🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

SpaceX изстреля и приземи ракета четирикратно

Компанията на Мъск изведе в орбита първата официална порция интернет сателити от системата Starlink

Плановете на SpaceX за Starlink са грандиозни – първоначално компанията имаше намерение да изведе в орбита 12 хил. комуникационни сателита, но наскоро подаде документи да увеличи бройката им на 30 хил. Само за сравнение – до момента всички държави и фирми, взети заедно, са изстреляли около 8000 спътника в рамките на... 62 години.
Плановете на SpaceX за Starlink са грандиозни – първоначално компанията имаше намерение да изведе в орбита 12 хил. комуникационни сателита, но наскоро подаде документи да увеличи бройката им на 30 хил. Само за сравнение – до момента всички държави и фирми, взети заедно, са изстреляли около 8000 спътника в рамките на... 62 години.
Плановете на SpaceX за Starlink са грандиозни – първоначално компанията имаше намерение да изведе в орбита 12 хил. комуникационни сателита, но наскоро подаде документи да увеличи бройката им на 30 хил. Само за сравнение – до момента всички държави и фирми, взети заедно, са изстреляли около 8000 спътника в рамките на... 62 години.    ©  SpaceX
Плановете на SpaceX за Starlink са грандиозни – първоначално компанията имаше намерение да изведе в орбита 12 хил. комуникационни сателита, но наскоро подаде документи да увеличи бройката им на 30 хил. Само за сравнение – до момента всички държави и фирми, взети заедно, са изстреляли около 8000 спътника в рамките на... 62 години.    ©  SpaceX
Компанията днес демонстрира, че може да използва двукратно и аеродинамичния обтекател на ракетата, който струва 6 млн. долара.

Частната космическа компания SpaceX за първи път успешно изстреля и приземи четирикратно първата степен на своята ракета Falcon 9.

За момента нито една държава или фирма не е успяла да постигне нещо подобно. Технологията за многократна употреба на първите степени позволява на фирмата драстично да свали цената за извеждане на товари в Космоса в сравнение с конкуренти като ULA, Роскосмос или френската Ariane Group.

Освен SpaceX само космическата корпорация Blue Origin на милиардера Джеф Безос притежава ракети за многократна употреба.

За момента обаче те са по-маломощни, напускат пределите на земната атмосфера само за кратко и не се ускоряват достатъчно, така че да могат да изпратят товари в околоземна орбита и отвъд нея.

SpaceX от своя страна първоначално разработи ракети, които да могат да бъдат приземявани и повторно използвани след основен ремонт, а след това ги доразви до варианта Block 5, теоретично позволяващ до 10 излитания и кацания с минимална инспекция на корпуса и системите.

Blue Origin се надява да постигне възможности, съизмерими с технологията на SpaceX, най-рано след около две години, когато планира да пусне на пазара своята следваща ракета New Glenn. Френската Ariane Group също обяви, че планира да изкопира SpaceX и да разработи подобни орбитални ракети за многократна употреба.

Настоящият пуск на Falcon 9 изведе в около земна орбита първата официална партида от 60 малки сателита от системата Starlink – бъдещата платформа за свръхбърз сателитен интернет на милиардера Илън Мъск.

През май тази година SpaceX изстреля друга порция от 60 спътника, които обаче бяха тестови образци, водят се версия Starlink v0.9 и трябваше да докажат, че използваните комуникационни технологии функционират според очакванията.

Извеждането им в орбита беше генерална репетиция, която трябваше да подготви почвата за комерсиалния старт на системата, който е планиран за следващата година.

Чрез Starlink Илън Мъск ще се опита да създаде алтернатива на широколентовия онлайн-достъп в районите, където прокарването на наземна и/или оптична инфраструктура е твърде трудно или икономически неефикасно.

За целта компанията ще изведе в много ниска орбита около Земята хиляди малки комуникационни спътници, които ще се свързват директно с малки потребителски терминали и ще гарантират изключително ниско закъснение на сигнала.

За първоначалния старт на Starlink с минимално покритие на територията на САЩ ще са нужни около 420 сателита, смята Мъск. За целта SpaceX трябва да извърши още 5 или 6 изстрелвания (ако броим и тестовите спътници от партидата, изстреляна през май т.г.). За да се постигне средно добро покритие на цялата планета, ще са нужни около 1400 сателита, сочат изчисленията на аерокосмическата фирма.

Плановете на SpaceX за Starlink обаче са грандиозни – първоначално компанията имаше намерение да изведе в орбита 12 хил. сателита, но наскоро подаде документи да увеличи бройката им с още 30 хил.

Само за сравнение – до момента всички държави и фирми, взети заедно, са изстреляли около 8000 спътника.

Освен че изстреля и приземи Falcon 9 четирикратно, SpaceX направи още нещо за първи път.

Компанията демонстрира, че може да използва двукратно и аеродинамичния обтекател на ракетата – става дума за конусовидната "черупка", която защитава товара от триенето със земната атмосфера по време на излитането.

Експериментът има своята икономическа обосновка – цената на обтекателя, изработен от карбонова сплав, е около 6 млн. долара и изработката му отнема много време и усилия.

Също така за първи път се използва обтекател, чиито две части се "приземиха" на повърхността на Атлантическия океан и съответно са били подложени на корозиращото въздействие на морската вода.

По време на днешното изстрелване SpaceX щеше да се опита да улови и двете части на обтекателя като използва два специални кораба, оборудвани с гигантски мрежи – GO Ms. Tree и GO Ms. Chief. За съжаление в последния момент първоначалните планове се промениха заради лоша метеорологична прогноза, така че плавателните съдове отново ще приберат обтекателя след меко кацане с парашути на морската повърхност.

Това също щеше да бъде нещо, което се прави за първи път – до момента компанията е успявала да улови в полет само едната от половините на аеродинамичния обтекател.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    messera avatar :-P
    Willy Messerschmitt
    • - 1
    • + 16

    Честито на таваришите от "Росмех..космос"

    Нередност?
  • 2
    realist avatar :-|
    Realist
    • - 1
    • + 12

    Спейс Екс достигна 80% презиползваемост на ракетите си! Това е голямо постижение. Горният конус вече е летял един опът на Фалкъм Хеви през април.

    Старлинк 1, мисията днес изпрати 60 малки спътника за интернет мрежата на Спейс Екс. Вероятно ще има още 3 мисии Старлинк до края на годината.

    За тази весия, 1.0 на спътниците, пропусквателната способност е увеличена с 60% спрямо спътниците изстреляни преди 6 месеца на предишната мисия Старлинк. При деорбитиране, Спътника се унищожава напълно преди да состине повърхността на Земята. Всеки спътник има малъй йонен двигател използващ Ксенон с който коригира орбитата си.

    Услугата ще се предлага от средата на 2020-та се северните щати на САЩ и Канада, а от 2021 за целият свят. 400 спътника са нужни за покритието на целият свят. Оттам нататък новите спътници увеличават само капацитета на мрежата.

    Мрежата ще има първо 7 000, след това 12 000, като в бъдеще Спейс Екс има лиценза за покритие с 45 000 спътника. Всички активни спътници на целият святр, сега са всичко на всичко 2 000, 4 000 с неработещите.

    Нередност?
  • 3
    realist avatar :-|
    Realist
    • - 1
    • + 12

    За гоният конус, за Старлинк мисии не е критично това, че преди това е кацнал в океана, имал е контакт с морската вода. По принцип, морската вода унищожава вътрешната шумоизолационна обвивка на конуса. Старлинк сателитите не се нуждаят от тази защита по време на полет.

    Нередност?
  • 4
    realist avatar :-P
    Realist
    • - 1
    • + 12

    До коментар [#1] от "Willy Messerschmitt":

    +++++++++

    Между другото One Web има полети на Съюз за тяхната сателитна мрежа скоро. И тук, проличават големите предимства на Спейс Екс спрямо който и да е от останалите:

    1. Съюз е много по- малка ракета и натоварена до козирката може два изстреля двойно по- малък бросй сателите спрямо Фалкън 9.

    2. Съюз не е преизползваема ракета. Всичко в нея се изхвърля. Фалкън 9 се преизползва 80%. И е проектирана да лети 10 пъти без сериозни сервизни работи.

    Никой не може да бие Спейс Екс,. напълно съм убеден, че разходите им за полет вече са по $15 милиона. Руснаците не могат да докарат полет на Съюз под $35 милиона.

    Нередност?
  • 5
    realist avatar :-P
    Realist
    • + 14

    Между другото, Спейс Екс с този полет в момента е Номер 2 по брой активни сателити във флотилията си, 117 (3 деорбитирани). Номер 1 все още е Planet Labs със 197 наблюдаващи Земята сателити. Иридиум има 106, Пентагона 98, НАСА- 67.

    Старлинк 2 е след 2-3 седмици, Старлинк 3 е през декември. Старлинк 4 вероятно ще е в края на тази година или януари другата. 24 полета на Старлинк, 2 пъти на месец за 2020-та.

    Нередност?
  • 6
    xyha avatar :-P
    xyha
    • - 12
    • + 1

    До коментар [#4] от "Realist":

    Нещо бъркате в сравнението . Сравнявате пътническа с товарна ракета . Би трябвало да вземете Протон М, а не Сочюз за сравнение . Когато Спасе Х изведат човек в космоса , тогава ще го сравнявате с Ангара А 5 :-)

    https://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_orbital_launch_systems

    Нередност?
  • 7
    realist avatar :-|
    Realist
    • + 13

    До коментар [#6] от "xyha":

    One Web ще лети на Съюз 2.1b, БризМ трета степен, 30 спътника на мисия срещу 60 на мисия на Спейс Екс със Фалкън 9, Полета с руската ракета ще е над $45 милиона. Полета на Фалкън 9 ще е 80% от цената на нормален нов Фалкън ($62 милиона), което прави $12 милиона.

    Иначе, Фалкън 9 носи малко по- малко от Протон. Фалкън 9 кара по 22.8 на ниска земна орбита, Протон кара по 23,7. С други думи, Фалкън 9 е съизмерима с най- тежката ракета на Русия в момента.

    Фалкън Хеви носи по 64 тона на ниска земна орбита. А Ангара още не лети.

    Нередност?
  • 8
    realist avatar :-P
    Realist
    • + 10

    Един мисия Старлинк кара по 18.5 тона товар на орбита.

    Нередност?
  • 9
    allmighty avatar :-|
    allmighty
    • + 8

    За добро и за зло днес никой не може да се мери със СпейсХ. А би било добре да има повече конкуренция. Но в САЩ ЮЛА се оядоха с правителствени пари и станаха мързеливи. Руската космическа програма за съжаление се разпада пред очите ни. Китай е амбизиозен и инвестира много в космически технологии, но му трябва още доста време дори ако САЩ спрат и го чакат (което няма да стане). Европейската космическа агенция има технологични възможности, но не е ясно дали държавите, които я финансират имат достатъчно мотивация да инвестират в по-сериозно развитие. Остава да се надяваме, че Безос ще успее да конкурира Мъск.

    Нередност?
  • 10
    pontif avatar :-|
    Pontif
    • + 7

    До коментар [#8] от "Realist":


    До коментар [#9] от "allmighty":

    Преди няколко дни на среща с военни Мъск е казал че горивото за един полет на Старшип ще струва само $900,000. Той смята че всеки полет ще струва около $2М и ще може да качва 100 човека. Колкото и оптимистично и нереалистично да е това ... да кажем че ще струва $10М на полет за 100 тона с цел 150 тона след оптимизация.

    Миналия месец са направили тест за комуникация между Ф35 и сателит от Старлинк. Постигнали са скорот над 600 Гб/с.

    Нередност?
Нов коментар