Как популистите превзеха Европа

Еврокризата даде мощен импулс на крайнодесните и крайнолевите партии

Имаше време, когато британският евроскептик Найджъл Фараж пренебрежително бе определян като маргинал и клоун
Имаше време, когато британският евроскептик Найджъл Фараж пренебрежително бе определян като маргинал и клоун
Имаше време, когато британският евроскептик Найджъл Фараж пренебрежително бе определян като маргинал и клоун    ©  Reuters
Имаше време, когато британският евроскептик Найджъл Фараж пренебрежително бе определян като маргинал и клоун    ©  Reuters

Едно от нещата, с които ще бъдат запомнени настоящите избори за Европейски парламент, е приливната вълна от евроскептици, популисти и радикали както от крайнодясното, така и от крайнолявото. Очаква се политически фигури като Найджъл Фараж във Великобритания, Марин льо Пен във Франция и Бепе Грило в Италия или да спечелят, или да станат втори с малка разлика на вота в своите страни.

Еврокризата даде мощен импулс на тези формации. Избирателите в целия ЕС все повече възприемат традиционните политически партии като некомпетентни и дори нелегитимни.

Откъде дойдоха

Популистите търпят развитие. Френският "Национален фронт" върви от крайнодясно към крайноляво. Формацията възникна като фашистка и антиимигрантска, но лидерът й Марин льо Пен възприе по-мек имидж от този на своя баща и основател на партията Жан-Мари льо Пен. Тя премоделира своите националистки послания като антиглобалистки и търси подкрепата на страдащите от икономическата криза работници, на умерените социалисти и на "забравените" французи от провинцията. Напоследък Льо Пен критикува политиката на Брюксел спрямо Украйна и не крие симпатиите си към руския президент Владимир Путин.

Такава позиция заявява и лидерът на Партията на независимостта на Обединеното кралство (UKIP) Найджъл Фараж. Имаше време, когато той пренебрежително бе определян като маргинал и клоун. Но сега изглежда като уцелил момента политик, чиято партия трябва да бъде вземана на сериозно. Фараж умело яхна вълната на надигналия се евроскептицизъм и страх от имигрантите, подхранван от британските медии. Той успя да накара консерваторите на премиера Дейвид Камерън да застанат още по-вдясно под заплахата, че краде от електората им. И на практика ги принуди да обещаят референдум за излизане от ЕС.

Междувременно в Италия комикът популист Бепе Грило започна успешно да привлича избиратели и от десницата, включително такива с дребен бизнес, както и недоволните от високите данъци. Неговото "Движение пет звезди", което говори за референдум за напускане на еврозоната, влезе в парламента миналата година заради обществения гняв към политическата система и стагнацията. За това време обаче то стана жертва на вътрешно разцепление и няма почти никаква законодателна дейност. Но макар и непряко, Грило оказва влияние върху политиката, тъй като новият премиер Матео Ренци прибягва до заемки от негови изказвания.

Очаква се и крайнолявото да се представи добре на изборите, измествайки "Зелените" като четвърти по големина блок в европарламента. В Гърция за фаворит на вота е сочена СИРИЗА начело с Алексис Ципрас.

Накъде отиват

Остава въпросът дали тези формации ще успеят да се обединят в Европейския парламент. Прогнозите са, че западните крайнодесни партии ще опитат да работят заедно. Людовик дьо Дан от "Национален фронт" твърди пред британската ВВС, че евроскептиците в ЕС ще пренебрегнат различията си в името на темите, които ги обединяват.

Преди изборите Марин льо Пен сключи съюз с лидера на холандската ксенофобска Партия на свободата Геерт Вилдерс, който според екзитполовете е получил изненадващо нисък резултат от едва 12.2%. Фараж, който отказва сътрудничество с "Национален фронт", коментира, че това лошо представяне се дължи на факта, че обединението с Льо Пен носи "токсичен товар".

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 1
    • + 28

    Ми то тука е така, я вижте АТАКА въпреки всичките изцепки на другаря Сидеров все пак събра почти 4%, един нов "политик", също голям популист, събра около 10%. БСП няма как да са привлекли и 1 избирател с нещо положително реално извършено. Но тази избори как да е, но преди парламентарните каква помия ще се лее, каква пропаганда, какво нагло лъжене, направо не ми се мисли!

    Нередност?
  • 2
    pzashev avatar :-|
    pzashev
    • + 38

    Проблемът ни в Европа е, че всички тези популисти всъщност много приличат на гарги кацнали на жицата, т.е. най-обичат сладкодумно да обясняват как другите неправилно правят.

    Но стане ли дума да управляват те или се отказват да участват или бързо се провалят! Защото да управляваш не е да седиш на тиферич на жицата, а трябва да се работи и да се гони резултат.

    Така че честита им победа - сега да видим могат ли и какво реално да направят освен гръмки критики...

    Нередност?
  • 3
    deaf avatar :-|
    deaf
    • - 2
    • + 22

    Чакайте малко,популисти има и сред ЕНП и ПЕС! Не са само крайнодесните и крайнолевите такива!
    Ето социалиста Оладн например е сто процентов популист! Борисов също,самият той призна,че е изпълнил само 20% от обещанията си!

    Нередност?
  • 4
    brick40 avatar :-|
    bricky
    • + 2

    До коментар [#1] от "today":

    Там направо ще ни се повръща, всеки ден.

    Нередност?
  • 5
    info111 avatar :-|
    info111
    • + 10

    Все пак да не се забравя едно старо правило:

    "Силата на популистите се корени в ... СЛАБОСТТА НА "КОНВЕНЦИОНАЛНИТЕ" ПОЛИТИЦИ И УПРАВЛЯВАЩИ!" И това е повече от очевадно!

    Така че това е "монета с две страни" и ако иска човек наистина да прави сериозен анализ, то трябва да ги погледне и разгледа и двете.

    Освен ако не е ... популист или повърхностен:)

    Нередност?
  • 6
    roum avatar :-|
    roum
    • + 10

    Да не забравяме, че успеха на европопулистите се дължи на коренно различни причини във Великобритания,Франция, Италия,Холандия или Гърция. Но безспорно общото е изострения национализъм, който може да се подхранва както от страховете от имиграционен потоп или примитивизма на електората, така и да се стимулира от външни - евразийските империалистически мании на Путин, например, задължително изискват разпадане на Европейския съюз.

    Нередност?
  • 7
    sheldoncooper avatar :-|
    sheldoncooper
    • - 5
    • + 4

    [quote#6:"roum"]Да не забравяме, че успеха на европопулистите се дължи на коренно различни причини във Великобритания,Франция, Италия,Холандия или Гърция. Но безспорно общото е изострения национализъм[/quote]

    Общото е нефелната икономика на ЕС.
    Няма нищо чудно в това че хората търсят алтернативи, при положение че вече 5 години продължава прословутата криза и очевидно досега управляващите нямат идя как да решат проблемите.

    Не че новите ще изкарат Европа от кризата. Повечето политики на крайните партии ще направят нещата по-зле.

    Големия проблем на ЕС се нарича ЕЦБ и обща валута, но никой не го проумява това.

    Нередност?
  • 8
    info111 avatar :-|
    info111
    • + 13

    Само да допълня, че всъщност истината е, че популистите са превзели ИЗЦЯЛО цялата политика и управлениЯ на страните, ЕС и Америка. И ако трябва да бъда съвсем прецизен - разликата е, че едните са по-умни и умерени популисти и се опитват все пак да спазват някакво приличие и рамки при приказките и обещанията си, докато другите - като Болен, Бареков, ... ,Найджъл Фараж във Великобритания, Марин льо Пен във Франция и пр. джапат направо през просото.
    Ами да припомня само - пак в споменатата медия - думите на кандидата за председател в следващия мандат на европарламента Жан Клод Юнкер от трибуната към крайния популист Найджъл Фарадж, и ви съветвам да ги чуете много внимателно, ако не сте го направили вече:

    "Господин Фарадж, вие непрекъснато обвинявате Европейския съюз, че харчи излишни пари за излишни неща. Аз казвам сега от това място - ПРАВ СТЕ! ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ И ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ ХАРЧАТ НЕМАЛКО ПАРИ ЗА НЕЩО СЪВСЕМ ИЗЛИШНО. И ТОВА Е ВАШАТА ЗАПЛАТА! ВИЕ СТЕ ЧЛЕН НА ПАРЛАМЕНТАРНИ КОМИСИИ, НО НИТО ВЕДНЪВ НЕ СТЕ СЕ ЯВЯВАЛИ НА ЗАСЕДАНИЯ!
    (тук не мога да се въздържа да не отворя една скоба - не ви ли напомнят тези думи за Биленовите воаяжи докато се гласуваха най-важните закони и събития в парламента, за Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси, която този оглавява, за да не се направи нищо наистина полезно за България при толкова много корупция и конфликти в страната, за перверзната комисия за разследване на ... президента?, за това, че докто беше депутат и открит, а не прикрит лидер на ДПС Доган не се вясваше в парламента, за постоянните отсъствия на протежето му Пеевски, който са 5 години само един път показа, че е депутат като се възкачи на трибуната и започна да мучи и да се опитва да формулира някакви нечленоразделни заплахи срещу друга комична фигура с :много награди от западните служби" - Цецо на Кумецо Голямото Ухо с шестте апартамента от тъща му, защото той получавал големи хонорарри от потайни западни клиенти да им пише много експертни доклади за суигурността - и това специалистът - физкултурник!...Но да продължа с цитата - бел. моя)

    "ПРЕГЛЕДАХ РАБОТНИТЕ ВИ ДНИ. ПРЕЗ 2009 ГОДИНА СТЕ СЕ ЯВИЛИ В КОМИСИЯТА СИ 0 ПЪТИ!
    ПРЕЗ 2010 ГОДИНА - 0 ПЪТИ!
    ПРЕЗ 2011 ГОДИНА - 0 ПЪТИ!
    СЪЩОТО Е И ДНЕС! ЗА КАКВО ВИ ПЛАЩАТ ЗАПЛАТАТА, ГОСПОДИН ФАРАДЖ?"

    И този и тези наглеци критикуват яростно европарламента и наелектризират недоволните хора и електорат, за да ... ЖИВЕЯТ НА ТЕХЕН ГРЪБ С ЛЪЖИТЕ, МАНИПУЛАЦИИТЕ И ЛАКАРДИИТЕ СИ!

    И още от статията:

    "Според данните на Votewatch В ПАРЛАМЕНТА ПОЧТИ НЕ СЕ Е ВЯСВАЛА И ДРУГАТА ГОЛЯМА ФИГУРА НА КРАЙНОДЯСНАТА СЦЕНА - Жан-Мари льо Пен! ТЯ НЕ Е СВЪРШИЛА НИКАКВА РАБОТА ЗА ПАРИТЕ, КОИТО Е ПОЛУЧИЛА!"

    Да, вярно е, че тези са против европейския парламент, но нали точно това е мястото, където да изложат и защитят тезите си!
    А и в края на краящата ЗАЩО КАНДИДАТСТВАТ ЗА ТОЗИ ПАРЛАМЕНТ И С КАКВИ ОЧИ СИ ВЗИМАТ НЕМАЛКИТЕ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ МЕСЕЦ СЛЕД МЕСЕЦ, ВСЕКИ МЕСЕЦ, СЛЕД КАТО ДОРИ И НЕ СИ ПРАВЯТ ТРУДА ДА ОТИДАТ ДО ТАМ - ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА УЧАСТИЕ!
    Много е лесно да се критикува всичко и всички - и то яростно - и да призоваваш хората - тези са негодници и тунеядци, гласувайте за мен и аз ще оправя нещата и когато подлъжеш хората ... ДА СЕ ПОКРИЕШ ДО СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ!

    Но това, което се опитах да изтъкна е, че тези не са от вчера и от днес и че останалите също носят огромна вина такива да са популярни ЗАЩОТО И ТЕ НЕ СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА КАКТО ТРЯБВА, ЗАЩОТО И ПРИ ТЯХ ИМА КОРУПЦИЯ, ЛИПСА НА ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ И МОРАЛ, ДОРИ ПРЕСТЪПНИ КРЪГОВЕ И ОБВЪРЗАНОСТИ!
    И точно те захранват популистите. Затова накратко споменах, че силата на популистите е в слабостта на другите...

    Нередност?
  • 9
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 1

    До коментар [#5] от "info111":

    Наистина, но факторът дълбочина и продължителност на икономическата криза също си има своето значение за радикализацията, както на десните, така и на левите. Примерът за САЩ са "чаените" секти сред републиканците и нарастващата роля на либертарианците, "движения като "окупирай" и анархистичните младежки движения. В Европа разбира се се добавят и етно-националните интереси.

    Нередност?
  • 10
    daskal1 avatar :-P
    daskal1
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#8] от "info111":

    Пак стигаме до мнението на Чърчил за демокрацията като неефективна система която не може да бъде заместена защото по-добра алтернатива няма.

    Нередност?
Нов коментар