🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Барселона и Мадрид все още са далеч от започване на преговори

Лидерът на Каталуния заяви, че до дни регионът ще обяви независимост, испанският крал също се обяви срещу референдума

В деня на референдума в Мадрид и други големи градове се провеждаха демонстрации за обединена Испания
В деня на референдума в Мадрид и други големи градове се провеждаха демонстрации за обединена Испания
В деня на референдума в Мадрид и други големи градове се провеждаха демонстрации за обединена Испания    ©  Reuters
В деня на референдума в Мадрид и други големи градове се провеждаха демонстрации за обединена Испания    ©  Reuters
91.96%

са подкрепили отделянето

8.04%

са гласували с "не"

Барселона и Мадрид все още са далеч от постигането на споразумение след провеждането на забранения от испанските власти референдум за независимост. Това е заключението след интервюто на лидера на Каталуня Карлес Пучдемон пред BBC, в което той заяви, че регионът ще обяви независимост "в края на тази седмица или началото на следващата". Освен започналите разследвания на Върховния съд в Испания срещу водещи политически фигури, замесени в организацията на допитването, срещу действията на Барселона се обяви и крал Фелипе VI, според когото властите там са показали неуважение към държавата и закона.

Накъде води Пучдемон

"Ще обявим независимост до 48 часа след официалното преброяване на резултатите", заяви Пучдемон пред BBC. Това ще се случи в края на тази седмица или началото на следващата, когато пристигнат всички бюлетини, добави той. Пред Reuters регионален правителствен източник посочи, че Барселона ще обяви отцепването в понеделник.

На референдума тази неделя са гласували малко повече от 2.2 млн. души, което означава, че 42.3% от населението на региона се е явило пред урните. Повече от 90% от тях са подкрепили отделянето от Испания, а едва 8% са гласували с "не". Според говорител на Барселона други 750 хил. гласа не са били преброени заради намесата на полицията, която конфискува урни и затвори достъпа до много избирателни секции при изпълнението на волята на съда в Мадрид. По време на интервюто Пучдемон обяви, че резултатите от преброяването трябва да бъдат взети предвид и отхвърли възможността за неточно преброяване.

Според властите в Мадрид референдумът е незаконен и резултатите няма да бъдат зачетени. Въпреки това Пучдемон заяви, че ако испанското правителство опита да завземе властта в региона, каквато опция съществува, това ще бъде "грешка, която променя всичко".

"Никое общество не трябва да приема статуквото, ако не е съгласно с него", коментира преди BBC Пучдемон и допълни, че такова насилие не е виждано от дните на Франко.

Мълчанието на ЕС

Над 800 ранени. Това е равносметката от референдума, който целият свят следеше. Кадрите на насилие от страна на полицията предизвикаха остра обществена реакция, но отговорът на Европейския съюз (ЕС) е, че става въпрос за "вътрешен проблем".

"Как да обясним на света, че Европа е рай на демокрацията, когато полицията удря възрастни жени и хора, които не са направили нищо грешно?", попита Пучдемон по време на интервюто. Според него това, че ЕС разглежда случващото се като изцяло вътрешен проблем за Испания и липсва интерес, е "разочароващо". До момента малцина от европейските лидери взеха страна.

Говорителят на германския канцлер Ангела Меркел коментира, че е важно за Испания да поддържа върховенството на закона, за да запази стабилността. И допълни, че решението на ситуацията "може да се случи само в рамките на испанската конституция и демократичния ред". "Канцлерът не търси посредническа мисия. Това е вътрешен въпрос за Испания", посочи говорителят.

Обвиненията на Мадрид

Във вторник вечерта кралят на Испания Фелипе VI обвини сепаратистите от Каталуня в нарушаване на демократичните принципи и разделяне на обществото. Телевизионното обръщение на краля е рядък случай, който е показателен за сериозността на ситуацията. След действията на полицията във вторник каталунците излязоха на мирни протести срещу насилието, проявено от страна на Мадрид в опит за блокирането на референдума. По време на акциите органите на реда използваха гумени куршуми и палки, като така бяха ранени над 800 души. Мадрид заяви, че 20 полицаи също са били ранени.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    oserv avatar :-|
    Patilan
    • + 1

    тези калъфи забравиха когато се избиваха за

    Нередност?
  • 2
    oserv avatar :-|
    Patilan
    • + 1

    .... избиваха за пълни глупостти.
    Скуката не прощава ....

    Нередност?
  • 3
    gavrilov avatar :-|
    gavrilov
    • + 1

    "Над 800 ранени. " - едно време, като гледахме съветски филми, под "ранен" разбирахме нещо съвсем друго. Каталонският цирк може да приключи много зле. ЕС няма да признае независимостта им така лесно. Заклещени между Испания и Франция, с кого ще търгуват? С Андора?

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Искам референдум за независимост на софийски окръг! Шопите заслужаваме да ни бъде призната културната идентичност и не искаме да плащаме пари на държавата, за да храним чужди общини!

    Нередност?
  • 5
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#3] от "gavrilov":

    Не само ранени. Ако случаш медиите, те са "унижени" и "зверски пребити". Изкарват ги направо мъченици. Горките те, добре че са граждани - нас като малки в квартала нямаше кой да ни брои охлузванията и синките.

    Нередност?
Нов коментар