🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Търговският излишък на Китай със САЩ стигна нов рекорд въпреки заплахите за нови мита

Тръмп може да се възползва от уязвимостта на Пекин, който най-вероятно ще отстъпи в бъдещите търговски преговори

Търговският излишък на Китай със САЩ, се е увеличил до рекордни месечни стойности от 28.97 млрд. долара
Търговският излишък на Китай със САЩ, се е увеличил до рекордни месечни стойности от 28.97 млрд. долара
Търговският излишък на Китай със САЩ, се е увеличил до рекордни месечни стойности от 28.97 млрд. долара    ©  Reuters
Търговският излишък на Китай със САЩ, се е увеличил до рекордни месечни стойности от 28.97 млрд. долара    ©  Reuters

Търговският излишък на Китай със САЩ стигна рекордно ниво през юни заради солидния ръст на китайския износ. Това може да доведе до нарастване на търговското напрежение между двете най-големи световни икономики. Търговците са ускорили доставките, преди митата да влязат в сила през първата седмица на юли, което е довело до по-големия излишък. Анализаторите обаче прогнозират влошаване на търговското салдо за Китай през следващите месеци заради влиянието на митата.

Напрежение

Данните идват, след като администрацията на президента на Доналд Тръмп заплаши, че ще удържи на обещанието си да наложи още мита върху вноса от Китай. Кабинетът на търговския представител на САЩ публикува списък с китайски стоки на стойност 200 млрд. долара, върху които да бъде наложено 10% мито.

Търговският излишък на Китай със САЩ се е увеличил през юни до рекордните 28.97 млрд. долара спрямо 24.58 млрд. долара през май според изчисленията на Reuters, базиращи се на официални данни. Рекордният излишък "няма да помогне за подобряването на отношенията и ескалиращото напрежение", казва Йонас Корт, ръководител на офиса в Пекин на Everbright Sun Hung Kai.

Тръмп, който поиска Китай да намали търговския излишък със САЩ, би могъл да използва този резултат за усилване на натиска върху Китай в бъдеще, след като и двете страни в началото на юли си наложиха взаимни мита за 34 млрд. долара.

Вашингтон предупреди, че в крайна сметка може да наложи тарифи на китайските стоки на стойност повече от 500 млрд. долара, което е почти цялата сума на вносните стоки от САЩ за Китай през миналата година.

Последици за Китай и света

Спорът предизвика сътресения на световните финансови пазари, предизвиквайки безпокойство, че търговската война може да повлияе на световната икономика. Китайските акции се понижиха, а юанът поевтиня.

Износът на Китай през юни се е повишил с 11.3% спрямо година по-рано, съобщават от митническата администрация, като прогнозите на анализаторите бяха за 10%. Китайското министерството на търговията потвърди миналия месец, че износителите са доставяли по-рано от предвиденото стоки за САЩ, за да изпреварят въвеждането на митата - ситуация, която би могла да повлияе на забавянето на доставките към края на годината.

"В бъдеще растежът на износа ще спадне, особено през следващите месеци, защото американските мита започват да влияят на световното търсене", отбелязва Джулиан Еванс-Причард, старши икономист в Capital Economics в Сингапур, като акцентира, че спадът на юана също допринася за това.

Износ и икономически рискове

Износът на Китай за САЩ нарасна с 13.6%през първата половина на 2018 г., докато вносът от САЩ се увеличи с 11.8% за същия период.

Отделни данни сочат, че някои китайски търговци на дребно са задвижили поръчки в САЩ, за да се защитят от засилващата се търговска война, която заплашва да увеличи разходите за продуктите.

В периода януари - юни търговският излишък на Китай със САЩ се увеличи до 133.76 млрд. долара в сравнение със 117.51 млрд. долара за същия период на миналата година.

След този силен старт на годината очакванията са ръстът на износа да се забави поради негативния ефект от наложените мита от страна на САЩ. Външната търговия на Китай е изправена пред риск от забавяне през втората половина на годината, заяви говорителят на митническата администрация Хуанг Сунпинг в изявление. Това вероятно ще окаже по-голямо напрежение върху икономиката.

Инвеститорите се опасяват, че продължителна търговска война може да навреди на доверието и инвеститорите, да разруши световните вериги за доставки и да понижи растежа в Китай и останалата част на света.

Търсят се... алтернативи

Американският внос в Китай е нараснал с 14.1% през юни, съобщават митниците, като прогнозите на анализаторите бяха за 20.8%. Пекин търси алтернативни доставчици и е намалил за тази цел митата за внос от няколко азиатски държави.

Други митнически данни показват, че вносът на суровини от соеви продукти до суров петрол е намалял в сравнение с преди година, но металургичните и алуминиевите заводи в Китай увеличават износа си, стимулирани от по-високите международни цени.

Данните могат да подновят дългогодишната критика от страна на САЩ и Европа, че най-големият производител на метали в света продава своя излишък в чужбина, като вреди на чуждестранните си конкуренти.

"Очакваме забавянето на растежа на износа да окаже натиск върху текущото финансово положение и юана и смятаме, че Китай вероятно ще е готов да направи отстъпки в бъдещите търговски преговори със САЩ", казват анализатори от Nomura.