Отборът на Тръмп

Назначенията в екипа му ще бъдат показателни за стила и посоката на управлението на новоизбрания президент

За момента действията на Тръмп, който в преходния период трябва да запълни близо 4000 позиции, не успяват да свалят напрежението нито във Вашингтон, нито сред американските съюзници
За момента действията на Тръмп, който в преходния период трябва да запълни близо 4000 позиции, не успяват да свалят напрежението нито във Вашингтон, нито сред американските съюзници
За момента действията на Тръмп, който в преходния период трябва да запълни близо 4000 позиции, не успяват да свалят напрежението нито във Вашингтон, нито сред американските съюзници    ©  Reuters
За момента действията на Тръмп, който в преходния период трябва да запълни близо 4000 позиции, не успяват да свалят напрежението нито във Вашингтон, нито сред американските съюзници    ©  Reuters
- Попълненията в кабинетите във Вашингтон са първият тест за обещанието на милиардера, че благодарение на опита си в бизнеса ще се справи блестящо и начело на най-важната корпорация в света и армията й от служители.

- За момента трусовете в преходния екип говорят за хаос и озадачаващи импровизации в поемането на властта.

- Първите назначения на Тръмп притесняват сериозно дори онези, които не се поддават на апокалиптичните очаквания и призовават да му бъде даден шанс.

Когато по време на кампанията си новоизбраният американски президент Доналд Тръмп обещаваше "да пресуши блатото във Вашингтон", изглежда, не е имал идея с какво се захваща. Нито пък е планирал как ще запълни разчистеното място. Според в. WallStreetJournal при визитата му в Белия дом на 10 ноември той и придружаващите го съветници са били изненадани, когато предшественикът му Барак Обама обяснил, че освен всичко друго трябва да заменят цялата администрация, работеща в момента в Западното крило. "Това е огромно. Правил съм много големи неща. Никога не съм правил нещо подобно. То е, то е толкова голямо, толкова огромно, толкова удивително...," беше коментарът на видимо респектирания Тръмп в интервюто му пред CBS дни по-късно.

Назначенията в бъдещата президентска администрация са първият тест за обещанието на милиардера, че благодарение на опита си в бизнеса ще се справи блестящо и начело на най-важната корпорация в света и армията й от служители. Попълненията в кабинетите във Вашингтон ще бъдат показателни и за стила и посоката на управлението на един абсолютен новобранец в политиката, за когото всички гадаят какъв президент ще бъде.

За момента трусовете в преходния екип говорят за хаос и озадачаващи импровизации в поемането на властта. А първите назначения на Тръмп притесняват сериозно дори онези, които не се поддават на апокалиптичните очаквания и призовават да му бъде даден шанс.

Странният случай с д-р Прибъс и мистър Банън

Преди време строителният магнат беше заявил, че "има двама Доналд Тръмп". Сега двете му лица проличаха при началните ключови попълнения в екипа му. Назначаването на Рейнс Прибъс за шеф на кабинета на Тръмп в Белия дом беше изтълкувано като подаване на ръка към Републиканската партия и реверанс, който да улесни работата на новия президент с доминирания от републиканците Конгрес и да помогне за прокарване на програмата му. Прибъс е дългогодишен лидер на Националния комитет на партията, близък приятел с председателя на Камарата на представителите в Конгреса Пол Райън и е смятан за вътрешен човек във вашингтонския елит.

Положителното впечатление от Прибъс обаче беше затъмнено от обявяването на Стивън Банън, наричан най-опасният човек на американската политическа сцена, за главен стратег и основен съветник на Тръмп. Дясната ръка на новия президент и най-влиятелна фигура в Белия дом след него ще бъде личност, известна като рупор на радикалната десница (доскорошен шеф на ултраконсервативния уебсайт Breitbart) и обвинявана както от републиканци, така и от демократи в проповядване на расизъм, сексизъм, антисемитизъм и грозен национализъм. "Фашистката крайна десница е представена на прага на Овалния кабинет. Бъди много бдителна, Америка", предупреди републиканският стратег Джон Уийвър, работил за президентската кампания на губернатора на Охайо Джон Кейсик и съветвал преди това сенатора от Аризона Джон Маккейн.

Според близки до Банън източници, цитирани от вашингтонското издание The Hill, той вероятно ще бъде и влиятелен съветник на Тръмп по международни въпроси. Той е известен като скептик по отношение на организации от типа на ЕС и ООН, поддръжник на Brexit и почитател на руския президент Владимир Путин и лидера на френския Национален фронт Марин льо Пен (Breitbart планира да отвори бюро в Париж и очакванията са да агитира за Льо Пен в президентските избори догодина).

На сегашния си пост Банън вероятно ще бъде първият и последен човек, с когото Тръмп ще говори по важни теми, и това може да торпилира надеждите, че следващият обитател на Белия дом ще бъде възприемчив за по-умерени влияния. "Един нов президент е наистина уязвим и отворен за всякакъв вид въздействия от съветници със силна воля. Назначенията на Тръмп през следващите шест седмици ще бъдат много показателни дали той иска да създаде някакво единство в тази страна, или наистина възнамерява да изпълни идеите си", казва пред в. New York Times историкът Робърт Далек. За момента действията на Тръмп, който в преходния период трябва да запълни близо 4000 позиции, не успяват да свалят напрежението нито във Вашингтон, нито сред американските съюзници.

Синове, дъщери и къса скамейка

Включването на три от децата на Тръмп (Ивана, Доналд-младши и Ерик) и един от зетовете му, Джаред Кушнър, в преходната администрация светна червени лампички, тъй като те ръководят и бизнеса му. Освен това има опасност управлението на държавата да заприлича на кланова структура. Усещането за хаос се засилва още повече от уволненията в екипа му, излизащите наяве вътрешни борби и оплакванията от чужди дипломати, че звънят отчаяно в "Тръмп тауър" и не могат да разберат към кого да се обръщат.

От японското посолство например френетично се опитвали да разберат с кого да уточнят детайлите за предстоящата среща на Тръмп с премиера Шиндзо Абе в Ню Йорк (първата такава с чуждестранен лидер от избирането му), а един от съветниците му твърди, че "китайският посланик побърква всички с постоянни въпроси кой ще ръководи отношенията с Китай".

Губернаторът на Ню Джърси Крис Кристи бе изненадващо освободен като ръководител на преходната администрация и мястото му беше заето от избрания за вицепрезидент Майк Пенс. Уволнението на Майк Роджърс, бивш председател на комисията по разузнаването в Конгреса и една от ключовите фигури, съветваща Тръмп по въпросите на националната сигурност, само потвърди опасенията за разрив между идващата администрация и външнополитическите кръгове във Вашингтон.

Напускането на Роджърс съвпадна с предупреждението на неоконсервативния гуру Елиът Коен всички "да стоят настрани" от новото управление. Само допреди дни Коен окуражаваше скептиците да влязат в отбора на Тръмп, за да служат на страната си и да му помогнат да се справи. Само че след "общуване" с преходния екип Коен промени мнението си и написа в Twitter: "Те са гневни, арогантни, крещят "Вие изгубихте!" Ще бъде грозно."

Проблемът е, че заради аутсайдерската си позиция Тръмп няма особено дълга скамейка от експерти, които могат да запълнят ключови позиции. И уверенията му в Twitter, че "решаването кой да влезе в кабинета и да заеме много други позиции тече много организирано" и той "е единственият, който знае кои са финалистите", не звучат особено успокояващо.

Съюзници в стрес

Според Нют Гингрич Естония, единствената прибалтийска държава в НАТО, спазваща от години ангажимента си да отделя 2% от БВП за отбрана, е на практика част от Русия и не си заслужава да бъде защитавана. "Не съм сигурен, че бих рискувал ядрена война заради някакво място, което е в предградията на Санкт Петербург", заяви неотдавна в интервю Гингрич, който е спряган за държавен секретар при Доналд Тръмп (макар за момента фаворит да изглежда Рудолф Джулиани, а Гингрич вероятно ще получи друго министерство). Подобни изявления, съчетани с думите на Тръмп, че страните, които САЩ защитават, трябва да си плащат за това, разбираемо предизвикват тръпки в съюзниците на САЩ от Европа до Азия. Наложи се генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг да предупреждава, че да бъдат сами не е вариант за САЩ, а Барак Обама по време на прощалната си обиколка в Европа да успокоява, че Вашингтон ще спазва ангажиментите си в алианса. Сигналите от екипа на Тръмп също сочат смекчаване. В интервю пред CNN в неделя Джулиани заяви: "Тръмп би желал да увеличи влиянието на НАТО, но иска да е сигурен, че тези страни участват." Което означава, че САЩ не са тръгнали да се оттеглят от НАТО, но на Европа ще й се наложи най-после да започне повече да се грижи и плаща за собствената си отбрана.

Търговия, ама друг път

Ако Доналд Тръмп има дългогодишна последователна позиция по нещо, то това е ненавистта му към свободната търговия. Веднага след избирането му Канада и Мексико заявиха желание за започване на диалог по съдбата на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA), което Тръмп заплашва да предоговори или да оттегли едностранно Америка от него. Но освен че ще навреди на другите, така ще удари и собствената си страна. Според анализ на Peterson Institute for International Economics, ако Тръмп наистина наложи двуцифрени мита на Китай и Мексико, това ще доведе до рецесия в САЩ и ще струва 4.8 млн. работни места. Германският институт Ifo изчислява, че при най-лошия сценарий - изпълнение на всички обещания на Тръмп - подпалената търговска война ще отреже 9.3% от БВП на САЩ. Дотам вероятно няма да се стигне, но идването на Тръмп ще остави отпечатък върху глобалната търговия и вероятно ще сложи край на ерата на нейното либерализиране. Подготвяните всеобхватни споразумения с Европа (TTIP) и с Азия (TРP) вече официално могат да бъдат обявени за мъртви. Тръмп може да ги убие просто като не прави нищо по тях. Предоговарянето на NAFTA ще бъде по-сложно, защото новият президент може да предложи промени на Канада и Мексико, но те не са длъжни да ги обсъждат и да ги приемат. Има и опция САЩ да се оттеглят от сделката с шестмесечно предизвестие, но това би довело до търговски разрив.

Захлаждане на климата

Наречете го още един от парадоксите на Тръмп - в момента Китай, доскорошен основен замърсяващ злодей, е загрижен дали САЩ ще скъсат глобалното климатично споразумение от Париж, както обещава новоизбраният президент. Тръмп нарича климатичните промени измама и китайска конспирация и твърди, че "една голяма дебела доза" от тях ще направят мразовитите дни по-приятни. Той обещава още в първите си 100 дни в Белия дом да оттегли Америка от споразумението между близо 200 държави, постигнато миналата година във френската столица с активното посредничество на администрацията на Барак Обама. И освен това ще спре американската вноска от възлизащия на 100 млрд. долара глобален фонд за подпомагане на бедните нации да се справят с климатичните промени. Как ще се случи чисто правно излизането от парижката сделка не е съвсем ясно, но Тръмп иска да отмени плана на Обама за преминаване към чиста енергия, без който САЩ няма как да постигнат поетия в Париж ангажимент да намалят парниковите си емисии с една четвърт до достигане на 28% от нивото си през 2005 г. Освен това новият президент иска да стимулира американската въглищна, петролна и газова индустрия по начин, който ще увеличи вредните емисии още повече.

Сделка или не

Мнозина смятат споразумението с Иран за ограничаване на противоречивата ядрена програма на страната срещу вдигане на санкциите за един от най-големите външнополитически успехи на Обама. Доналд Тръмп го нарича най-глупавата сделка за всички времена и обещава да я предоговори. На теория новият президент може лесно да прекрати споразумението (което не е под формата на подписан договор и не е ратифицирано от американския Конгрес) просто като спре да го спазва, тъй като то е валидно само докато всички страни по него (Иран, САЩ, Китай, Русия, Франция, Великобритания и Германия) се придържат към поетите ангажименти. Което означава, че ако Тръмп с президентска заповед върне американските санкции срещу Иран, сделката е мъртва. На практика обаче, ако той направи подобно нещо едностранно, рискува разрив с европейските съюзници на САЩ и с руския президент Владимир Путин. Съветниците на Тръмп обясняват, че скъсване на споразумението е твърде пресилен израз и следващият президент по-скоро ще търси начин за предоговарянето му. Но едва ли ще намери особено желание за това в Иран, Русия и Европа.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zumz avatar :-|
    zumz
    • - 5
    • + 3

    "За момента действията на Тръмп, който в преходния период трябва да запълни близо 4000 позиции, не успяват да свалят напрежението нито във Вашингтон, нито сред американските съюзници".

    Най-точен индикатор в неясни ситуации са финансовите пазари. От момента на избирането на Тръмп те вървят нагоре.

    Що се отнася до Естония - изказването на Гингрич не е кой-знае колко идиотско. Населението на Естония е под 1,5 милиона, икономиката - съпоставима с брутния продукт на София. Да се нарича това "съюзник" е леко казано несериозно.

    Каквито и предизборни обещания да е давал Тръмп - системата функционира по начин, който ще го принуди да назначава хора, които добре познават вътрешните механизми на Вашингтон и в крайна сметка ще оформят едно относително предсказуемо управление. Обама точно го формулира в интервю преди няколко дни, той каза, че независимо от качествата и приоритетите на Тръмп - той се е наел на работа, която ще го промени него, а не той нея.

    Нередност?
  • 2
    just avatar :-|
    just
    • - 2
    • + 2

    Ако наистина спре вноса на петрол от Судитска Арабия, както се заканва,
    ще стане интересно, и без това само последното открито находище от шисти в Тексас е огромно, да не говорим за другите а и Канада може да увеличи с голямо удоволствие износа си за САЩ, както и да се изгради спрения от Обонго петролопровод.

    Нередност?
  • 3
    niko_tin avatar :-|
    niko_tin
    • - 1
    • + 1

    В командата на Тръмп няма трансгендери, гей, вегани, негр... афроамериканци? Къде мамка му е толерантността?

    Нередност?
  • 4
    brastinkov avatar :-|
    Daniel Brastinkov

    В ерата на Шоуто на Тръмп се очертава да е всичко друго но не и скучно.Ще има ревизия на договори,връзки ,сфери на влияние и какво ли още само Тръмп ще покаже. С две думи- пълен хаос.

    Нередност?
Нов коментар