🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Испанските банки преместват централите си от Каталуня

Sabadell и CaixaBank искат да намалят рисковете от евентуално обявяване на независимост на региона

Бордът на директорите на Banco Sabadell одобри преместването на централата от Барселона в Аликанте
Бордът на директорите на Banco Sabadell одобри преместването на централата от Барселона в Аликанте
Бордът на директорите на Banco Sabadell одобри преместването на централата от Барселона в Аликанте    ©  Yves Herman
Бордът на директорите на Banco Sabadell одобри преместването на централата от Барселона в Аликанте    ©  Yves Herman
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Испанската Banco Sabadell реши да премести централата си извън Каталуня заради несигурността след референдума за независимостта на региона. Бордът на директорите одобри промяната в четвъртък, пише Reuters. Говорител на финансовата институция потвърди, че новата централа ще бъде в Аликанте.

Рязкото поевтиняване на акциите на банката в сряда е ускорило вземането на решението, за да се намалят опасенията на инвеститорите и вложителите при обявяване на независимост на Каталуня. Банката е петата по големина в Испания, с големи операции в Каталуня.

CaixaBank, третата по големина банка в Испания, също ще обмисля преместването на централата си извън Каталуня, ако регионалното правителство едностранно приеме декларация за независимост, според близки до банката източници. "Парите и страхът не вървят заедно", казва източник от финансовата институция, запознат с хода на разговорите по темата.

Мотивите

Съображенията на двете банки отразяват нарастващото безпокойство в каталунския бизнес след ескалацията на политическата криза между Мадрид и Барселона. В неделя регионалното правителство проведе референдум за независимост въпреки забраната Конституционния съд. Вотът беше съпроводен от насилие от испанската полиция, но въпреки това 42% от избирателите гласуваха, като 90% от тях подкрепиха независимостта според данни на регионалното правителство.

Засега базираната в Барселона CaixaBank ще запази централата си в Барселона, но може да прецени да я премести, за да защити интересите на вложителите. Притеснението на банката е, че всяка декларация за независимост на Каталуня, която може да бъде обявена от парламента още следващата седмица, би предизвикала репресивни мерки от испанското правителство, дестабилизиращи региона и града. Банката и фондацията Caixa, която я контролира, имат сериозно присъствие в региона – както в икономическата и финансовата сфера, така и като спонсор на културни и социални програми в Каталуня и извън нея.

Под контрола на ЕЦБ

В случая на Banco Sabadell банката, която е под контрола на ЕЦБ и Централната банка на Испания, трябва да остане в ЕС. Европейската комисия обяви по-рано, че при независимост на Каталуня тя ще трябва да кандидатства за членство в ЕС. Banco Sabadell е базирана в Каталуня от 140 години.

Решението за смяна на централата също се приема от борда на директорите на банката, а не от акционерите. Председателят на Sabadell Хосеп Олиу отбеляза във вторник, че финансовата институция обмисля промяна на централата, като банката ще вземе "необходимите мерки, за да продължи да функционира нормално в еврозоната".

CaixaBank вече даде сигнал, че е загрижена за ситуацията - в съобщение до персонала ръководството препоръча да успокоят клиентите за "нашия ангажимент за защита на техните интереси". Банката потвърди, че единствената й цел е да защитава постоянно интересите на своите клиенти, акционери и служители, като гарантиращи депозитите.

Въпреки че испанските и европейските власти ще откажат да признаят Каталуня за независима, което означава, че банките в региона ще останат в еврозоната, банкерите искат да избегнат всякакво съмнение, за да се укрепят доверието на акционерите, клиентите и служителите си. Ако дадена банка иска достъп до паричните аукциони на Европейската централна банка, тя трябва да има най-малко дъщерно дружество, разположено в страна от валутния съюз.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-P
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 2

    Само да не се премести и ФК Барселона в Аликанте, че половината международна подкрепа за глупавия сепаратизъм на Каталуния ще изчезне.

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#2] от "pev26534716":

    Ето, езикът и "компетентността" на сепаратистите - фенове веднага се обади. С по 3 словесни нападки в изречение.

    Тези хора са гласът на Каталуния в чужбина. Тези остри езици искат да направят от силна автономна област в слаба [не]зависима държавица.

    Поставям ги някъде между резумните люде, гласуващи за Тръмп и Брекзит. Впрочем, и там обидите са доста популярни. Аз сигурно съм fake news...

    Нередност?
Нов коментар