🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вие нас уважавате ли ни

Как да тълкуваме ултиматума на Путин към САЩ, в който беше намесена и България

Путин напомни на света за руския ядрен арсенал. И едновременно с това призна, че санкциите болят
Путин напомни на света за руския ядрен арсенал. И едновременно с това призна, че санкциите болят
Путин напомни на света за руския ядрен арсенал. И едновременно с това призна, че санкциите болят    ©  Reuters
Путин напомни на света за руския ядрен арсенал. И едновременно с това призна, че санкциите болят    ©  Reuters

"Да, Съветският съюз беше наричан Горна Волта с ядрени ракети. Може би - но пък ракети имаше много." С тази реплика от речта си пред форума на "Валдай клуб" в Сочи през октомври 2014 г. президентът Владимир Путин шеговито напомни на света за ядрения арсенал на Русия. Две години по-късно го направи по много по-сериозен начин.

На 3 октомври Кремъл обяви, че ще прекрати едностранно действието на споразумението със САЩ за унищожаването на плутоний за военни цели. Единствената възможност Москва да се откаже от заплахата си е Вашингтон да направи следните неща: да върне назад разширяването на НАТО, като съкрати военното си присъствие в България, Румъния и прибалтийските страни до нивото от 2000 г.; да отмени т.нар. закон "Магнитски", който замразява активите и забранява влизането в Америка на руски официални лица, замесени в нарушаване на човешки права; да прекрати санкциите срещу руски компании и физически лица; да плати компенсации за загубите, понесени от тези санкции и въведените в техен отговор руски контрасанкции.

Списъкът с искания е, меко казано, удивителен. Както написа в профила си във Facebook опозиционерът Леонид Волков, "Путин поиска твърде малко. Трябваше да си поиска и Аляска, вечна младост, Илон Мъск и билет за "Дисниленд". С този ход Кремъл прибягва към познатата руска тактика на обвързване на несвързвани неща - в случая технически въпроси на ядреното разоръжаване, с чисто политически искания. Пределно ясно е, че САЩ няма как да изпълнят нито едно от тях, дори президент да стане Доналд Тръмп. Но тонът и съдържанието на ултиматума подсказват, че той не трябва да бъде четен буквално. Плутониевата заплаха "е инструмент" за "предаване на послание", отбелязва пред в. Moscow Times политологът Владимир Фролов. И то е адресирано към следващата американска администрация, тъй като с президента Барак Обама Кремъл вече не изглежда нито да може, нито да иска да си говори. В същия ден, в който Москва обяви оттеглянето си от ядреното споразумение, от Вашингтон дойде новината, че САЩ прекратяват диалога с Русия по Сирия.

Освен с това, което иска да постигне, демаршът на Путин е интересен и с начина на мислене, който показва. Според него например България очевидно попада в това, което Русия счита за своя зона на влияние. И дори никой в Кремъл да не храни илюзии, че България ще излезе от НАТО и американското военно оборудване и персонал ще бъдат изтеглени, самото искане за това говори достатъчно.

Говорим за плутоний, сещайте се за друго

Според Путин Русия е била принудена да действа заради "заплахата срещу стратегическата стабилност, идваща от враждебните действия на Америка". А също и заради това, че САЩ не изпълняват своята част от споразумението, подписано през 2000 г. и влязло в сила през 2010 г., според което двете страни трябва да унищожат по 34 тона плутоний, които всъщност са малка част от ядрения им арсенал. Твърденията на Русия, че Америка не спазва ангажимента си, имат известни основания. Заради високата цена на преработването на плутония в гориво за ядрени централи Вашингтон замрази програмата през 2014 г. Президентът Обама предложи тя да не бъде включвана в бюджета за следващата година и вместо това плутоният да бъде изпратен за дългосрочно съхранение. Държавният департамент твърди, че това отговаря на условията в договора, но Кремъл не е съгласен и сега потвърди недоволството си.

Високопоставен руски депутат от комисията за чужда политика, пожелал анонимност, коментира пред "Капитал": "Това споразумение ни е напълно неизгодно по отношение на безопасността, особено в условия на порицание и превръщането ни в "злия чичо" би било глупаво да разоръжим ядрения си щит". Въпросът е дали на фона на влошаването на отношенията с Америка и Запада Москва ще тръгне към оттегляне и от други договори, сключени в по-ведри времена, или ще спре дотук.

Засега изглежда по-скоро вторият вариант, поне ако се съди по сигналите в медиите на Кремъл, които налагат версията, че споразумението с плутония е било жертвано основно за да се покаже сериозността на руските намерения. "То беше прекратено по начин, който да демонстрира отношението на Русия, и в допълнение към указа има списък с руските оплаквания. Това бе направено, за да се информират САЩ, президентът Обама и международната общност за недоволството на Русия. Не бива да се забравя, че администрацията на Обама скоро ще напусне Белия дом и тази демонстрация е насочена към следващия американски президент", казва пред агенция "Спутник" Андрей Баклицки, директор на програмата "Русия и неразпространението на ядрени оръжия" към "ПИР-Център". Според него този договор е бил внимателно подбран за целта, тъй като така или иначе е неработещ и затова е бил подходящ за маневрата. "Няма смисъл да се прави шоу с прекратяване на други споразумения, защото сигналът беше изпратен", смята Баклицки.

Ние не се шегуваме

Амбициите на Русия да се държи като световна суперсила струват скъпо. В понеделник финансовото министерство предложи секретната част на руския бюджет - която включва разходите за сигурност и отбрана - да бъдат вдигнати с 680 млрд. рубли (10.9 млрд. долара), което означава, че други пера ще трябва да бъдат съкратени и дефицитът да бъде повишен. Но Путин може да разчита, че поне засега руснаците изглеждат готови да понесат известни икономически несгоди в името на гордото противопоставяне срещу САЩ.

Всъщност освен заявка към Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп, че който и от тях да влезе в Белия дом, ще има срещу себе си една твърда и изискваща да бъде третирана като равна Русия, исканията на Путин съдържат и признание, че санкциите болят. И ултиматумът може да бъде разчетен и като покана за разговор по искания, които вече са официализирани с президентски указ и законопроект в Думата и не могат да бъдат игнорирани.

Вероятно има и друга цел, която политическият коментатор Леонид Радзиховски формулира по следния начин пред британската BBC: "Руската външна политика се свежда до битка за уважението на САЩ. Няма нищо друго. И имам предвид "уважение" в руския смисъл - хората да те уважават, защото се страхуват от теб. За Путин има една-единствена игра - да покаже на американците среден пръст и после да ги накара да се преклонят пред него и да кажат: "Искаме да ти бъдем приятели." Което означава, че ядрена война, втора студена или трета световна най-вероятно не се задава, но Русия ще продължава да покачва напрежението с всички възможни средства.

104 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    marobo avatar :-|
    marobo
    • - 45
    • + 16

    "Пределно ясно е, че САЩ няма как да изпълнят нито едно от тях"

    Занчи това е пределно ясно, а иначе не е пределно ясно какво няма да изпълни Русия?;)))

    Платено - написано.

    Нередност?
  • 2
    virakocha avatar :-|
    EU defender
    • - 27
    • + 62

    расия уверено се е засилила по пътя на СССР. Но с доста по-бързи темпове :)

    Нередност?
  • 3
    sarandigovedarov avatar :-|
    г-н Саранди Говедаров
    • - 28
    • + 13

    Още ли е актуална тази тема? Значи - все пак има някакво значение за някого този договор :)

    Нередност?
  • 5
    t0d0 avatar :-|
    Pandipool
    • - 6
    • + 55

    "разходите за сигурност и отбрана - да бъдат вдигнати с 680 млрд. рубли (10.9 млрд. долара), което означава, че други пера ще трябва да бъдат съкратени и дефицитът да бъде повишен."

    "уважение" в руския смисъл - хората да те уважават, защото се страхуват от теб. За Путин има една-единствена игра - да покаже на американците среден пръст и после да ги накара да се преклонят пред него и да кажат: "Искаме да ти бъдем приятели."

    Това казва достатъчно!

    Нередност?
  • 6
    panta_rhei avatar :-|
    Nedyalko Lazarov
    • - 7
    • + 36

    Развоя на събитията в Сирия доказа това, което всеки израснал на улицата, а не в частно училище за привилегировани знае - не е важна големината на мускулите, а на топките.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 51
    • + 34

    Буря в чаша вода, която Икономедия от клатене ще разплиска...

    Услужливо се пропуска да се спомене факта, че по същество споразумението за утилизация на излишния плутоний е неработещо отдавна по вина на САЩ, които едностранно са променили метода за утилизация на плутония. Вместо да се използват промишлени способи, описани с споразумението, които правят обезвреждането му необратимо, САЩ просто закопават радиоактивните отпадъци, което позволява "откопаване" и последващото им използване за производство на ядрени боеприпаси.

    И друго - при международни договори страните са договарят при съобразяване с условията в момента на постигането на съгласие. Когато условията се променят, е логично страните да потърсят преразглеждане на старите договорености във връзка с новите реалности.
    Няма нищо нелогично Москва да иска съкращаване на военната инфраструктура и числеността на контингентите на САЩ до нивото, на което те са се намирали към 1 септември 2000 г, когато влиза в сила въпросното споразумение. Друг въпрос е дали САЩ ще се вслушат.

    Е, САЩ няма да се помръднат, Русия ще изнесе по-напред стратегически оръжия и много плашещите американците комплекси С 300 и С 400. Нов кръг от надпреварата. Преживяли сме и други.

    Между другото - в споразумението нищо не пише за България. А ако вземе и Плевнята да вземе отношение...

    Нередност?
  • 8
    glaxo avatar :-|
    glaxo
    • - 41
    • + 25

    Няма да коментирам фактологията и коментарите по темата- тя е предъвквана многократно последните дни.
    Нека разгледаме една огледална хипотеза в два варианта: В Мексико стават улични сражения, инспирирани от Кремъл, президента емигрира под смъртна заплаха в Куба , властта се завзема от антиамерикански настроено комунисти (насърчавани с пари и инструкции от Русия, Куба и Венесуела), от анархисти, наркобосове и милициите им, които започват гражданска война по границите с Калифорния и Тексас, взривявайки големи части от стената.От Вашингтон:
    а) кротко наблюдават и казват , че Мексико е суверенна страна и това е вътрешен проблем и не е демократично.
    б) реагират, като изпращат големи военни сили(както са го правили неведнъж)по границата, в Гуантанамо, Панама, Гранада и правят морска и пълна икономическа блокада на Мексико.
    Кое е по вероятно?

    Нередност?
  • 9
    petar_georgiev avatar :-|
    petar_georgiev
    • - 20
    • + 40

    До коментар [#8] от "glaxo":

    Уважаеми, много обиграно, фино и манипулативно ЛЪЖЕТЕ смесвайки, преиначавайки и изопачавайки факти, и забърквайки ги с откровени измислици.
    (На което е виртуозен "майстор" другаря полковник в Кремъл.)
    Истински чекист...

    Нередност?
Нов коментар