Всички погледи към холандския Тръмп

Резултатът на крайнодесния Герт Вилдерс на предстоящите избори в страната ще бъде тест как ще се представят европейските популисти

Крайнодесният Герт Вилдерс е такъв почитател на Тръмп, че предизборният му лозунг е "Да направим Холандия отново велика"
Крайнодесният Герт Вилдерс е такъв почитател на Тръмп, че предизборният му лозунг е "Да направим Холандия отново велика"
Крайнодесният Герт Вилдерс е такъв почитател на Тръмп, че предизборният му лозунг е "Да направим Холандия отново велика"    ©  Reuters
Крайнодесният Герт Вилдерс е такъв почитател на Тръмп, че предизборният му лозунг е "Да направим Холандия отново велика"    ©  Reuters
Холандия поставя началото на поредица ключови вотове в Европа, включително във Франция и Германия.
Дали ще се изпълни оптимистичната теория, а именно, че хаотичното управление на Тръмп след встъпването му в длъжност ще доведе до обществено отрезвяване.

В предстоящите на 15 март холандски избори всички погледи са насочени към крайнодесния Герт Вилдерс. Причината е, че неговата Партия на свободата до съвсем скоро водеше в социологическите проучвания, а сега е с изравнени позиции с консервативната Народна партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте. Холандия поставя началото на поредица ключови вотове в Европа, включително във Франция и Германия. И резултатът на Вилдерс ще бъде тест за това как ще се представят популистите, понесени на крилете на Brexit и на победата на Доналд Тръмп в САЩ.

Политическата програма на Вилдерс е насочена срещу исляма, имиграцията и политическото статукво – все теми, които напоследък са печеливши в привличането на разочарования електорат. Но въпросът е дали ще се изпълни оптимистичната теория, а именно, че хаотичното управление на Тръмп след встъпването му в длъжност е довело до обществено отрезвяване, което ще удари по шансовете на европейските популисти.

Експлозивната тема за идентичността

Вилдерс обещава "патриотична пролет" в Европа, при която популистките партии ще бъдат във възход. И посочва, че заявките на другите формации да не работят с него ще бъдат забравени, ако той получи достатъчно места в парламента. Премиерът Рюте и други холандски традиционни партии вече обединиха позиции, че няма да се коалират с Вилдерс. Като основна причина те посочват призивите му за напускане на ЕС и за забрана на джамиите и Корана.

Крайнодесният политик е категоричен: "Не можеш просто така да пренебрегнеш 2.5 млн. души след демократични избори." Той предрича "мирен бунт", ако това стане. Рюте му отговори остро в социалните мрежи: "Нула процента възможност, Герт, НУЛА процента. Това. Няма. Как. Да. Стане." От друга страна обаче, въпросът е дали вероятната алтернатива за ляво-дясна коалиция от пет и повече формации ще бъде достатъчно стабилна. И дали тези партии с малко общи неща помежду си ще намерят и друга причина да останат заедно освен желанието да изолират Вилдерс. Подобен сценарий би разгневил поддръжниците на крайнодясното, които биха решили, че техният глас е пренебрегнат.

Като централна за холандските избори изкристализира експлозивната тема за идентичността. Постепенно Рюте става все по-малко либерален, повлиян от силното представяне на Вилдерс в социологическите проучвания. "Далеч преди Тръмп друг популистки политик с екзотична прическа вече вдигаше вълни", обобщава анализ на британската ВВС. Това принуди холандския премиер да публикува твърдо отворено писмо, с което се опита да си върне територията, изгубена в полза на крайнодясното. В него пише, че "има нещо сгрешено в нашата страна" и че холандските свободи са застрашени, тъй като жени с къси поли и гейове са обиждани. Рюте казва на онези имигранти, които по неговите думи "отказват да се адаптират", "да се държат нормално или да напуснат".

Тази тенденция за завой надясно дори от страна на мнозина центристи кара някои анализатори да обобщят, че не е нужно да се чака до края на изборния ден, за да се определи как се е представил Вилдерс. Защото в известен смисъл той вече е спечелил. Макар и конвенционалната логика да подсказва, че няма да може да сформира управляваща коалиция. "Вилдерс тласка няколко холандски партии към политика на защита на интересите на националното население. Освен че Рюте написа отворено писмо, насочено към имигрантите и бежанците, социалдемократите поощряват "патриотизма", обяснява пред "Капитал" Кас Муде от University of Georgia.

САЩ първи, Холандия втора

Като самообявил се почитател на Тръмп крайнодесният политик споделя опозицията на американския президент към имиграцията от мюсюлмански страни, недоверието му към медиите и любовта му към Twitter. Неговите предизборни лозунги включват "Да направим Холандия отново велика" и "Холандия е наша". Победата на републиканеца на президентския вот в САЩ без съмнение окуражи Вилдерс. "Американските му контакти натискат за среща с Тръмп с надеждата, че това ще даде на холандеца нова платформа за откритата му критика към ЕС от сърцето на една от основалите съюза държави. От своя страна поддръжниците на Тръмп виждат кампанията на Вилдерс като следваща стъпка след британския вот за Brexit и победата на републиканеца в САЩ за един популистки бунт, който ще разтърси световния ред", пише Politico.

Освен ако не стане точно обратното. В материала си за Politico "Как Тръмп ще спаси Европа" Марк Ленърд и Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика обобщават: "Антипатията на новия американски президент към ЕС е толкова голяма, че в крайна сметка може да възпламени отново колебливото усещане на блока за обща цел. Иронично, но дълбоко евроскептичният Тръмп и неговият съюзник в Кремъл може да осигурят тласъка, от който се нуждае Европа, за да разреши най-накрая своите най-големи кризи. Ако не друго, тези две демонстрации в стил "силният мъж" ще дадат значителен стимул за поддържането на европейския проект жив."

Дали от това шансовете на Вилдерс ще пострадат, ще стане ясно на 15 март. Но не може да се отрече, че той вече оказа влияние както върху политическия дебат и език, така и върху партийния пейзаж в Холандия. Което без съмнение е постижение.

Програмата на Вилдерс

- "Деислямизация на Холандия", тоест без повече имигранти от мюсюлмански страни.

- Забрана на Корана и затваряне на джамиите и ислямските училища.

- Без ислямски забрадки за заемащите обществена служба и забрана на ислямски практики, които нарушават обществения ред.

- Депортация на престъпници с двойно гражданство.

- Излизане на Холандия от ЕС.

- По-ниски данъци върху доходите, пенсионна възраст от 65 години.

Опасения от хакване

След като преди десетина години Холандия се отказа от машинното гласуване заради съмнения в достоверността на резултатите, сега всички гласове в предстоящите избори ще се броят на ръка, за да се предотврати опасността от хакерски атаки. Решението е продиктувано от информация, че софтуерът за изчисляване на резултатите може да не е достатъчно сигурен. Разузнавателни агенции вече предупредиха, че холандският вот може да бъде манипулиран от външни сили, сред които Русия. "Не може да се допусне и сянка на съмнение. Сега, когато има индикации, че руснаците може да са заинтересовани, за идващите избори трябва да се върнем към добрите стари лист и химикалка", коментираха от холандското вътрешно министерство.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 1
    • + 7

    Много интересно е кого противопостява на Вилдерс "Зелената Партия" - "лъжливото момче" Йессе Клавере, син на индонезийка и мароканец.
    Реално Клавере е отгледан от майка си (баща му е напуснал семейството рано) в доста добри условия в Розендал, но се представя за "дете на бедността". Няма университетско образование, от 20-гидишна възтаст работи в партийния апарат под покровителството на партийната лидерка Фемке Хансема. На 23 години става лидер на младежкото крило на Християнския Национален Профсъюз. Въобще позициониран от "зелените" като вундеркинд и, макар че често е уличаван в лъжи (например че католическият свещенник се е отказал да го кръсти поради това че е бил незаконно дете), е любимец на лявата преса която го оприличава на Джъстин Трюдо. Особено се харесват вижданията му как Холандия трябва да приеме и осигури всички бежанци без да задава въпроси.

    Нередност?
  • 2
    kazushi avatar :-|
    kazushi
    • + 5

    От кого Вилдерс е "холандския Тръмп"?! По-скоро индонезийския трябва да му викат.

    Нередност?
  • 3
    lti1435595388434877 avatar :-|
    ИванКар
    • + 5

    Рюте може да рита колкото си ще, но референдумът по асоциирането на Украйна в ЕС, който той пренебрегна /замъгли историята с редица странни "условия" към процеса на присъединяване/ ще натежи върху резултатите от избора и ако те са негативни за него, да си плюе на политкоректността.

    Нередност?
  • 4
    panta_rhei avatar :-|
    Nedyalko Lazarov
    • - 2
    • + 1

    Лозунгът на Вилдерс не е буквално повторение на този на Тръмп, а е "Да направим Холандия отново холандска (датч)". Но Холандия вече е отвъд спасението. Там "полицията на мисленето" е толкова силна, че партията на Вилдерс има само един член - той самият. Но тя ще е само първата от доминото на страните превзети от умерения ислям. Започвам да мисля, че " колкото по зле - толкова по добре". Това, което няма сили да съществува, трябва да загине. Старата и с пресушената утроба госпожа ще замине в небитието. Ще бъде заменена от млада, забрадена и перманентно бременна умерена мюсулманка. ИШАЛАХ.

    Нередност?
  • 5
    eqs16513905 avatar :-|
    Goblin
    • - 5
    • + 4

    Успех на Вилдерс!

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 3
    • + 3

    Популисти та популисти! Почне ли да се повтаря тая мантра, значи неолибералното глобалистко статукво е в потрес и силно притеснено.

    Смачкай ги, Вилдерс!

    Нередност?
  • 7
    ttrafopostt avatar :-|
    трафоПОСТ
    • + 1

    Човекът на снимката прилича на педофил. Спомням си и тук в Атака имаш един такъв. Не знам дали по такава линия ги приемат в националистическите партии.

    Нередност?
  • 8
    panta_rhei avatar :-|
    Nedyalko Lazarov
    • - 1

    До коментар [#7] от "трафоПОСТ":

    Объркал си се - погледнал си в огледалото.

    Нередност?
  • 9
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Ами мюсюлманите не се адаптират и не желаят да го направят. Факт.

    Нередност?
  • 10
    ttrafopostt avatar :-|
    трафоПОСТ

    До коментар [#9] от "Георги Георгиев":

    Ами, кмета на Ротердам е марокански мюсюлманин. Именно той спря министърката на Ердоган и нареди полицията да я изведе от страната принудително. Същият преди време заяви, да им го начукам на всички мюсюлмани, на които не им харесва цивилизацията в Холандия. Да се изнася от тук, като не им харесва.

    Нередност?
Нов коментар