🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Microsoft: Руски хакери се опитват да атакуват институции в САЩ

Създадени са сайтове, които наподобяват тези на Сената и две неправителствени организации

Няма информация за проведени атаки    ©  Shutterstock

Опасенията на Вашингтон, че ще има чуждестранна намеса на предстоящите избори за Конгрес през ноември, се оказват основателни. Това стана ясно тази сутрин, след като технологичната компания Microsoft обяви, че е предотвратила операция на хакери, свързвани с руското правителство.

Според компанията група, позната под имената Strontium, Fancy Bear и APT 28, е създала интернет страници, почти напълно идентични със страници на американския Сенат и две неправителствени организации. Microsoft е получила разрешение да поеме контрол над домейните, като за момента няма доказателства за успешно проведена атака.

Атаките вече не са само партийни

От компанията коментират, че са таргетирани три страници на американския Сенат, на две неправителствени консервативни организации – Международния републикански институт (International Republican Institute) и института "Хъдсън" (Hudson Institute), както и сайта на пакета услуги Microsoft Office 365. Създадените адреси приличат на оригиналните, като целта е била да се проведе т.нар. phishing атака, чиято цел е придобиването на потребителското си име, парола и друга лична информация при вписване на потребителя.

"Хакерите искат техните атаки да изглеждат възможно най-реалистично и затова създават страници и URL адреси, които изглеждат като сайтове, от които избраната публика би получила имейл или би посетила", коментира президентът на Microsoft Брад Смит, цитиран от Financial Times.

Интересното в случая са избраните сайтове. За разлика от атаките преди президентските избори в САЩ през 2016 г., когато обект бяха Демократическата партия и нейни членове, сега подходът се различава. По данни на New York Times институтът "Хъдсън" е критичен към управлението в Русия, а в борда на директорите на Международния републикански институт участват членове на Републиканската партия като Мит Ромни, Джон Маккейн и ген. Хърбърт Макмастър, които не одобряват позицията на президента Доналд Тръмп спрямо Русия. И двете организации са спонсорирали проекти на републиканците и демократите, свързани с разпространението на демократичната система.

"Наблюдаваме повече атаки. Интересното в случая е, че се насочват към друг вид сайтове", коментира Брад Смит.

"Това е демонстрация на факта, че руснаците не целят партийни атаки, а атаки в свой собствен интерес", коментира пред в. NYT Ерик Розенбах, директор на проекта "Defending Digital Democracy" към Харвардския университет. "Става въпрос за подриване и премахване на всяка група, която оспорва действията на Русия у дома и по света", обяснява още Розенбах.

По време на форума за сигурност в Аспен миналия месец новият директор на ФБР Кристофър Рей заяви, че агенцията наглежда операции, чиято цел е да раздели обществеността в САЩ.

От 2016 г. досега Microsoft е затворила 84 фалшиви сайта, включително шестте, обявени днес.