🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Време е Шотландия да се освободи

Скорошните събития показаха защо моята страна се нуждае от независимост, казва Никола Стърджън, първи министър на Шотландия

Когато писах предишния път за това издание през 2015 г., беше почти невъзможно да се прогнозира курсът, по който поеха оттогава глобалните събития. Станахме свидетели на Brexit, на избирането на Доналд Тръмп в САЩ и на неговото отровно наследство, на глобална пандемия, на връщането на войната на европейския континент с руската брутална и незаконна инвазия в Украйна, а в Обединеното кралство - на криза с ежедневните разходи и на обща икономическа криза в невиждани от много десетилетия мащаби.

Всяко от тези неща би имало капацитета да бъде обезпокоително. Но взети заедно, тези събития хвърлиха света около нас в състояние на промяна, каквато рядко се вижда в модерните времена.

В Шотландия правителството, която аз водя, прави всичко възможно да защити хората на фона на тежките икономически предизвикателства, пред които сме изправени. Но тези предизвикателства са изострени от безскрупулните действия на британското правителство, чиито политики обезцениха рекордно лирата спрямо долара. Това доведе до интервенции от централната банка за подкрепяне на икономиката и до покачване на лихвените равнища, което пък има негативно отражение върху обикновените граждани във време, когато инфлацията вече се повиши до най-високите нива от около 40 години насам.

В такива трудни времена някои може да попитат защо шотландското правителство е ангажирано да даде на хората в нашата страна избора да станат независима нация. Отговорът просто е, че Шотландия не може да си позволи да не сграбчи възможността за независимост предвид сегашните условия.

Когато хората за последно гласуваха по въпроса през 2014 г., им бе казано от тогавашното британско правителство, че единственият начин да запазят мястото на Шотландия в ЕС е да отхвърлят независимостта.

Това обещание, както толкова много други обещания на лагера, агитиращ за гласуване с "не" през 2014 г., се оказа празно. Шотландия бе извадена от ЕС против нашата воля и бе изключена от най-големия единен пазар в света, който е около седем пъти по-голям от британския.

Никой не може сериозно да твърди, че бъдещето на Шотландия е сигурно, ако останем управлявани от Уестминстър.

Никой сега не може да твърди сериозно, предвид хаотичния характер на британското управление през последните години и особено в светлината на трусовете през последните месеци, че бъдещето на Шотландия е в сигурни ръце, докато оставаме под управлението на Уестминстър. Фактът, че сега се прогнозира, че Обединеното кралство ще има най-слабия растеж спрямо всяка друга икономика от Г-20 през 2023 г. с изключение на засегнатата от санкциите Русия, е поредното доказателство.

Докато пиша това, способността на Шотландия да проведе референдум без разрешението на Уестминстър и в унисон с демократичния мандат за такъв, осигурен при изборите за шотландски парламент през 2021 г., е в ръцете на Върховния съд на Обединеното кралство. И това, че съдът трябва изобщо да вземе решение, е само защото британското правителство се опитва да блокира този изборен мандат.

Ние ще продължаваме да даваме позитивни доводи за независимост, а шотландското правителство в момента е ангажирано с очертаването на перспективите за независима Шотландия в поредица от документи, показващи възможностите, които това ще донесе.

Вече видяхме, че Обединеното кралство, а оттам и Шотландия, е задминато по отношение на социалното и икономическото си представяне от многобройни съседни страни. Много от тях са подобни на Шотландия като размер и население, въпреки че повечето нямат същите природни ресурси. Така че все повече се оформя въпросът - ако другите нации могат да постигнат такъв успех, защо Шотландия да не може.

Независимостта ще ни даде възможността да създадем една икономика, която работи за всички, където правата на работниците са защитени, екологичните стандарти се спазват, а климатичната криза е третирана със спешността, която заслужава - всички тези неща, които са пренебрегвани, докато пост-Brexit Великобритания се опитва да компенсира загубата на търговските връзки, на които разчиташе от десетилетия.

Независимостта няма да бъде панацея. Независима Шотландия ще продължава да бъде изправена пред предизвикателствата на XXI век, които засягат малките и големите икономики по света. За разлика от ситуацията, в която се намираме в момента обаче, ние ще реагираме на тези предизвикателства със способността да вземаме решения сами за себе си и в наш собствен национален интерес.

Това ще е добре не само за Шотландия, но също и за останалата част от Обединеното кралство, и за международната общност. Независима Шотландия, в истинско партньорство между равни с другите нации на Британските острови и закотвена твърдо в ЕС, ще бъде модел за сътрудничество, здрав разум и стабилност - все качества, които липсват в настоящото управление на Великобритания.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 1

    Няма по-добър момент за референдум за независимостта на Шотландия.

    Нередност?
Нов коментар