НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Търговският принц и спящата красавица

Българските граждани заслужават да знаят в какво се състои изборът по споразумението с Канада

   ©  Yves Herman

Площадите на Европа кипят от емоции, свързани с предстоящото подписване или провал на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (CETA) между ЕС и Канада. То е по-малкият брат на проекта за подобен договор между ЕС и САЩ - Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (TTIP). И двете са програмирани за подпис в края на 2016 г., но преговорите по TTIP бяха замразени поради остри европейски възражения и на финалната права остана само CETA, което излезе от сянката и попадна в критичния фокус. В интернет форумите нервите са нажежени до бяло, през последния уикенд десетки хиляди излязоха на протест в европейските столици, сравнявайки СЕТА с троянски кон.

Колко конкурентна е Европа

Не завиждам на българското правителство за предстоящия му драматичен избор дали да подкрепи или отрече СЕТА. Само че българските граждани заслужават обяснение за какво крещят на този европейски политически мач. Защото при един избор е много по-важно да разбереш не това, което вземаш, а това, от което се отказваш.

Основната цел на проекта за СЕТА от 1598 страници е почти пълното отпадане на всички митнически бариери между Канада и страните от ЕС и установяване на общо пространство за свободна търговия и инвестиции, където избледняват разликите между гост-инвеститор и държава домакин.

Не е нужно да се обосновават предимствата на тази концепция, известни от Адам Смит. Свободна търговия, свободна конкуренция и защитени инвестиции на частната инициатива са свещените скрижали от Стария завет на капиталистическата цивилизация.

Скептиците обаче считат, че Европа не е готова за такова състезание, защото европейската стокова себестойност е обременена с величини, каквито липсват в Северна Америка. Тук не става въпрос за американски предимства в технологии, ГМО или финансов ресурс. Пример - как ще се състезават една европейска и една американска стока, щом енергийният компонент в американската е 50% от цената на енергията, вложена в европейската? Погледнете цената на литър гориво на американска и европейска бензиностанция. Европейските правителства ще се откажат ли от ДДС и акцизи върху бензина/дизела, за да направят своите стоки енергийно конкурентни? Или американските продукти ще залеят Европа и ще предизвикат масова безработица? Без атлантическо синхронизиране на най-важните данъци това състезание няма да е между равни. Да не забравяме, че българската продукция се оскъпява и от друг фактор - държавен и олигархичен рекет, какъвто САЩ и Канада не познават.

Инвестиционен арбитраж

Друг болезнен проблем е предвидената в чл.8.18 на СЕТА възможност за гостуващия частен инвеститор да призове на съд държавата домакин за нарушения на обещаните инвестиционни условия. Тук става въпрос за международен инвестиционен арбитраж по модела на Вашингтонската конвенция от 1965 г., където частно лице инвеститор може да съди цяла държава и да я постави на колене с иск за милиарди долари. Тоест не държава да съди държава, а концерн (частно юридическо лице) да съди държавата домакин. България ратифицира Вашингтонската конвенция през 2001 г. и вече вкуси от горчивите й плодове.

Тази линия на отговорност на държавата спрямо частния инвеститор носи неудържимо изкушение - осъдената държава е ликвиден и платежоспособен длъжник. Тя не може да откаже плащане и да банкрутира, а просто ще обремени с данъци бъдещите си поколения или нейното имущество в чужбина ще бъде осребрено от победилия кредитор (примерно сгради на посолства).

Друг деликатес на международния инвестиционен арбитраж е, че ответната държава може да отговаря и за несъвършени актове на своите съдилища, защото съдебната система е част от самата държава, нейно творение и отговорност. Навън държавата отговаря като цяло, включително и за вътрешно независимите си органи. Не случайно Съюзът на германските съдии е поискал произнасяне от ЕС доколко такъв инвестиционен арбитраж е съвместим с европейския правов ред в контекста на СЕТА.

Българските особености

Любопитно е да се припомни за какви прегрешения според чл.8.10.2. на СЕТА ще отговаря държавата-домакин спрямо чуждия инвеститор:

а) отказ от правосъдие по наказателни, граждански или административни дела. /Сигурно помните сентенцията, че забавеното правосъдие е отказано правосъдие/ б) съществени нарушения на процедурните правила, вкл. съществено нарушение на прозрачността в съдебни и административни процедури. в) открит произвол
г) целенасочена дискриминация на явно погрешни основания д) извратено третиране на инвеститори чрез принуда, натиск или тормоз

е) всякакво друго нарушение на задължението за справедливо и равно третиране на инвеститорите.

Защо този списък от грехове звучи толкова познато? Разбирате ли за какво става въпрос? Международна юрисдикция ще се произнася като последна инстанция за действията или бездействията на българското правосъдие и администрация.

Това всъщност може да не е толкова лошо, защото ако такъв инвеститор загуби пари в банка като КТБ и вече трета година някой чака раждането на нов Шерлок Холмс, за да открие кой изяде баницата, този инвеститор ще остави в птицефермата само перушина и ще препарира главата на петела. В КТБ потънаха като в черна дупка около 8% от БВП на България, което в процентно отношение е безпрецедентен грабеж. И няма виновни! В САЩ тези 8% биха били около 1350 млрд. долара и ще са повод за гражданска война.

"Окупация" или терапия

В европейските медии и интернет форуми има крайни и цинични аргументи против СЕТА и TTIP, които не споделям, но ще ги маркирам, за да се усети температурата на конфронтация. Тези противници твърдят, че двете проектоспоразумения са всъщност носещите колони на едно търговско НАТО, защото военното залязвало. И че САЩ бързали да окупират търговски Европа, за да отнемат икономическия й капацитет към Русия, Китай, Индия и Япония. Най-лесно това можело да се постигне през вратата на ЕС, който вече приличал на четвърти германски райх и ако хванеш овчаря, след него идва стадото.

Аз считам, че СЕТА и TTIP биха били оздравителна шокова терапия за България, но в момента нашата държава не е способна да поеме такова лекарство. Търговското сближаване от двете страни на Атлантика трябва да се извърши прецизно и внимателно като скачване на космически кораби, за да избегнем катастрофа. Българската спяща красавица трябва спешно да се събуди, а не да чака целувката на търговския принц, защото той едва ли ще се ограничи само с това.

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    krastitel avatar :-|
    krastitel
    • - 6
    • + 22

    напълно съгласен със винаги точния Брайков
    Европа не пази своите граждани или своя бизнес - просто политиците и популистите в Европа си пазят наслоените връзки и сочните сокове от преплитането им с неконкурентни политически зависими и регулаторно пазени местни бизнеси...

    Нередност?
  • 2
    jessie... avatar :-|
    Jessika
    • + 18

    При съществуващата в България съдебна система, винаги ще сме губещата страна по спорове.

    Нередност?
  • 3
    xyha avatar :-P
    xyha
    • - 6
    • + 15

    Браво , добра статия . И истината ще ни направи свободни :-)

    Нередност?
  • 4
    zsd37306004 avatar :-|
    Rumen Mihaylov
    • - 3
    • + 17

    Много добра статия! Аз мисля, че това което става в момента със СЕТА е здравословно - някой трябва да си научи урока, че трябва да има достатъчна прозрачност и открит дебат за решения, които толкова пряко и значимо засягат обществата.

    Нередност?
  • 5
    plebs avatar :-|
    plebs
    • - 3
    • + 9

    Тц, сблъсъкът е на концепции за новите технологии:
    Америка - Всичко е допустимо до доказване на неговата вредност
    Европа - Нищо не е допустимо без сериозни проверки за безвредност

    Справете се с процента и динамиката на развитието на аутизма...

    Нередност?
  • 6
    marksman avatar :-|
    marksman
    • - 3
    • + 12

    До коментар [#5] от "plebs":

    Зелените пари май ще победят в "корумпирания Брюксел"
    Аз съдя за Брюксел по хората ,които "ние" пращаме там:
    Бареков,Пръмова,Станишев,Бинев само тези х5 години х18 000 евро на месец 4 320 000 евро на вятъра.
    Ако някой е против моето мнение ,нека ми посочи полза за България или европа/не случайно с малка буква/ ,която е докарал наш "външен политик"

    Нередност?
  • 7
    napukist avatar :-|
    Филанкишията
    • - 3
    • + 13

    Не ми е ясно поради каква причина падането на митата трябва да бъде съпътствано от правила, които дават възможност на една корпорация да бъде по-силна от една държава. (Не че няма многобройни такива примери по света, но в случая все пак говорим за Европа.)
    Преди броени дни ЕС най-сетне наложи мита за китайската стомана (след като ингилизите спряха да пречат). Китайците блъскат като роби за жълти стотинки, не им пука изобщо за околната среда и най-важното - провеждат целенасочена политика на дъмпинг, целяща унищожаване на европейската металургия. Т.е. решението на Еврокомисията е съвсем резонно. Какво обаче би станало ако след примерно 10 години Канада започне да прави нещо подобно? Как ЕС ще си защити интересите, ако всяко "нарушение" на Ceta води до почти автоматични санкции за страната, дръзнала да упражни някаква форма на суверинитет?
    Май някой се опитва да направи глобализацията напълно необратима.

    Нередност?
  • 8
    yts04475665 avatar :-|
    Georgi
    • - 4
    • + 9

    Статията е много хубава, но не отчита едно нещо: индивидите в парламента нямат никаква нужда от убеждаване за СЕТА, те даже не приеха да се обсъдят последиците й, против заедно с Герб гласува и РБ, което мен лично окончателно ме зачеркна от избирателите им. Сбирщината в парламента гласува да подпише един празен лист, срещу обещание за екскурзия в Канада.

    Нередност?
  • 9
    cnu44483672 avatar :-|
    cnu44483672
    • - 2
    • + 9

    После ще кажат, а европа така каза. Никакъв дебат в парламента. Без обяснения подписват неща, после пак гласуват за да плащаме. Щом няма никой в затвора така ще бъде. Това ми напомня на Белене. Едни хора подписали нещо без да мислят, после други ни осъдиха и ще платим всички. Да платят подписалите. Никога няма да си научите урока. Боли ме мен, че няма да има визи за Канада.

    Нередност?
  • 10
    samolevski avatar :-|
    Само Левски
    • - 7
    • + 6

    Споразумението е добро защото обвързва демокрациите от двете страни на Атлантика, а за потребителите в България дава достъп на по-евтини качествени стоки от САЩ и Канада.Нашите производители трябва да свикват с конкуренцията на останалия свят, независимо дали е САЩ, Канада или Китай.

    Нередност?
Нов коментар