🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

SpaceX положи основите на глобална сателитна мрежа

Космическата компания на Илън Мъск изстреля първите си два тестови интернет-спътника. Ще ги последват още 4425

Космическата корпорация SpaceX продължава да пише история. Компанията на милиардера Илън Мъск изстреля преди минути два малки пробни сателита, наречени Microsat-2a and Microsat-2b, които трябва да тестват възможностите за изграждането на глобална орбитална мрежа, осигуряваща бързи и достъпен интернет във всяка точка на планетата. Според заявлението на компанията до щатския телеком-регулатор изпитанията ще продължат между 6 и 20 месеца. Тестовите микросателити бяха качени като втори товар по време на извеждането на испанския спътник за радарно наблюдение и заснемане PAZ, разработен от военното подразделение на компанията Hisdesat и финансиран основно от испанското министерство на отбраната.

Когато заработи официално, новата сателитна система на SpaceX ще се нарича Starlink. Тя ще бъде съставена от 4425 компактни комуникационни модула, които ще обикалят земята на ниска височина - между 1100 и 1325 км. Това ще им позволи да осигуряват онлайн-връзка, която е с много по-малко закъснение в сравнение в преноса на данни през комуникационни сателити в геостационарна орбита, намиращи се доста по-далече – на около 36 хил. км. от повърхността на планетата. Според заявлението за патент, подадено от SpaceX, мрежата ще започне да осигурява високоскоростен интернет, след като първите 800 спътника бъдат изпратени в орбита. От компанията очакват това да се случи през 2020 г.

Но това не е всичко. След като първата партида от сателити бъде качена в ниска орбита, компанията планира да изстреля и втора. Тя ще бъде още по-внушителна – ще се състои от 7518 спътника, и ще се намира само на 340 км. височина. Според SpaceX това ще позволи още по-бърз интернет с много малко закъснение на сигнала, което ще е реална алтернатива на наземните кабелни връзки. Според различни спекулации компанията на Мъск експериментира и с директна връзка между своите комуникационни спътници и крайни потребителски преносими устройства.

Мрежата Starlink не е единственото начинание, което се опитва да "покрие" Земята с облак от малки комуникационни сателити на много ниска орбита. Подобни намерения има и компанията OneWeb, която си сътрудничи с конкурентната космическа компания BlueOrigin на мултимилиардера и собственик на Amazon.com Джеф Безос.

Иначе изстрелването на Microsat-2a and Microsat-2b не е единствената новост, която ще се тества по време днешния полет на ракетата Falcon 9. Компанията SpaceX експериментира и система за улавяне на двете части от "черупката" на втората степен, които защитават космическия товар от триенето в ниските слоеве на атмосферата. Според Илън Мъск повторното им използване ще намали с около 6 млн. долара стойността на едно изстрелване на ракетата, което при сегашната цена от 62 млн. долара е около 10%.

При повторното навлизане в атмосферата двете части от външния корпус на втората степен ще забавят полета си чрез спирачни парашути. След това те трябва да бъдат улавяни от нов тип кораб-дрон, наречен "Mr. Steven".

Обновена: Около час след днешния старт на Falcon 9 Илън Мъск пусна съобщение в Туитър, според което "черупката" е паднала в океана "на няколкостотин метра" от мрежата, с която трябваше да бъде хваната, но се е забавила достатъчно и е прибрана невредима. Собственикът на SpaceX гарнира съобщението си със снимка на едната половина от корпуса на втората степен, която се носи на морската повърхност. И добавя, че следващият път ще се използват по-големи парашути.

По този начин SpaceX прави още една малка стъпка към поевтиняването на изстрелванията в орбита и подобряването на техните ракети за многократна употреба. И тази стъпка няма да е последната за тази година.

Повече подробности – в новия брой на "Капитал".

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kirka80286 avatar :-P
    kirka80286
    • - 11
    • + 3

    Ах, как обичам, мила моя майно льо,
    На Елън Мъск тъпотиите,
    тъпотиите, още липсата на разум.
    Не то само разум, но и сметки елементарни.
    Но пък има, моя майно льо, медиино покритие,
    от жОрналистите, мале, те още по- и от него без разум,
    те пък хептем без сметки елементарни,
    кога ли са въобще сметки учили...
    2 сателита изстреляА, со на НАСА електрониката,
    со на НАСА електрониката, още со на Съветите двигателя.
    Капитале, ой Капитале! Нека сал време покаже,
    На Мъск тук-тук соларните пътища!
    Мъскови грешни аха-аха хиперпуупища!
    Афро-кладенци за вода неработещи!
    Ракети на кораб ужким ама дръжки приземлени!
    7518 сателита у орбита!
    ЗА ЗДРАВЕТОООООО, на Мъск, дайте му нек'лев и нек'медийно покритие!

    Нередност?
  • 2
    smotlixx avatar :-|
    smotlixx
    • - 3
    • + 11

    До коментар [#1] от "kirka80286":

    Така е брат, тъпак е Мъск. Но не всеки може да е на интелектуалното ниво на селтака-трол, коментатор в Интернет.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 2


    До коментар [#1] от "
    kirka80286
    ":

    В тая газета нема да бъдете разбран. В стихове - хептен... :-)
    Илън е новото технологично гуру на западния свят. Задава се някаква американска схема за приватизация на космическите проучвания и парите от бюджета през НАСА щели да отиват в революционера Мъск. Аз на революционери-бизнесмени съм се нагледал. Един повече - ще го преживея. Чета, обаче, че руснаците покрай Тръмп недомлъвките около МКС започват да се дърпат ле-е-еко за продажбата на ракетни двигатели.

    Нередност?
  • 4
    smotlixx avatar :-|
    smotlixx
    • - 2
    • + 5

    роиссия=говно

    Нередност?
  • 5
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..
    • - 2
    • + 2

    Мдаа.. криптокойна зе да истива, шото и в УСА зеха да го забраняват, охранишават... неа да иа далавера там.. кой... кака са ужени..
    ..убера кампаниите .. и те не върат.. ма таксижии са си.. ко кат са ефтена копърка... у Скандинавия напрао им свалат номерата и прао за неплатени данъци, осигурофки... грешна засраовка..

    Ся тоа Мъск... ма натрупал денги, ма иновативен... ма едни коли прай - ми те и друи праят.. и не тижат по 2-3 тона... Ракетата му по праа от Аполо и Шалънжър... На Марс ша кара Тесла.. Пък у Етиопиа да мрат от глад,... кат неат тисли и руботи.. и ни съ милиярдери.. чя ги даде роитирс, я не аку имъ дупкъ мижду михлюз имисиити..
    Туризам,.. умрели ут космусъ да им дишами и на тех ФПЧ, приди да гурат у Ада...
    Ся и Скайнет.. Куга ша са чипирами, куга ша приемами правата вяра... куга ши минавами пуд дъгата...

    Ама аз си слагам вече щипка на носа, като видя такива пърхащи от ентусиасъм статии... Капитал,... Момчил Милев... И БТВ отдавна си слагат вече табели Продуктова Парлама... и са честни поне откъм приход реклама... Оня гъз Бюреков и той така почна... Ше е един от първите изправени до стената, когато дойде революцията... А вие?
    А?..

    Нередност?
  • 6
    megalocnus avatar :-|
    megalocnus
    • - 3
    • + 2

    Продължават писанията за някакви руски двигатели, все едно Мъск ежедневно виси на килимчето пред кабинета на Путин да проси височайшото благоволение....

    Първо, руски двигатели се използват само за първата степен на Атлас 5 на ULA, която за 2017 имаше цели шест изстрелвания, а за тая година са планирани осем.
    Тази ракета ще се ползва докато се изчерпат наличните двигатели RD-180, след което или ще лети с друг, произведен в САЩ двигател, или няма да лети.
    ULA има и друга ракета освен Атлас, а Spacex по принцип държат да сами да разработват и произвеждат всички значими компоненти на ракетите си.

    Нередност?
  • 7
    kirka80286 avatar :-P
    kirka80286
    • + 2

    До коментар [#2] от "smotlixx":
    О, не, г-н Смотликс, напротив. Хич не е тъпак, направо си е хитрец. Разчита на идиоти, за да прави пари. Има бъдеще, идиоти много. А вие с вашите 2 забележителни коментара, сте направо като за Мъск. Чуден, чуден. Звъннете ни от Марс. :)

    Нередност?
  • 8
    aussie avatar :-|
    aussie

    Мъск се надява руснаците да се съгласят да му продават двигатели от РосСтройДвигОборон.

    Нередност?
  • 9
    xyw1476982199508550 avatar :-|
    Мария Вълчева

    Ако утре Мъск фалира,и нищо ново не се чуе за него.Пак ще бъде допринесъл за човечеството милион пъти повече, от всеки форумен смешник плюл по него.

    Нередност?
  • 10
    xyw1476982199508550 avatar :-|
    Мария Вълчева

    Той проправя пътища ,вие стоите в калта,от която ако не излезе ,човечеството ще изчезне.Хубав ден и се опитайте да мислите,трудно но не невъзможно.

    Нередност?
Нов коментар