🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

А може ли и двете

Шотландия иска да остане и в ЕС, и в Обединеното кралство. В краен случай обмисля втори референдум за независимост

Британският премиер Тереза Мей: "Brexit означава Brexit." Шотландският първи министър Никола Стърджън: "Оставане означава оставане."
Британският премиер Тереза Мей: "Brexit означава Brexit." Шотландският първи министър Никола Стърджън: "Оставане означава оставане."
Британският премиер Тереза Мей: "Brexit означава Brexit." Шотландският първи министър Никола Стърджън: "Оставане означава оставане."    ©  Reuters
Британският премиер Тереза Мей: "Brexit означава Brexit." Шотландският първи министър Никола Стърджън: "Оставане означава оставане."    ©  Reuters

Темата накратко

- Шотландците със сигурност се чувстват като едни от най-измамените от Brexit. И имат основателна причина за това, след като на практика два пъти гласуваха против излизането от ЕС.

- Шотландският първи министър Никола Стърджън смята, че Шотландия може да остане в ЕС и в Обединеното кралство едновременно. Но предупреждава, че ако преговорите за Brexit не вървят според очакванията й, би обмислила втори референдум за независимост през 2017 г.

- Британският премиер Тереза Мей коментира, че е "готова да изслуша вариантите" относно бъдещите отношения на Шотландия с ЕС. По всичко изглежда обаче, че няма желание за втори шотландски референдум.

- Британският финансов министър Филип Хамънд твърди, че не може да си представи сценарий, в който Единбург да има различни връзки с Брюксел от останалата част на страната.

За приза най-голям потърпевш от Brexit се борят мнозина. Но шотландците със сигурност се чувстват като едни от най-измамените. И имат основателна причина за това.

В действителност те два пъти гласуваха против излизането от ЕС. Първият беше, когато на референдум през 2014 г. отхвърлиха независимостта, тъй като един от аргументите против отцепването гласеше, че независима Шотландия няма да може да остане в съюза, а ще трябва наново да предоговаря членството си. Вторият път беше миналия месец, когато 62% от шотландските гласоподаватели подкрепиха оставането в ЕС, докато мнозинството в Обединеното кралство избраха Brexit.

Въпросът е какво ще прави сега поставеният в неудобна позиция Единбург. Шотландският първи министър Никола Стърджън заяви, че Шотландия може да остане в ЕС и в Обединеното кралство. Но предупреди, че ако преговорите за Brexit не вървят според очакванията й, би обмислила втори референдум за независимост през 2017 г. Но дали тези варианти са реалистични?

Символна визита

Миналата седмица Стърджън се срещна с новия британски премиер Тереза Мей. Фактът, че Мей отиде в Единбург по-малко от 48 часа след като пое поста, показва желанието й да запази шотландците в Обединеното кралство. Тя коментира, че визитата е била позитивна и заяви, че е "готова да изслуша вариантите" относно бъдещите отношения на Шотландия с ЕС. "Бях много ясна, че искам Единбург да бъде изцяло ангажиран с нашите дискусии", посочи британският премиер. Тя каза, че няма да задейства член 50, който официално задвижва преговорите за напускане на ЕС, докато не се постигне общ британски подход относно преговорите. "Сега сме изправени пред предизвикателството да гарантираме, че ще получим възможно най-добрата сделка за цялата страна от преговорите с Брюксел, когато Великобритания напусне ЕС. Правителството, което водя, ще бъде за всички части на Обединеното кралство и за всички хора", категорична бе Мей. Няколко дни по-късно тя уточни, че Великобритания няма да започне официалните разговори за напускането на ЕС тази година, тъй като гарантирането на "подредено излизане" ще отнеме време.

Британският вот за Brexit съживи темата за шотландската независимост и постави една срещу друга две жени, които следват много различен дневен ред, пише в анализ британската ВВС. Работата на Мей е да извади Великобритания от ЕС, докато Стърджън се е заела със задачата да задържи Шотландия в съюза. Първата твърди, че Brexit означава Brexit, а втората - че "оставане" означава "оставане". Шотландският първи министър дори заяви, че ако е необходимо, ще обмисли втори референдум за независимост през първата половина на следващата година. Това ще се случи, ако британското правителство започне процеса по напускане на ЕС, без да гарантира шотландските интереси.

Но по всичко изглежда, че британският премиер няма желание за такъв референдум. "Шотландците имаха своя вот през 2014 г. и в резултат дойде много силно послание", коментира Мей. Според Стърджън обаче, блокирането на референдум, ако такъв бъде поискан от шотландските гласоподаватели, би било "напълно погрешно". По думите й шотландските позиции са застрашени от Brexit и затова иска да проучи всички възможности, включително независимост. "Би било немислимо за всеки премиер да застане на пътя на референдум, ако за това гласува шотландският парламент", посочи Стърджън.

"На теория британското правителство трябва да позволи на шотландското правителство да проведе втори референдум, ако то каже, че иска да го направи. Така че въпросът е дали Единбург ще поиска това. В момента не е напълно ясно, тъй като от икономическа гледна точка Обединеното кралство е далеч по-ценно за Шотландия от ЕС, например по-голяма част от шотландската търговия е с останалата част от страната, отколкото с Европа. Така че за шотландците отцепването идва на голяма цена. Въпреки че Шотландска национална партия (ШНП) иска независимост и въпреки че много шотландци са гневни от вота за Brexit, икономическите аргументи не са на страната на отцепването в момента", казва пред "Капитал" шотландският журналист на свободна практика Андрю Грей. Според него свикването на референдум би било хазартен ход от страна на ШНП, ако те не са абсолютно сигурни, че ще го спечелят. "Ако все пак решат да го направят, британското правителство трябва да вземе трудно решение. Но поне в момента изявленията, идващи от Стърджън, гласят: Опитваме се да работим заедно, за да видим дали споразумението, което Великобритания ще постигне с ЕС, е достатъчно близо до членство в съюза, така че Шотландия да е доволна", твърди Грей.

Посещението на Мей в Единбург е изпълнено със символизъм. То изпраща посланието, че премиерът не иска разцепване на Обединеното кралство по време на мандата си. Стърджън обаче търси начини да договори различен вид връзки с Брюксел. Как точно ще стане това, не е напълно ясно. Британският министър за Шотландия Дейвид Мандел вече заяви, че идеята Шотландия да остане в Обединеното кралство и в същото време да бъде член на ЕС е нереалистична. Финансовият министър Филип Хамънд също каза, че не може да си представи сценарий, в който Единбург да има различни отношения с Брюксел от останалата част на страната. В интервю за Sky пък британският министър за Brexit Дейвид Дейвис е категоричен: Ние няма да създаваме вътрешни граници във Великобритания."

Неизследвана територия

Стърджън е оптимист. "Намираме се в неизследвана територия и в такъв случай, когато имаш празен лист хартия пред себе си, имаш възможността да обмисляш неща, които преди това може да са били немислими. Така че смятам, че има възможности", казва тя пред ВВС. Подобно е мнението и на депутата от ШНП Стивън Гетинс: "Ако погледнем начина, по който ЕС и Великобритания са намирали решения през последните 40 години, бих бил много изненадан, ако при наличието на политическа воля не може да се намери решение на този конкретен проблем."

Според журналиста Андрю Грей вариантът "и в ЕС, и в Обединеното кралство" вероятно не е възможен, но хората се опитват да проучват различни сценарии. "Говори се за опцията "Обърната Гренландия", като се има предвид членката на ЕС Дания и нейната територия Гренландия, която не е част от ЕС. Някои смятат, че подобно нещо може да стане и тук, така че различни части на Обединеното кралство да бъдат разглеждани по различен начин. Тоест моделът да се обърне – останалата част от Обединеното кралство да бъде като Гренландия, а Шотландия да бъде като Дания. Но това не изглежда особено практично или вероятно. И мнозина твърдят, че ако Обединеното кралство напусне ЕС, то Единбург трябва да го последва", обяснява Грей. И допълва, че другият вариант е Шотландия да стане независима и някак да опита да стане наследник на Обединеното кралство, тоест да запази мястото, което Лондон е имал в ЕС.

Говорител на ШНП твърди, че много хора, които са гласували против независимостта през 2014 г., преосмислят позициите си след вота за Brexit. Затова сега "се подготвя необходимото законодателство, за да се позволи провеждането на референдум, ако и когато реши парламентът". Тереза Мей заявява, че визитата й в Шотландия показва нейния ангажимент за "запазването на този специален съюз, който издържа столетия наред". Но предвид категоричната позиция на Единбург трудната й задача като британски премиер става още по-трудна.

Домино ефект

Един от страничните ефекти от Brexit е отприщването на вълна от референдуми, засега само в Обединеното кралство. Преди дни ирландският премиер Енда Кени заговори за възможността да се проведе вот за обединението на ирландците след британското гласуване за напускане на ЕС. По думите му, ако жителите на Северна Ирландия покажат, че иска да се отделят от Обединеното кралство, което се готви да излезе от ЕС, и да се присъединят към Ирландия, която е членка на съюза, те трябва да имат правото да проведат референдум. Кени допълни, че Брюксел трябва да се подготви за такава вероятност. Както и в Шотландия, мнозинството от гласоподавателите в Северна Ирландия подкрепиха оставането на Обединеното кралство в ЕС миналия месец.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    geo_19 avatar :-P
    Доналд Радев
    • - 2
    • + 1

    Един практичен план Шотландия да остане в ЕС (макар и под друго име):

    Англия, Уелс и Северна Ирландия излизат от Обединеното кралство Великобритания (ОК). Самото ОК макар и с единствен член - кралство Шотландия, остава член на ЕС. Така, че няма да има никакво задействане на чл. 50, защото ОК не напуска ЕС.

    Нередност?
  • 2
    philologist avatar :-|
    philologist

    Alba gu bràth, дет' се вика (на оригиналния език на Шотландия)...

    Нередност?
  • 3
    plamen_b avatar :-|
    plamen_b
    • + 4

    Великобритания дава пример как демокрацията трябва да работи в едно дълбоко разделено общество. Разликата с нелибералната демокрация на Турция (в която управляващата партия също спечели с вот малко надхвълящ 50%) е от земята до звездите...

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Трябва да се има предвид, че всичко трябва да е обсъдено и с ЕС. Ако Шотландия се отдели от Великобритания, те си губят членството. Трябва едва ли не Великобритания да се отдели от Шотландия, за да може да се запази членство. Възможно е да се измисли бърза процедура при присъединяване или отделянето да се включи като част от преговорите, но по никакъв начин няма да е просто решение.

    Нередност?
Нов коментар