🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-сериозният противник на Путин

Ако руснаците излязат масово на улицата, там ще ги изкара не Алексей Навални или Дръжавният департамент на САЩ, а икономиката

Путин вероятно ще обяви в края на годината, че ще се кандидатира за четвърти мандат
Путин вероятно ще обяви в края на годината, че ще се кандидатира за четвърти мандат
Путин вероятно ще обяви в края на годината, че ще се кандидатира за четвърти мандат    ©  Reuters
Путин вероятно ще обяви в края на годината, че ще се кандидатира за четвърти мандат    ©  Reuters
- Въпросът на президентските избори догодина е не кой ще победи, а каква програма ще провежда Путин, за да съживи повехналия растеж.

- Самият Путин признава, че петролният модел на растеж е изчерпан. Но това не е гаранция, че в следващия си мандат ще търси нов.

В случай че руският президент Владимир Путин се кандидатира за нов мандат догодина, основният противник, с когото ще трябва да се бори, ще бъде икономиката. Въпросът на изборите - стига Путин да не изненада всички, като реши да се оттегли - е не кой ще победи, а каква програма ще провежда президентът, за да съживи повехналия растеж. И докато политическата опозиция се е изместила към улицата, конкуренцията между либерални и консервативни икономисти за стратегията на Кремъл през следващия мандат вече върви с пълна сила. А на нейния фон е консенсусът, че единственият шанс руснаците да се обърнат срещу Путин е ако икономиката колабира.

Страх = реформи

Битката за бъдещия руски икономически модел се води недалеч от стените на "Кремъл". В някогашното здание на фабриката за шоколадови изделия "Красный Октябрь", превърнато днес в модерна лофт сграда, кореспондентът на "Капитал" присъства наскоро на разгорещена дискусия по темата. "Държавата е длъжна да се намесва в икономиката, когато пазарът даде накъсо", казва, обръщайки се към залата, лидерът на "Партия Роста" и омбудсман на Кремъл по въпросите на бизнеса Борис Титов.

На пръв поглед е странно да се чуят подобни думи от човек с дясно-либерални възгледи, какъвто е Титов. Но дебатът за нуждата от държавна роля в стимулирането на икономиката се случва в рамките на "Столипинския клуб" - неформална група, която обединява както десни, така и леви икономисти, които наричат себе си пазарни реалисти и имат влияние в Кремъл. Тук на едно място могат да се видят хора като бившия министър на икономиката Андрей Нечаев от правителството на премиера либерал Егор Гайдар и левия политик и икономист Оксана Дмитриева.

Самият Титов си партнира в дебата с икономическия съветник на Путин Сергей Глазев – и двамата клонят към това, че е нужно да се наливат пари не във финансови институции, а да се дават кредити на промишлеността. В стратегията за растеж присъстват още цели като понижаване на лихвите на Централната банка, които в момента са 9%, рязко намаляване на данъците за малкия и средния бизнес и въвеждане на данък върху покупките на валута от компании. Членовете на "Столипинския клуб" смятат, че увеличението на държавните инвестиции с една пета до 26% от БВП ще доведе до осезаемо раздвижване.

Всички са съгласни, че спешните реформи са нужни, тъй като ниските цени на нефта не осигуряват икономически растеж, а липсата му води до влошаване на социалната ситуация. "Хората, особено младежите, не виждат перспективи. От тук и участието им в протестни акции," посочва Дмитриева. При последните такива на 12 юни полицията арестува 731 души в Москва, включително лидера на протестите Алексей Навални. Обединяващият лозунг на демонстрациите, които през юни обхванаха над 140 града, е борбата с всепроникващата корупция.

В идеалния вариант в следващия си мандат Путин ще назначи премиер технократ и ще му даде възможност да осъществи мащабни икономически реформи. Само че, както отбелязва водещият на дискусията, главният редактор на руското сп. Forbes Николай Усков, за да се правят реформи, е "нужно у властта да има страх". Бившият зам.-министър на финансите Олег Вюгин, който добре познава много от настоящите министри, смята, че пасивността им се дължи на това, че "не знаят каква ще бъде политическата ситуация в страната".

Сигурното е само, че ако хората излязат масово на улицата, там ще ги изкара не Навални или Дръжавният департамент на САЩ, а икономиката. Реалните доходи падат вече втора поредна година. Проучванията показват, че над 70% от руснаците харчат за храна една трета от заплатата си и се готвят да спестяват, за да могат да си позволят лятна почивка. Според последното изследване на ВЦИОМ около 10% твърдят, че не им стигат парите дори за основни продукти, а 29% - за облекло. Най-тежко е положението в регионите. Московчанинът Роман, наскоро пристигнал в столицата от Ставрополска област, където е роден последният президент на СССР Михаим Горбачов, разказва, че жителите на града, където той е живял, взимат продукти от магазина на кредит. За санкциите, наложени на Русия от ЕС и САЩ, отдавна вече никой не говори – истинският проблем е в структурата на руската икономика и зависимостта й от суровините.

Шведска икономическа маса

Независимо че самият Путин наскоро заяви, че "предишните модели на икономически растеж вече са се изчерпали", не е ясно каква програма ще приеме президентът. Освен идеите на "Столипинския клуб" има и такива на други икономически кръгове, като "Стратегия 2035", предлагана от бившия финансов министър Алексей Кудрин, на когото Путин се доверява повече. Планът на Кудрин за икономическа революция, която да доведе до "експортен бум" и "технологична революция", включва детайли като намаляване на ролята на държавата, приватизация на петролната промишленост, повишаване на пенсионната възраст и увеличаване на разходите за образование, здравеопазване и инфраструктура при стриктен бюджетен контрол.

Главният икономист на рейтинговата агенция "Эксперт РА" Антон Табах счита, че президентът, избирайки план за икономическо развитите след победата на изборите през 2018 г., ще устрои своеобразна "шведска маса". "Той ще подбере това, което счита за нужно от всяка стратегия. По въпросите на финансовия сектор и макроикономиката ще бъде Кудрин. Ще има и някакви елементи от програмата за поддържане на определени промишлени отрасли", уверен е Табах. Само в един случай ще са нужни по-радикални действия. "Ако петролът рязко поевтинее, тогава ще трябва да се прави избор. Дотогава няма да има особена нужда", казва Табах пред "Капитал".

Ах, тази корупция

Кремъл може да потърси и други начини за туширане на назряващото недоволство, което радикалният политик и писател Едуард Лимонов определя като "глад за справедливост". "Властта разбира, че приватизацията през 90-те години беше проведена нечестно и трябва да действа", казва пред "Капитал" Лимонов, който планира в края на юли да проведе в центъра на Москва протест за преразглеждане на резултатите от раздържавяването.

Намек, че Кремъл усеща проблема, има и във филма "Интервю с Путин" на Оливър Стоун. В разговора с режисьора руският президент подчертава, че един от основните проблеми в Русия е "в голямата разлика в доходите между богатите и хората с нисък стандарт на живот".

Дори да не се стигне до радикални идеи като преразглеждане на приватизацията, битката срещу свръхбогатите може да се превърне в тема на новия мандат на Путин. Първите признаци за това вече са видими – през седмицата президентът внесе в Думата законопроект за ратификация на конвенция на Съвета на Европа за конфискуване на доходите от престъпна дейност. Путин вече е наказал няколко корумпирани губернатори, но не само опонентите, а и привържениците му смятат, че преди всичко президентът трябва да започне със своето обкръжение. "Има внушителни огради, зад които живеят хора, които всички познават, но никой не докосва", отбелязва пред "Капитал" главният редактор на един от големите руски вестници. Той не е опозиционер и поддържа Путин, но е не по-малко възмутен от протестиращите по улиците.

Всъщност президентът още не е обявил дали ще се кандидатира за последния позволен му по конституция мандат или ще се оттегли да се наслаждава на живота някъде в Сочи. Досегашният опит показва, че подобен анонс може да се очаква в края на годината. Политологът Николай Злобин от Центъра за глобални интереси прогнозира пред "Капитал", че Путин ще направи това в късната есен, малко преди началото на предизборната кампания. "Така ще му е по-лесно да мобилизира електората и поддръжниците си. Но кампанията по същество вече върви", отбелязва политологът.

*Александър Братерский е руски журналист, който пише за Gazeta.ru и "Капитал"

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 1
    • + 22

    Руската империя се гради около идеята за свръхсилна централна власт, т.н. вртикала на властта. Това е от времето на Иван Грозни, ако се вярва на историка Зубов. Като контрапункт на разпокъсана Европа с независими барони, предприемачи и т.н. Миналия път, когато Русия отхлаби централизацията, СССР се разпадна. Ако пак го стори, РФ ще се разпадне. И понеже руснаците много повече държат на мнимото си имперско величие, а не на икономиката, то най-вероятно ще се случи следното:
    1. Путин ще се кандидатира и ще спечели.
    2. Реформи, поне осезаеми, няма да има.
    3. Руската икономика ще стагнира бавно и полека в продължение на десетилетия.
    4. Руснаците ще са далеч по-щастливи от присъединяването на Крим, отколкото на "някакъв си" икономически просперитет.
    5. Емиграцията ще се засили, обществото ще продължи да деградира.
    6. Олигарсите (новите дворяни) ще продължат да изнасят капитали на запад.

    Нередност?
  • 3
    kapitalcho avatar :-|
    kapitalcho
    • - 11
    • + 2

    До коментар [#2] от "misho73":

    Сам си го признаваш.
    Разхлабването на централната власт ще доведе до нов СССР(т.е разпад).
    Къде виждаш от това икономическия просперитет ?
    Инче чисто теоретически-могат и със силна централна власт да направят реформи-има доста примери за това............даже самата Русия също е пример за това(Петър първи,Екатерина Велика.........).

    Нередност?
  • 4
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 2
    • + 18

    До коментар [#3] от "kapitalcho":


    [quote#3:"kapitalcho"]ще доведе до нов СССР(т.е разпад).
    Къде виждаш от това икономическия просперитет ? [/quote]

    Съвременната икономика изисква висока степен на лична и корпоративна свобода, както и силно отворен общество. За разлика от индустриалната епоха, където и комунистите се справяха относително добре с производство на стомана и гумени цървули. Обаче сега е малко трудно да правиш биотехнологии, ВЕИ или Интернет системи с армия безпросветни работници с червени потници. Оттам иде противоречието - при силна централна власт и тотален държавен контрол получаваш ресурсна държава (ако имаш ресурси) и ниска степен на предприемачество/технологии. Ако пък централната власт е подходящо либерална, в случая на Русия ще доведе до разпад. Толкова е просто. Решението е в модели като този на ЕС с разпределени властови центрове, висока степен на демокрация и отвореност.

    Нередност?
  • 5
    kapitalcho avatar :-|
    kapitalcho
    • - 6
    • + 7

    До коментар [#4] от "misho73":

    Генерално си прав.
    Но има примери и за обратното(в историята)
    -Чили-авторитарна държава с икономическа свобода
    -Китай-тотален контрол от партията с икономическа свобода
    Тайван,Сингапур,Тайланд(що преврати станаха там плюс редовна намеса на военните).
    За успеха не е толкова важно централна/централна власт,колкото икономическа свобода.
    Специално за Русия няма да работи децентралната власт-просто ще има масови отцедпвания/сепаратизъм.
    П.С
    След Елцин и либерланата демокрация там............трудно ще ги излъжеш пак за това.

    Нередност?
  • 6
    smotlixx avatar :-|
    smotlixx
    • - 2
    • + 7

    До коментар [#5] от "kapitalcho":

    Китай го постигна това с огромни количества дисциплинирана работна ръка, и със западни технологии и капитали. Русия я няма тая работна ръка, а технологии и капитал от Запад в момента не получават заради санкциите.

    Нередност?
  • 7
    klimentm avatar :-|
    klimentm
    • + 4

    Путин отдавна е надхвърлил такива прозаични неща като някаква си икономика! Той живее в друг свят където се бори с империализма,НАТО,европейските либерални ценности,и какво ли не.Икономиката е извън неговото полезрение и е нещо съвсем прозаично като досадна муха.Той знае че заради величието на Русия саветския мужик може да понесе всичко!

    Нередност?
  • 8
    klimentm avatar :-P
    klimentm
    • + 2

    Видяхме реформите в Русия,другаря Сечин арестува министъра на икономиката другаря Улюлкаев! В страна като тази дори мисълта за реформи е кощунственна!

    Нередност?
  • 9
    klimentm avatar :-|
    klimentm
    • + 3

    http://echo.msk.ru/blog/aleksashenko/2010544-echo/

    Много интересна статия от "Ехото на Москва" показваща точно защо Путин никога няма да предприеме истински икономически реформи.

    Нередност?
  • 10
    kapitalcho avatar :-|
    kapitalcho
    • + 1

    До коментар [#6] от "smotlixx":

    Да,но говорим чисто теоритически.
    Иначе пак могат да се измъкнат(Русия) и да си раздживат серизоно икономиката при сегашните условия(централизация и санкции)......................но им трябва един англосаксоцен начело :)
    Или поне някой с манталитетета на Петър 1/Екатериана Велика(реформаторски настроени)
    П.С
    Китай е това не толкова заради дисцилпината на работниците си,колкото заради икономическата свобода.

    Нередност?
Нов коментар