🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ готвят мита върху китайски внос на стойност 200 млрд. долара

Облагането ще започне най-рано през септември тази година

Миналата седмица САЩ нанесоха първия истински удар, налагайки мита върху внос на китайски стоки на стойност 34 млрд. долара годишно. Тогава Тръмп предупреди, че ако Китай отговори, ще последват още
Миналата седмица САЩ нанесоха първия истински удар, налагайки мита върху внос на китайски стоки на стойност 34 млрд. долара годишно. Тогава Тръмп предупреди, че ако Китай отговори, ще последват още
Миналата седмица САЩ нанесоха първия истински удар, налагайки мита върху внос на китайски стоки на стойност 34 млрд. долара годишно. Тогава Тръмп предупреди, че ако Китай отговори, ще последват още    ©  Reuters
Миналата седмица САЩ нанесоха първия истински удар, налагайки мита върху внос на китайски стоки на стойност 34 млрд. долара годишно. Тогава Тръмп предупреди, че ако Китай отговори, ще последват още    ©  Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изглежда решен да удържи на обещанието си да наложи още мита върху вноса от Китай. Вчера кабинетът на търговския представител на САЩ публикува списък с китайски стоки на стойност 200 млрд. долара, върху които да бъде наложено 10% мито.

От текста на документа става ясно, че предложението подлежи на публично обсъждане между 20 и 23 август. Ако митата изобщо влязат в сила, това ще се случи най-рано през септември. Списъкът включва стоки от месо и зърнени култури през текстил до електроника и автомобилни части.

Още мита

Според източник на CNBC от американската администрация списъкът със стоки е изготвен така, че да засегне ключови отрасли за китайската икономика, както и да се отрази негативно върху стратегическия план на президента Си Дзинпин Made in China 2025, чиято цел е да превърне страната в световен лидер в няколко отрасъла.

"Повече от година администрацията на Тръмп търпеливо изкачваше Китай да прекрати нечестните си практики, да отвори пазара си и да стане част от истинската пазарна конкуренция", коментира търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър. "Вместо да отвърне на нашите притеснения, Китай реши да отговори с мита върху американски продукти", добавя той.

Коментарът на Лайтхайзър се отнася до отказа на Пекин да приеме правилата на Вашингтон. Представители на търговските министерства на двете страни проведоха няколко кръга преговори, но без успех. Миналата седмица САЩ нанесоха първия истински удар, налагайки мита върху внос на китайски стоки на стойност 34 млрд. долара годишно. Тогава Тръмп предупреди, че ако Китай отговори, ще последват нови мита. Разбира се, списъкът на Пекин беше готов часове по-късно.

"В резултат на отговора на Китай и неуспеха да промени практиките си президентът нареди на търговското представителство на САЩ да започне процес по налагането на 10% мита върху китайски внос на стойност 200 млрд. долара", пише в официалното изявление на Лайтхайзър.

ЕС ще подкрепи САЩ срещу Китай

Според източници на Bloomberg, пожелали анонимност, на предстоящата среща на Световната търговска организация Европейският съюз ще подкрепи позицията на САЩ, че Китай трябва да промени търговската си политика. Представители на китайското правителство пък ще поддържат тезата, че 17 години след присъединението на държавата към СТО определено е отбелязан напредък, пише изданието.

В доклад от януари на търговското представителство на САЩ в Китай се казва, че Вашингтон е сгрешил в подкрепата си за кандидатурата на Пекин. Според текста на документа членството на страната в СТО не е довело до очакваните резултати за "отворен и пазарно ориентиран търговски режим".

Според доклад на китайците обаче страната спазва правилата на организацията и подкрепя "открита, прозрачна и недискриминираща търговска система". В него пише още, че правителството е изпълнило ангажиментите си към СТО, позволявайки други компании да работят на китайския пазар.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ssalfjas avatar :-|
    ssalfjas

    Истински интересно ще е как ще се отразят мерките на Тръмп за американския бюджет. Приходите ще се увеличат доста при 10% мита за толкова голям стокообмен.

    Нередност?
  • 2
    glh451118348 avatar :-|
    J. J.

    "...Европейският съюз ще подкрепи позицията на САЩ, че Китай трябва да промени търговската си политика".
    А България?
    Отново Троянски кон, предвид скорошните фанфари ?

    Нередност?
Нов коментар