НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Канада подканва страните от ЕС да ратифицират търговското споразумение

СЕТА е най-широкообхватното споразумение, което ЕС е сключвал досега

Правителството на Канада, оглавявано от премиера Джъстин Трюдо, се притеснява, че СЕТА вече не е приоритет за ЕС
Правителството на Канада, оглавявано от премиера Джъстин Трюдо, се притеснява, че СЕТА вече не е приоритет за ЕС
Правителството на Канада, оглавявано от премиера Джъстин Трюдо, се притеснява, че СЕТА вече не е приоритет за ЕС    ©  CHRIS WATTIE
Правителството на Канада, оглавявано от премиера Джъстин Трюдо, се притеснява, че СЕТА вече не е приоритет за ЕС    ©  CHRIS WATTIE

Канадският министър на външните работи Стефан Дион призова страните - членки на ЕС, да подкрепят споразумението за свободна търговия между Канада и ЕС (CETA), за да докажат, че не е "замразено" след британския референдум, пише Financial Times. То трябва да бъде ратифицирано от парламентите на всяка държава поотделно. В интервю за изданието Дион заяви, че ратифицирането на СЕТА ще позволи на ЕС "да демонстрира, че може да продължи напред, че не са спрели, че не регресират". "Ако те (европейските страни) не могат да ратифицират споразумението с Канада, с кого другиго биха могли да го направят", добавя той. Той обаче не споменава дали Канада е готова да отстъпи и да вдигне визите за България и Румъния. Двете страни са единствените в ЕС, за които Канада прилага визов режим, и заплашват да наложат вето върху споразумението, ако Отава не отмени визите.

ЕС си има други приоритети

След пренасочването на вниманието в ЕС към последиците от британския референдум от 23 юни правителството на канадския премиер Джъстин Трюдо очевидно се опитва да използва всички възможни дипломатически начини, за да спаси търговското споразумение с ЕС. Търговията на стоки и услуги между Канада и ЕС надвишава 90 млрд. евро годишно, а преговорите за споразумението приключиха през август 2014 г. Европейската комисия обаче се съгласи, че не само Европейският парламент трябва да одобри CETA, но и всяка страна поотделно. Това ще забави влизането в сила на споразумението, а дори би могло да го спре, тъй като европейските преговарящи се фокусират на други приоритети, като например търговското споразумение със САЩ. Канадски анализатори коментират пред Financial Times, че за Канада ще е по-добре да прехвърли вниманието си към двустранни търговски споразумения с по-бързо растящи икономики, например в Тихоокеанска Азия.

Какво предвижда СЕТА

Въпреки това засега СЕТА е най-амбициозното споразумение, което ЕС е сключвала досега. Очакванията са, че след влизането му в сила европейското производство ще нараства с 12 млрд. евро всяка година. Канада е 12-ият най-важен търговски партньор на ЕС и 4-ият най-голям инвеститор в ЕС. СЕТА ще премахне почти всички вносни мита, което според ЕК ще спести 500 млн. евро годишно на европейските износители. Освен това споразумението ще позволи достъп до канадските пазари за услуги и инвестиции на европейски компании, ще разреши на европейски инженери, счетоводители и архитекти да предлагат услуги в Канада, ще се бори с незаконното копиране на европейски иновативни стоки, търговски марки и традиционни хранителни продукти в Канада.

Канадските регулации няма да се признават автоматично в Европа, нито европейските в Канада. Но двете ще признават резултатите от някои официални проверки за стандарти на другата страна, посочва Европейската комисия. Що се отнася до притесненията, свързани с арбитражните производства между инвеститори и държави, включени в СЕТА, Стефан Дион коментира, че са включени поправки, които позволяват на държавите да назначават членове в трибунала за уреждане на такива спорове.

Визовият проблем

България и Румъния обаче заплашват, че няма да ратифицират СЕТА, преди да се уреди визовият спор. Канада има реципрочен безвизов режим с всички страни в ЕС освен с България и Румъния. Европейска регулация, която влезе в сила на 20 декември 2015 г., изисква страните от ЕС "да действат заедно" по въпроси, свързани с визите, особено когато чужди страни "третират гражданите на ЕС по различни начини". Въпреки това на 12 април 2016 г. еврокомисарите решиха, че последиците от налагането на визи за Канада и САЩ от страна на ЕС биха били толкова сериозни, че е невъзможно прилагането на законодателството на ЕС за реципрочност. Така, вместо да въведе визи за канадските граждани, ЕК изпрати проблема за дебатиране в Съвета и Европейския парламент.

На 11 юли се проведоха срещи между представители на Канада и ЕС, като решението на Канада по визовия въпрос се очаква в ранната есен, съобщи Euractiv.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    emilm13 avatar :-P
    emilm13
    • + 5

    "решението на Канада по визовия въпрос се очаква в ранната есен" - решението за ратификация от страна на България се отлага за есента!

    Нередност?
  • 2
    xyha avatar :-|
    xyha
    • - 1
    • + 4

    Решението на България трябва да се обвърже с визовия режим.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 3

    Не визите са най-големия проблем.. СЕТА е резервният вариант на ТТИП. Какво пречи на Канада да сключи търговски договори с отделните страни? Пречи това, че през ЕС диктатът ще е тотален. НЕ на СЕТА!

    Нередност?
  • 4
    samsum avatar :-P
    Deputat 241
    • + 2

    И аз подсещам Трюдо да махне визите, че не мога да отида на гости при приятели, ама той се опъва.
    Е, ще видим кой е по-голям инат...

    Нередност?
  • 5
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 4

    Ако се позволи на страна да сключи договор за безвизова търговия, без да гарантира свободно придвижване на хора (Канада), това създава чудесен прецедент за Великобритания, която иска същото. Дипломатите ни трябва да наблегнат на това.

    Нередност?
Нов коментар