🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Испанската полиция извършва арести в Каталуния в опит да спре референдума

Акцията е срещу представители на регионалното правителство в Барселона

Есталада - каталунското знаме, е закачено пред сградата на Министерството на икономиката в Барселона, след като испанската полиция задържа младшият министър Жозеп Мария Жове.
Есталада - каталунското знаме, е закачено пред сградата на Министерството на икономиката в Барселона, след като испанската полиция задържа младшият министър Жозеп Мария Жове.
Есталада - каталунското знаме, е закачено пред сградата на Министерството на икономиката в Барселона, след като испанската полиция задържа младшият министър Жозеп Мария Жове.    ©  Albert Gea
Есталада - каталунското знаме, е закачено пред сградата на Министерството на икономиката в Барселона, след като испанската полиция задържа младшият министър Жозеп Мария Жове.    ©  Albert Gea

Испанската полиция продължава с опитите да осуети плановете на регионалното правителство в Каталуния да проведе референдум за независимост на 1 октомври. В сряда полицаи са нахлули в централната сграда на регионалното правителство и са задържали високопоставени политици. Това доведе до извънредно заседание на местния кабинет, след което премиерът на Каталуня Карлес Пуджемон обвини испанските власти в нарушаване на автономията на региона и обяви де факто извънредно положение. Той определи ситуацията като "координирано полицейско нападение", пише Guardian.

Централната власт в Испания показва тоталитарно отношение с арестите на високопоставени представители на регионалната изпълнителна власт на провинция Каталуния, заяви регионалният премиер. Той обаче обеща, че референдумът за независимост ще се състои въпреки решението на съда, който го обяви за нелегитимен.

Пуджемон и членове на каталунското правителство направиха публично изявление след арестите, извършени от испанската Гражданска гвардия. Централната власт "де факто прекрати временно автономията на Каталуния и наложи режим на извънредно положение", заяви регионалният премиер. Той обвини правителството в Мадрид в нарушаване на основните права.

Кметът на столицата - Ада Колау, написа в Twitter: "Претърсването на публични органи и извършването на арести е демократичен скандал".

Акцията

Служители на реда са влезли в каталунските министерства на икономиката, вътрешните работи, външните работи, социалните въпроси, телекомуникациите и финансите. Сред арестуваните е младшият икономически министър Жозеп Мария Жове, а жители на Барселона се събраха пред институцията на министъра, за да протестират след призива на шефа на каталунския парламент за "мирна съпротива".

В Twitter управляващата партия в Каталуня - PDeCat, пише и за ареста на трима души от управлението. По данни на El Pais обаче задържаните са около 14.

Жозеп Мария Жове е "дясната ръка" на Ориол Джункерас, формално заема и поста генерален секретар на институцията му. Партията на Джункерас е коалиционен партньор в регионалното правителство на Карлес Пуджемон. Самият Джункерас определи случващото се като "атака срещу каталунските институции". "Няма да го позволим", написа той след задържането на служителя си.

Ден по-рано испанските власти конфискуваха близо 45 хил. плика, които каталунското правителство смяташе да използва, за да извести за референдума. По-рано пред главния прокурор на страната се явиха част от 700 кметове, които бяха призовани от Мадрид заради подкрепата си за допитването.

Ще има ли референдум

Напрежението в Каталуня расте, след като испанският конституционен съд определи решението, гласувано от местния парламент за предстоящото публично допитване, за незаконно. Миналата седмица испанското правителство обяви, че е готово на извънредни мерки, ако считаният от него за незаконен референдум се проведе. Правителството на Мариано Рахой също така замрази финансите на Каталуния и разпореди ареста на 13 високопоставени служители на провинцията

Според допитване на каталунското правителство от юли тази година 41% от гласоподавателите искат независимост - процент, който е двойно по-голям от символичния вот през 2014 г. В най-богатата област на Испания живеят около 7.5 млн. души.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-?
    D-r D
    • - 1
    • + 4

    Методите на испанското правителство да попречи на референдума за независимост на Каталуния са същите като под индиго с тези на иракското правителство, което иска да осуети плебисцита на Ербил.
    И ако иранчаните могат да се етикират като диви азиатци, то как да квалифицираме действията на демократичното испанско правителство на Рахой?

    Прелюбопитно ми е защо най-класическата форма на пряка демокрация е еднакво нежелана и в разкъсваните от войни азиатски сатрапии, и в благоденстващите европейски демокрации?

    Не че в разпарчалдосването на държавите виждам нещо положително - напротив, но съвпаденията са странни...

    Нередност?
  • 2
    lanelor avatar :-?
    Nikolay Mitev
    • - 1

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Как да е желана, когато резултатите могат да са нежелани? Коя организация(държава) ще стои и гледа, как нейни важни членове(територии) гласуват дали да се отделят? Вота е за легитимация на политиката на Каталуния пред света и мерките срещу нея са универсални, демокрация или не.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 3

    До коментар [#2] от "lanelor":

    Всяка проява на сепаратизъм е нежелана от централната власт. Навсякъде: и в Пакистан за Бангладеж, и в Сърбия за Косово, и в Украйна за Крим, и в Турция в кюрдските провинции и т.н.
    В този смисъл центърът е изградил достатъчно законови мерки, които да осуетяват подобни прояви. И все пак те се случват - под вътрешен или външен натиск.

    Вотът за независимост на референдума в Каталуния ще е по-скоро политически акт и мощно средство за натиск над Мадрид и няма да доведе до незабавно поставяне на гранични пирамидки.

    Нередност?
Нов коментар