🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Властите в Каталуния обявиха нов референдум за независимост през октомври

Мадрид счита решението за противоконституционно

През 2014г. тогавашният министър-председател на автономната област Артур Мас-и-Гаваро проведе "символичен референдум" за независимост, въпреки че власите в Мадрид го обявиха за незаконен
През 2014г. тогавашният министър-председател на автономната област Артур Мас-и-Гаваро проведе "символичен референдум" за независимост, въпреки че власите в Мадрид го обявиха за незаконен
През 2014г. тогавашният министър-председател на автономната област Артур Мас-и-Гаваро проведе "символичен референдум" за независимост, въпреки че власите в Мадрид го обявиха за незаконен    ©  Reuters
През 2014г. тогавашният министър-председател на автономната област Артур Мас-и-Гаваро проведе "символичен референдум" за независимост, въпреки че власите в Мадрид го обявиха за незаконен    ©  Reuters
След като Иракски Кюрдистан обяви намеренията си да проведе референдум за независимост от Ирак в края на годината, Барселона реши същото в края на миналата седмица.

Отношенията между централната власт в Испания и Каталунската автономна област продължават да се обтягат, след като премиерът на областта Карлес Пучдемон обяви датата за провеждане на нов референдум за независимост въпреки предупрежденията от Мадрид. Въпросът, на който каталунци ще отговарят на 1 октомври, е "Искате ли Каталуния да бъде независима държава във вид на република?". Според властите в Мадрид и специалисти по право провеждането на подобен референдум е противоконституционно.

Какво иска Барселона

"Когато ни питаха какво искаме ние, каталунците, им дадохме предложения, всякакви предложения", заяви премиерът Карлес Пучдемон, цитиран в The Guardian. "Но всички те без изключение бяха отхвърлени или сериозно променени."

Заобиколен от членове на кабинета си Пучдемон обяви датата на провеждане на новия референдум в телевизионно обръщение. В по-ранни изявления консервативният премиер Мариано Рахой коментира, че такъв референдум няма да бъде проведен, тъй като е в разрез с конституцията на Испания. Според основния закон на страната Испания е унитарно (единно) кралство, а Каталуния е автономна област с ограничени административни правомощия.

По време на реч миналия месец Пучдемон обвини Рахой, че се е провалил в опита си да разреши проблема с автономната област. Според него Рахой не е успял да направи нищо "сериозно, честно и истинско" за хората там.

Въпреки настояването на каталунското правителство социологическо проучване от края на месец март сочи, че подкрепата за лагера "против" отделянето на областта расте. Според него 44.3% от близо 5.4 млн. имащи право на глас каталунци подкрепят независимостта, а 48.5% искат статуквото да бъде запазено. През декември миналата година 45.3% бяха "за", а 46.8% - "против".

В обръщение на Нова година Пучдемон обяви, че "ако 50 процента плюс един гласуват "за", ще обявим независимост без колебание".

Защо Мадрид е против

Очакванията са властите в Мадрид да направят всичко по силите си, за да осуетят опита на областта, която произвежда една пета от брутния вътрешен продукт на страната, да се отдели от Испания.

Вицепремиерът на Испания Сорая Саенс де Сантамария счита референдума за празна заплаха. "Могат да обявят референдум колкото пъти искат и да го отложат с колкото седмици искат, и да проведат колкото искат събития, но той няма да се проведе", коментира тя, цитирана от The Guardian.

Според специалисти съдът и парламентът в Мадрид имат правото да задействат чл. 155 на конституцията и да отменят регионалната автономност на Каталуния. Ако това се случи, властите могат да затворят местните училища, за да не бъдат използвани като избирателни секции, където да се проведе вотът. От столицата също могат да изземат контрола над каталунската полиция.

Предишни сблъсъци

Отношенията между Мадрид и Барселона започнаха да се обострят през 2010 г., след като Конституционният съд отне част от автономните привилегии на областта. В резултат на това близо 1.5 млн. души взеха участие в шествие за независимост по време на официалния празник на Каталуния през 2012 г. На регионалните избори през 2015 г. партиите, обявили се в подкрепа на независимостта, спечелиха 48% от популярния вот.

През 2014 г. тогавашният министър-председател на автономната област Артур Мас-и-Гаваро проведе "символичен референдум" за независимост, въпреки че власите в Мадрид го обявиха за незаконен пет дни преди самото му провеждане на 9 ноември. Тогава "за" гласуваха 80% от явилите се 2.3 млн. гласоподаватели, което беше само 40% от имащите право на глас.

Властите в Мадрид обаче не оставиха организирането на референдума без последствия. През март т.г. Мас-и-Гаваро беше признат за виновен, че не се е подчинил на решението на Конституционния съд да не се провежда допитването. Присъдата, която той получава, е забрана да заема публични длъжности през следващите 10 години.

Заплахата от ограничаване на политическите права обаче не спира неговия наследник. По-рано миналата година Пучдемон обяви готовност да приеме евентуалните последствия от действията си. "Не мога да се противопоставя на желанието на каталунския парламент", заяви той пред The Guardian.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    knb avatar :-|
    Кнб

    Стратгегически фуболиста Гуардиола на първа линия. Е не че е специалист по нещо освен закръглеността на топката, но хората го познава и му вярват повече отколкото на политиците.

    Нередност?
  • 2
    nikolavj avatar :-P
    Никола Йорданов

    До коментар [#1] от "knb":
    Добре би било да повикат и ХрСт - той има доста опит с избори в БГ: и за БФС, и за НС. Е ... все неуспешни опити, но ... пак може да е полезно. Той им казва какво да правят, а те - обратното.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Оставете футболистите, гледайте важното: искането на каталунците за независимост е носталгия по националната държава, което е точно обратното на глобализацията, мулти-то и пр. либерални локуми. Трендът се обърна. Хората си искат националната държава.

    Нередност?
  • 4
    dabeda avatar :-?
    Da be.. da..
    • + 1

    Не ми е ясно поради каква причина всички медии, захранвани от ройтерс, се опитват да ни набият в очите развития около десни екстремистки групи, разделения, Тръмп, Брексит ... но не и успехите на умерени политици, които имат визия за развитие на света...
    Предната седмица Скандинавските лидери /десни, леви, центристи/ се събраха и порицаха Доналд дъ дъм дък.. за оттеглянето от Парижкото споразумение,,,
    Вие от Капитал... какво подкрепяте... А?..
    Или си мислите - вдигаме рейтинга с много ..матрияли, ядосващи посетителите,,
    А какво ако Доган/Местан обяви референдум Родопите да станат Турска независима република - по пример на Северен Кипър... а? А? То населението на СК република е от български изселници.. ако не сте запознати...
    Не стреляйте по месинджера.. но.. доставката на новини вече играе хоро над гробовете на неродените..
    Британската империя е правила подобно на ройтерс.. сега Израел/Палестина са световен проблем на култури в сблъсък, на който няма мирно решение.. А как ройтерс..

    Нередност?
  • 5
    arkis avatar :-|
    arkis
    • + 1

    Референдумът в Каталуния не е легален, защото е противоконституционален. Испанското правителство не може да го позволи, защото би било престъпление. Никое правителство не би подкрепило разцепването на държавата. Каталуния е част от испанската територия и ако искат да се отделят трябва да попитат испанския народ дали е съгласен. В Каталунската автономна област живеят и работят хора от всички автономни области. След испанската гражданска война Каталуния е била една от най/ слабо развитите области на Испания. С усилието на всички испанци и благодарение на финансовата подкрепа на испанската държава областта е постигнала това, което е в днешни дни.
    Исторически погледнато Каталуния никога не е била отделно кралство, а е принадлежала на Балеарското Кралство с крал Хайме примеро ел конкистадор.
    Може би, ако правителството на Рахой и управляващата Популарната партия не бяха толкова корумпирани този процес не би се развил по този начин, но и също така лидерите на каталунските партий, които подкрепят независимостта не търсят своята независимост по правилен начин. Има формули, които разрешават проблема, но на една шепа каталунски богаташки семеиства не им изнася.

    Нередност?
Нов коментар