🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как да търгуваш с такива приятели

Доналд Тръмп отказва да разбере, че протекционизмът е не само лоша политика, но лоша икономика

Всички срещу Тръмп и Тръмп срещу всички    ©  Reuters
- Очакванията за срещата на Г-7 така или иначе не бяха високи. Но фиаското надмина и най-големите опасения.

- Отварянето на нов фронт на търговската война като евентуално въвеждане на мита върху вноса на коли изглежда все по-реално.

"В ада има специално място за всеки чуждестранен лидер, който прави подли дипломатически ходове спрямо президента Доналд Тръмп и се опитва да му забие нож в гърба." Тази реплика на търговския съветник на Тръмп Питър Наваро по адрес на канадския премиер Джъстин Трюдо добре обобщава жлъчната атмосфера на срещата на върха на Г-7 миналия уикенд. Макар да получи специално отношение от Тръмп и заплахи, че с критиките си е направил грешка, която ще струва на страната му "много пари", домакинът на форума Трюдо не беше единственият, връхлетян от яростта на американския президент. Лидерите на останалите в групата на най-развитите икономики също не бяха пощадени - американският президент ги обвини, че злоупотребяват търговски със страната му и я третират като "касичка, в която всички бъркат".

Очакванията за срещата така или иначе не бяха високи. Но фиаското надмина и най-големите опасения. След силното начало с настояването Русия да бъде приета обратно в Г-7 Тръмп продължи с изблици срещу държавите, съюзници на САЩ, и повиши тона на заплахите си да отвори нови фронтове на търговския конфликт. За финал вече от борда на Air Force One на път за срещата си със севернокорейския лидер Ким Чен-ун Тръмп хвърли още една бомба - че е разпоредил на екипа си да оттегли американското одобрение от финалното комюнике.

Ударени от Тръмп

Извън символиката разривът ще има и конкретни последствия. Както отбелязва американският политолог Брендън Найън, случилото се се възприема като повратна точка: "Западният съюз и глобалната търговска система са подложени на същото силно напрежение, което Тръмп породи и в нашите вътрешни институции." Партньорите на Тръмп не само не успяха да го убедят защо наложените от САЩ мита върху стоманата и алуминия са вредни, но и по всичко изглежда, че трябва да се готвят за нова ескалация.

Белият дом вече води търговски битки на няколко фронта - както със съюзници като ЕС и Канада, така и със съперници като Китай (виж графиката). И започването на следваща изглежда въпрос на време на фона на последните тиради на Тръмп в Twitter за вносните коли, които според него "заливат американския пазар!". В интервю след злополучната среща на Г-7 на въпрос как ще реагира, ако американският президент наистина въведе мито от 25% върху вноса на коли от ЕС, германският канцлер Ангела Меркел отговаря: "Първо се опитваме да видим дали можем да предотвратим това - но не мога да предвидя дали ще успеем и не искам да предизвиквам фалшиви надежди. А след това се надявам ЕС отново да действа толкова единно, колкото го прави сега."

Когато фактите не говорят

Както показва досегашният опит, убеждаването на Тръмп е трудна задача. Френският президент Еманюел Макрон приложи чар, ласкателства и фотогенични ръкостискания. Меркел опита по обичайния си спокоен и прагматичен начин. Нищо не подейства и Тръмп отказва да чуе, че въведените от началото на юни мита върху стоманата и алуминия са не само лоша политика, но и лоша икономика. В резултат ЕС, Канада и Мексико отговарят с контрамита, прицелени срещу политически чувствителни стоки, произвеждани в ключови за Тръмп и Републиканската партия щати. И от юли, когато ответните мерки на Брюксел и Отава влизат в сила, търговската война ще се превърне в реалност. А това, както показва миналият опит, води до загуба на работни места и по-високи цени.

Проблемът е, че американският президент не се интересува от факти. На срещата в Канада той отново повтаряше, че целият останал свят се възползва от САЩ, които само губят от търговските споразумения, които сключват, а ЕС е протекционистичен блок и дискриминира американския износ. Нищо че според статистиката на Световната търговска организация (СТО) осреднените мита, които прилага ЕС при внос, са били 3% през 2015 г., сравнени с 3.1% на Канада и 2.4% на САЩ.

Както отбелязва икономистът от германския институт Ifo Габриел Фелбермайер, Тръмп има "изкривена представа" за търговските отношения между ЕС и САЩ. "Той говори само за американския дефицит в търговията със стоки, но забравя да спомене, че САЩ имат голям излишък от 14 млрд. долара спрямо ЕС в услугите и корпоративните печалби", посочва Фелбермайер. Според икономиста от Ifo "и двете страни ще изгубят от ескалиране на търговската война. ЕС трябва да сигнализира, че е готов да наложи наказателни мерки в технологичния сектор, като например дигиталния данък, обсъждан от Европейската комисия, ако Америка наложи мита на европейските коли".

Всъщност единствената полза от фиаското на Г-7 би била, ако ЕС осъзнае, че начин да се настрои за новия световен ред е да бъде единен в противопоставянето срещу Тръмп. Това означава например канцлерът Меркел да не се поддава на лобирането на германската автомобилна индустрия да се опита да сключи сделка с Тръмп. Както обобщава пред в. Financial Times пожелал да остане анонимен европейски дипломат, "мисля, че сега дори германците си отвориха очите. Имаше надежда, че бихме могли да деескалираме нещата и да започнем да говорим по конструктивен начин какво можем да направим. Но след това представление не виждам особена надежда дори за това".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chichi01 avatar :-?
    Чичи (Ice Man's fan)

    ...да оживееш след Тръмп...

    Нередност?
Нов коментар