🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Тръмп се отметна от думите си в подкрепа на Русия и призна намеса на Москва в изборите

Президентът обясни, че е сбъркал в изявлението си една дума, която изцяло е променила смисъла

"Казал съм, че не виждам причина Русия да стои зад хакерските атаки, а исках да кажа, че не виждам причина Русия да не стои зад тези действия", заяви Тръмп.
"Казал съм, че не виждам причина Русия да стои зад хакерските атаки, а исках да кажа, че не виждам причина Русия да не стои зад тези действия", заяви Тръмп.
"Казал съм, че не виждам причина Русия да стои зад хакерските атаки, а исках да кажа, че не виждам причина Русия да не стои зад тези действия", заяви Тръмп.    ©  Reuters
"Казал съм, че не виждам причина Русия да стои зад хакерските атаки, а исках да кажа, че не виждам причина Русия да не стои зад тези действия", заяви Тръмп.    ©  Reuters
Тръмп няколко пъти повтори, че има огромно доверие в спецслужбите на страната.

Президентът на САЩ направи завой на 180 градуса в позицията си дали Русия се намесва в политическия живот на страната и снощи направи уточнение какво е искал да каже на пресконференцията с руския президент Владимир Путин в Хелзинки 24 часа по-рано.

Една сбъркана дума

Доналд Тръмп прочете в Белия дом предварително подготвен текст, с който обясни, че е сбъркал в изявлението си една-единствена дума, която е променила смисъла. "Казал съм, че не виждам причина Русия да стои зад хакерските атаки, а исках да кажа, че не виждам причина Русия да не стои зад тези действия", заяви той.

Точно този израз предизвика буря от възмущение сред политици – както от Демократическата, така и от Републиканската партия, защото беше възприет като заемане страната на руския президент. Включително в Хелзинки Путин отрече страната му да има нещо общо с твърденията на американската разузнавателна общност за опити за намеса в избирателния процес през 2016 г. Според говорителя на републиканците и председател на Камарата на представителите Пол Райън "няма съмнение" относно вмешателството на Москва. Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл защити разузнавателните служби и обяви, че вярва на преценката им.

Интересно е, че сред критиците на Тръмп този път бяха и репортери в консервативната телевизия Fox, която симпатизира на президента и републиканците. Според един от коментаторите отказът на Тръмп да оспори позицията на Русия относно вмешателството в изборите е "позорен". "Президентът не ни защити и не уважи разузнавателните ни служби", коментира друга водеща.

Тръмп на няколко пъти повтори, че има огромно доверие в спецслужбите на страната, че не е имало съюзяване на екипа му в предизборната кампания с руското правителство и че ще предприеме "силни мерки" в защита на изборния процес в САЩ.

Според разузнавателните агенции на САЩ Русия стои зад опити да се повлияе на американските избори в ущърб на кандидата Хилари Клинтън. Мнозина призоваха срещата в Хелзинки да бъде отменена, след като 12 руснаци бяха обвинени миналата седмица, че са хаквали предизборната кампания на Клинтън.

Изненадан от реакциите

При завръщането си от обиколката в Европа Тръмп бил изненадат от реакциите в САЩ и не разбирал на какво се дължи това.

Тръмп заяви, че при завръщането си от обиколката в Европа бил изненадат от реакциите в САЩ и не разбирал за какво става дума. Затова поискал стенограма на пресконференцията от финландската столица и тогава видял допуснатата грешка.

Опровержението му засяга само една дума, но на пресконференцията изказването му беше обширно. Запитан дали вярва на собствените си спецслужби по въпроса, Тръмп отвърна "Президентът Путин каза, че не е Русия. Не виждам причина защо да е", а в друга част от срещата с журналисти заяви, че в частните разговори бил получил много силни уверения от руския президент, че Москва не стои зад атаките и операциите да се всява раздор в американското общество и да се влияе на избирателите в полза на Тръмп.

Отговор от Сената

Въпреки промяната в позицията на Тръмп републиканецът Боб Коркър, който е и председател на сенатската комисия за външни работи, заяви, че лидерите в двете камари на парламента търсят "какъв е подходящият начин да отвърнем – знаете, че президентът може да нанесе повече щети за 15 минути на пресконференция, отколкото ние можем да поправим с 6 месеца приемане на резолюции".

Той напомни, че следващата седмица държавният секретар Майк Помпео ще се яви на изслушвания в Конгреса за политиката към Русия и това ще е "първата стъпка". "Не искаме първо да стреляме и после да се прицелваме, а да помислим кое би било най-доброто за нашата страна."

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bgpatriot avatar :-|
    bgpatriot
    • + 4

    ами сега да каже и:
    "Казал съм, че ''не виждам причина да си подам оставката'', а исках да кажа, че ''не виждам причина не виждам причина да НЕ си подам оставката" ''

    Нередност?
  • 2
    bgpatriot avatar :-|
    bgpatriot

    bgpatriotРейтинг: 794
    Неутрално
    18 юли 2018 12:461
    -+
    ами сега да каже и:
    "Казал съм, че ''не виждам причина да си подам оставката'', а исках да кажа, че ''не виждам причина да НЕ си подам оставката" ''

    Нередност?
  • 3
    frankzappa avatar :-|
    Frank Zappa

    Този момък от Рапона се е учил да се измята...

    Нередност?
Нов коментар