🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мъск съкращава сроковете за пускане в експлоатация на глобалната сателитна мрежа на SpaceX

Проектът предвижда поетапното изпращане в орбита на близо 12 хил. сателита, които да осигурят достъп до високоскоростен интернет на много точки по света до 2024 г.

През 2015 г. Мъск заяви, че ако планът за сателитния интернет (т.нар. Starlink) е успешен, приходите от него ще бъдат разпределени за създаването на град на Марс
През 2015 г. Мъск заяви, че ако планът за сателитния интернет (т.нар. Starlink) е успешен, приходите от него ще бъдат разпределени за създаването на град на Марс
През 2015 г. Мъск заяви, че ако планът за сателитния интернет (т.нар. Starlink) е успешен, приходите от него ще бъдат разпределени за създаването на град на Марс    ©  Reuters
През 2015 г. Мъск заяви, че ако планът за сателитния интернет (т.нар. Starlink) е успешен, приходите от него ще бъдат разпределени за създаването на град на Марс    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През юни главният изпълнителен директор на SpaceX Илън Мъск отиде в Сиатъл за среща с инженерите, които отговарят за стартовия прозорец за изстрелване на сателитите на космическата компания, които са ключови за растежа й. В рамките на часове след пристигането си той уволни най-малко седем души от висшия мениджмънт на проекта заради разногласия относно темповете, с които се тестват сателитите Starlink, пише Reuters. Проектът предвижда поетапното изпращане в орбита на близо 12 хил. сателита, които да осигурят достъп до високоскоростен интернет във всички точки на света до 2024 г.

Натискът

Известен с поставянето на кратки срокове, Мъск бързо назначи нови мениджъри от централата на SpaceX в Калифорния, за да замени тези, които е уволнил. Условието, което той им постави, е до средата на следващата година да бъдат изстреляни първата партида спътници.

Разместванията в ръководството и краткият срок за изстрелване на сателитите са показателни колко бързо Мъск иска да въведе в експлоатация проекта за изграждане глобална спътникова мрежа, осигуряваща високоскоростен интернет. Мрежата Starlink не е единственото начинание, което се опитва да "покрие" Земята с облак от малки комуникационни сателити на много ниска орбита. Подобни намерения има и компанията OneWeb, която си сътрудничи с конкурентната космическа компания BlueOrigin на мултимилиардера и собственик на Amazon Джеф Безос. От SpaceX смятат, че интернет пазарът ще се разширява с бързи темпове и годишната му оценка ще достига стотици милиарди долари, тъй като все повече потребители се ориентират към онлайн услугите.

Тези услуги, които по същество представляват група от спътници, които ще осигуряват високоскоростен интернет в селски и крайградски райони в световен мащаб, са от ключово значение за осигуряването на пари в брой, които са необходими на SpaceX. През 2015 г. Мъск заяви, че ако планът за сателитния интернет е успешен, приходите от него ще бъдат разпределени за създаването на град на Марс.

Трудностите

Програмата се бори да наеме и запази персонала си, твърдят служители на компанията. Понастоящем близо 300 служители на SpaceX работят върху Starlink. Само през тази година близо 50 служители са напуснали компанията "по свое желание". Новонаетите, които най-често са кадри на технологичния гигант Microsoft и са свикнали да работят с по-дълги крайни срокове, трудно свикват с условията на Мъск. Общо персоналът на SpaceX наброява 6 хил. души.

"Като се има предвид успехът на нашите скорошни демонстрационни сателити Starlin, ние ще се поучим от грешките си, за да позволим следващата фаза на проекта да бъде изпълнена в кратък срок", каза говорител на SpaceX.

Голямата цел – юни 2019 г.

SpaceX планира да пусне сателитите си поетапно до 2024 г. Целта е от 2020 г. да започне предоставянето на интернет услугата, като първоначално бъдат изстреляни първите сателити до средата на 2019 г.

Конкурентът на SpaceX – европейската компания OneWeb, е амбицирана да започне изпълнение на плана си за предоставяне на бърз интернет през следващата година, като цели първите сателити да бъдат изпратени в орбита между декември тази година и февруари 2019 г. Служителите на SpaceX заявиха пред Reuters, че двата тестови сателита Starlink, изстреляни през февруари, наречени Tintin A и B, функционират по предназначение.

Все още няма коментари
Нов коментар