерти достъпът на Великобритания до единния пазар ще бъде обвързан с уговорка за свободно движение, подобна на съществуващата в момента. Но докато няма такава, миграцията във и извън Обединеното кралство на теория ще бъде регулирана от британските национални закони. В този случай пристигането в страната ще стане значително по-трудно от сега, тъй като гражданите на ЕС ще бъдат разглеждани като идващи от трета държава. А на британците ще е необходима виза всеки път когато пътуват извън страната. В четвъртък Камерън заяви, че ще преговаря с ЕС за ограничаване достъпа до британската социална система на мигранти от съюза. Нови данни показват, че през 2014 г. годишната миграция е стигнала почти рекордните 318 хил. души, въпреки че Камерън се беше зарекъл да я свали под 100 хил. души годишно.

Статут в Европа

Местни и чужди коментатори са съгласни, с известни разлики, че евентуалното излизане на Лондон от ЕС ще накърни имиджа както на Великобритания, така и на общността. В момента Обединеното кралство е сред "трите големи" в ЕС и това му позволява да получава по-добри условия за всичко - от климатичните теми до шистовия газ. Ако загуби това влияние, последствията може да бъдат огромни. Сравненията в този контекст с други страни, които не са членки на ЕС, като Швейцария и Норвегия, са фалшиви и не помагат. Това е така, защото Великобритания няма нито енергийните ресурси на Норвегия, нито сухопътните граници или езикови връзки със съседите като Швейцария. И макар английският днес да се смята за своеобразен лингва франка, евентуалното излизане от ЕС ще обезкуражава бъдещите студенти да учат във Великобритания.

Позиция в света

Доминиращата позиция на световни политолози е, че Лондон ще загуби от своите влияние и престиж в случай на излизане от ЕС. Така смятат в Пекин и Вашингтон, но не и в други части на света. Индия например, която има отколешни връзки с Великобритания, не вижда толкова сериозен проблем в по-нататъшните отношения с Лондон.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    philipotel avatar :-P
    Durruti
    • - 3
    • + 15

    Е как какво ще стане - ще си направят собствен съюз. with blackjack and hookers, както казва Бендър от Футурама

    Нередност?
  • 2
    emilm13 avatar :-P
    emilm13
    • - 7
    • + 37

    Какво ще стане, ако Великобритания напусне ЕС - ще намалее рязко влиянието на САЩ върху ЕС и ще спрат индийци и пакистанци да стават свободно граждани на ЕС. Най-вероятно скоча да поевтинее!

    Нередност?
  • 3
    samolevski avatar :-|
    Само Левски
    • - 62
    • + 9

    Не видях в анализа какви ще са последиците за ЕС, ако най-богатата и просперираща страна членка го напусне?Локомотивът на европейската икономика.Ще клекнат и немци и французи и ще дават мило и друго Велика Британия да остане в ЕС.

    Нередност?
  • 4
    cobanmaala avatar :-P
    чобанмахала
    • - 7
    • + 39

    Ако излезе Великобритания от ЕС, рязко ще се увеличат свободните средства на съюза в много области. Сега,не стига че ЕС е като дойна крава за Великобритания, ами и е проводник за влиянието на САЩ върху развитието на ЕС. Да си сключва договор със САЩ за взаимна търговия и да си се връща колониалният статут,само дето сега ще е с обратен знак- Великобритания ще е колонията.

    Нередност?
  • 5
    pifaa avatar :-|
    pifaa
    • + 10

    До коментар [#3] от "Само Левски":

    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_in_Europe_by_GDP_(nominal)

    Нередност?
  • 6
    chimay avatar :-|
    chimay
    • - 3
    • + 9

    Нищо няма да стане.

    Да си ходят ростбифите, прав им път - крива им пътека.

    Голяма драма, голямо чудо.

    Нередност?
  • 7
    1i avatar :-|
    Баличея
    • - 1
    • + 11

    Първото, което ще стане, е паундът и еврото да паднат спрямо останалите валути. На два пъти. Веднъж при обявяване на референдума и веднъж при обявяване на резултатите. Това еднозначно показва, че излизането на Великобритания ще се отрази зле и на англичаните и на ЕС.

    Обикновено така става, когато хора като Фарадж и Волен си играят на политика. За съжаление в случая обаче става въпрос за сериозен политик с репутация.

    Нередност?
  • 8
    whitemare avatar :-|
    whitemare
    • - 3
    • + 11

    Норвегия, Швейцария и Исландия са богати, защото ползват всички привилегии на членовете на ЕС, без да плащат за това. Великобритания иска същия статут. Тя и без това нито еврото признава, нито Шенген

    Нередност?
  • 9
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 9

    Доста спекулативно. Камерън ще се опита да изтъргува още по-особено позиция на ЮК от типа "правим каквото искаме - вие слушате". Най-вероятно няма да мине, и правителството ще си седне на задните части, особено предвид позицията на Шотландия и желанието на САЩ за интегриран пазар.

    Нередност?
  • 10
    eeh11313476 avatar :-|
    BohrMottelson
    • - 3
    • + 3

    До коментар [#3] от "Само Левски":

    Надявам се това да е сарказъм

    Нередност?
Нов коментар