🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Испанската икономика расте въпреки политическата нестабилност

Туристическият бум и вътрешното потребление са два от сериозните фактори, които стоят зад укрепването

В началото на август премиерът Мариано Рахой предупреди испанските гласоподаватели, че може да им се наложи да отидат до изборните урни за трети път за по-малко от година.
В началото на август премиерът Мариано Рахой предупреди испанските гласоподаватели, че може да им се наложи да отидат до изборните урни за трети път за по-малко от година.
В началото на август премиерът Мариано Рахой предупреди испанските гласоподаватели, че може да им се наложи да отидат до изборните урни за трети път за по-малко от година.    ©  Reuters
В началото на август премиерът Мариано Рахой предупреди испанските гласоподаватели, че може да им се наложи да отидат до изборните урни за трети път за по-малко от година.    ©  Reuters

Как се представя икономиката

3.2% е ръстът на БВП през второто тримесечие на годишна база

1.3% са нараснали инвестициите

4.3% се е увеличил експортът

Четвъртата най-голяма икономика в еврозоната най-вероятно ще продължи да поддържа нужния ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 0.7-0.8% на тримесечие. Това означава, че Испания най-вероятно ще изпревари ръста, който Международният валутен фонд (МВФ) предвижда за по-стабилни икономки като тези на Франция и Германия. Една причина за това е, че по данни на Евростат икономическият растеж на еврозоната се е забавил видимо през второто тримесечие на годината. Доброто представяне на испанската икономика се дължи основно на туристическия бум заради терористичните атаки във Франция, Белгия и Турция, което насочи рекорден брой туристи към страната през лятото, както и на увеличеното вътрешно потребление в резултат на по-голямата заетост.

През второто тримесечие БВП на страната се е повишил с 0.8% спрямо първоначално отчетените 0.7%. На годишна база увеличението е 3.2%, инвестициите са нараснали с 1.3%, а строителството - с 0.9%. Износът през периода се е увеличил с 4.3%. След като избегна глоба от Европейската комисия, че през 2015 г. бюджетният дефицит беше над лимита от 3% от БВП, икономическият министър Луис де Гуиндос коментира, че Испания е готова да намали дефицита под 3% до 2018 г., както беше договорено с Брюксел.

Без сигнали за край на политическата нестабилност

Испания няма правителство от декември 2015 г. Парламентът в страната е в мъртвата хватка на четири партии, които не могат да съберат нужното мнозинство. В началото на август премиерът Мариано Рахой предупреди испанските гласоподаватели, че може да им се наложи да отидат до изборните урни за трети път за по-малко от година. Тогава преговорите между двете партии с най-голям дял от вота, които провеждаха разговори от седем месеца, за пореден път не успяха да сформират правителство.

Рахой, който беше избран за министър-председател от консервативната Народна партия през 2011 г., все още е действащ премиер, но не може да предлага законови промени, нито пък да осигурява финансиране за нови проекти. Разделеният парламент прие бюджет за 2016 г., който ограничава правителствените разходи. Според Wall Street Journal се очаква през новата седмица парламентът да отхвърли неговото искане за втори мандат като лидер на кабинет на малцинството - втората по сила фракция на социалистите, която има 85 мандата, отказа да подкрепи Народната партия в началото на месеца. Това означава, че прогнозата на премиера Рахой за нови избори може лесно да се сбъдне. Въпреки политическите проблеми администрацията на Рахой очаква БВП на страната да се увеличи с 2.9% през тази година и с 2.3% догодина.

Факторът туризъм

Рекорден брой туристи посети страната през това лято и превърна отрасъла във водещ за икономическия растеж на Испания. Около 6 млн. души са били гости на испанските хотели през юли, а през първите седем месеца на годината общият брой туристи е бил 28.3 млн. души, или с 11% повече от същия период за 2015 г., пише Wall Street Journal. Една от най-сериозните причини за пренасочването на терористите е страхът от терористични атаки и продължаващата бежанска криза по Средиземно и Егейско море. Опитът за преврат в Турция и редица терористични нападения в страната, както и в един от най-големите курорти на френския Лазурен бряг - Ница - доведоха до намаление на потока туристи към два от най-сериозните конкурента на Испания в туристическия бранш. Продължаващата бежанска вълна през Италия и Гърция също действа в полза на испанските брегове, a Египет загуби 60% от своите туристи спрямо миналата година. Другите основни фактори, които движат икономиката на иберийската държава нагоре, са увеличаващото се вътрешно потребление, падането на лихвите по ипотеките и ниските цени на петрола. Ръстът на потреблението е предизвикано от увеличаващата се заетост, като в момента тя е на най-високото си ниво от шест години насам - през второто тримесечие на 2016 г. в страната са създадени 294 хил. работни места в частния сектор, а държавния сектор е съкратил 23 хил. служители. Ръстът на работните места обаче се дължи основно на сезонно създадени позиции в секторите на услугите и строителството - само 15.7 хил. нови работни места са създадени в индустриалния сектор. Доходността на държавните облигации падна под 1%, като инвеститорите остават оптимистични относно прогнозите за ръст на испанската икономика и Европейската централна банка (ЕЦБ) продължава да изкупува суверенен дълг и да полага усилия за покачване на инфлацията в еврозоната.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    wzt10535784 avatar :-|
    half truth
    • + 2

    Явно липсата на правителство се отразява добре на испанската икономика.

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Научно е доказано, че политическият и икономическият цикъл са независими един от друг в краткосрочен план. В дългосрочен план обаче политиката на различните държави се отразява сериозно.

    Важно е да се допълни, че когато правителството няма право на резки промени преди избори (както в случая) и когато липсва възможност за скъпи проекти като цяло, това се отразява добре на държавните финанси.

    Нередност?
  • 4
    knb avatar :-|
    Кнб

    Каква нестабилност? По-стабилно положение са нямали от 5 години. Това че няма правителство ги спасява от ежедневно сменяне на законите по капризите на Меркел и на брякселските чиновници. Законите са стабилни, бюджета не се мени и естествено има икономически растеж. Ако удържат още малко ще се повтори бюджета автоматично и ще бъдат още по-добре.

    Нередност?
Нов коментар