🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мадрид и Каталуня продължават войната на думи

Пучдемон отказа да даде ясен отговор дали регионът е обявил независимост, централната власт му даде краен срок до четвъртък

Пучдемон подписа декларацията за независимост на региона миналата седмица, но отложи прилагането ѝ
Пучдемон подписа декларацията за независимост на региона миналата седмица, но отложи прилагането ѝ
Пучдемон подписа декларацията за независимост на региона миналата седмица, но отложи прилагането ѝ    ©  Reuters
Пучдемон подписа декларацията за независимост на региона миналата седмица, но отложи прилагането ѝ    ©  Reuters
43%

активност на референдума на 1 октомври

от които

90%

гласуваха "за" независимост

Войната на думи между Каталуня и централното правителство в Мадрид продължава, а вероятността кабинетът на Мариано Рахой да задейства чл. 155 от конституцията, с което да отнеме автономията на региона, става все по-голяма.

В писмо до правителството премиерът на Каталуня Карлес Пучдемон не даде ясен отговор дали е обявил независимост по време на речта си пред парламента миналата седмица. Испанският премиер даде на Пучдемон срок до 10.00 часа местно време (08.00 ч. по Гринуич) в понеделник да изясни позицията си по независимостта. В телевизионно обръщение, последвало писмото зам. министър-председателят на Испания, Сорая Саенс заяви, че Пучдемон има срок до четвъртък да промени мнението си и да спази законите на страната.

Какво стана

"Пучдемон има възможността да се поправи", заяви Саенс по време на обръщението си. По-рано през деня правителството в Мадрид обяви, че няма да счита писмото за валиден отговор, защото то "не отговаря на въпроса". Лидерът на Каталуня изпрати писмото си до централните власти само два часа преди края на зададения срок. В него той защити правото на региона да обяви независимост и не даде ясен отговор с "да" или "не" на въпроса на Мадрид. В речта си пред каталунския парламент миналата седмица Пучдемон обяви, че референдумът е постигнал целта си за независимост на региона, но след това добави, че прилагането на подписаната декларация ще бъде замразено за следващите няколко месеца в търсене на диалог с Мадрид. В писмото си от понеделник Пучдемон повтори предложението си за преговори с Мадрид на разговор очи в очи с министър-председателя на Испания Мариано Рахой в рамките на два месеца.

"Повече от два милиона каталунци дадоха на местния парламент демократичен мандат да обяви независимост", пише Пучдемон в писмото си към Мадрид. "Предложението ни за диалог е честно въпреки всичко, което се случи, но на практика не е съвместимо с климата на нарастваща репресия и заплахи", добавя каталунският лидер, който използва възможността, за да осъди проявата на сила от страна на полицията в деня на референдума.

Според министъра на правосъдието на Испания Рафаел Катала правителството не счита отговора за валиден. "Въпросът беше ясен, а отговорът, изглежда, не толкова", заяви той, цитиран от испанския El Pais.

Какви могат да са последствията

След отговора на Пучдемон задействането на член 155 от конституцията изглежда все по-възможно. "Случилото се дава основание на Рахой да приложи член 155", коментира Антонио Баросо, рисков анализатор към Tanelo Intelligence в Лондон, пред Bloomberg. "Когато го направи, очакваме високо ниво на мобилизация по улиците от страна на движението за независимост, според което централните власти действат по репресивен начин и се противопоставят на диалога."

Член 155 от конституцията на Испания все още никога не е бил задействан и не е ясно как ще се процедира, ако това се случи. Най-реалният сценарий е Мадрид да притисне правителството в Каталуня, като първоначално поеме контрола над финансите на региона, а след това свика нови местни избори в опит да овладее ситуацията.

Какво гласи член 155

"Ако самоуправляваща се област не изпълнява задълженията, които конституцията или други закони ѝ налагат, или действа по начин, който накърнява сериозно общия интерес на Испания, правителството, след като е подало жалба до президента на самоуправляващата се област, която не е била удовлетворена, има правото с одобрението на мнозинството от Сената да предприеме нужните мерки, за да накара областта да изпълни задълженията си или за да защити гореспоменатия общ интерес."
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 5

    Играта на Пучждемон е много тънка. Той не казва, че обявява независимост на основание обявения на незаконен референдум, защото Мадрид тутак си ще приложи чл.155 и ще отмени временно автономията, а на бунтовниците ще потърси отговорност. Не казва и "не", дащото явно просължава да смята, ме има поле за маневри. А няма. Колкото кадрите с окървавените старици все повече се забравят във времето, толкова по-силна става позицията на Мадрид. Не симпатизирам на Рахой, но той е господар на положението. Е, ще има отстъпки в Конституцията, но дотогава Карлес отдавна ще е никой...

    Нередност?
  • 2
    fkr55482911 avatar :-|
    султана глаушева
    • - 2

    До коментар [#1] от "D-r D":
    Да ти кажа какво казва. “Не е време за страхливци”. В едно интервю. Непосредствено преди референдума. И тези, дето се лигавят на зари за Левски и Ботев, би трябвало да са наясно, че независимост не се сравнява с евтин салам и брой инвеститори, нали? И борещите се за нея не са мислили дали са “някой” или “никой”. Това са други категории. Да видим.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 2


    До коментар [#2] от "
    султана глаушева
    ":

    За ролята на личността в историята ли ще спорим? Четох доста за каталунската завера. Едно, защото ми е ингересно, а и дъщеря ми е там. Карлес не ми създаде усещането, че е водач. По-скоро е левичар-наивник, който смята, че е достатъчно да сръчка тлеещият каталунски национализъм и ефектът ще е сравним със световната революция: контето Фелипе VI ще абдикира и свободна Каталуния ще стане одма постоянен член на СС на ООН...
    Моля те, имай търпението да проследиш развитието. Аз смятам, че каталунския бунт ще се спъхне от само себе си, защото вече навлиза в политико-юридическата зона, където Мадрид е мощен.
    Харесвам бунтовете, но не и слабите им водачи. Да те припомням ли, че в революциите народните маси са само пушечно месо, а водачите печелят джакпота? Ако си изиграят добре картите, разбира се.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D


    До коментар [#2] от "
    султана глаушева
    ":

    А, и Жоакин Форн, съветник(министър) по вътрешните работи на каталунското пранителство, бил казал,че ако няма диалог с Мадрид, ще обявят независимост по Рождество, твълди агенция Europa Press.
    Мисля,че още в петък ще ги управлява испанец.
    Сега обясняваш ли си защо такъв народ няма своя държава?

    Нередност?
Нов коментар