🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

НАСА изстреля за пръв път сонда към Слънцето

Първите данни от космическия апарат се очакват през декември

Американската аерокосмическа агенция НАСА изстреля сондата "Паркър", с което даде началото на едно от най-амбициозните си изследвания - на Слънцето. Стартът от Кейп Канаверал в щата Флорида беше планиран за събота, но заради атмосферни проблеми беше отложен за днес и вторият опит беше успешен.

Целта

Сондата струва 1.5 млрд. долара, като има за цел да навлезе в слънчевата атмосфера и да стане първата мисия за изследване на звездата. Тя трябва да премине покрай Венера през септември, преди да се гмурне през ноември във фотосферата на Слънцето - тази част от звездата, която остава да се вижда от Земята при пълно слънчево затъмнение. Първите данни от мисията се очакват през декември.

"Паркър" е с големината на семеен автомобил, но за да стигне до Слънцето, е нужна стартова енергия, 55 пъти по-голяма от необходимата при мисия до Марс. Ракетата носител Delta IV Heavy е заредена с над 600 тона гориво. Това трябва да осигури на сондата най-високата скорост, с която тяло, създавано от човек, е било изпращано в космоса - над 69 000 км/ч.

Седем години

По план мисията трябва да продължи 7 години. За това време е планирано сондата да направи 24 обиколки на слънчевата корона, където температурите достигат 3 млн. градуса по Целзий, или около 300 пъти повече от повърхността на Слънцето. Слънчевата корона изхвърля мощни плазмени и енергийни частици, които могат да предизвикат геомагнитни пространствени бури и да разрушат електрическата мрежа на Земята.

В тези екстремални условия защитата на сондата се осигурява от 12 см дебел термощит, който ще се нажежи до 1400 градуса, а минимално излизане на "Паркър" от неговата "сянка" ще го унищожи за секунди.

Целта на сондата е да изследва как енергията и топлината се движат през слънчевата корона, както и да проучи какво ускорява слънчевите енергийни частици. Очакванията са от събраните данни прогнозите за големи изригвания на Слънцето и последвалите от това метеорологични изменения, които влияят на живота на Земята, както и на сателитите и астронавтите в Космоса, да са още по-точни.

Хиляди зрители проследиха изстрелването на апарата. Сред тях беше и 91-годишният астрофизик Юджийн Паркър, на чието име е кръстена сондата. Той е сред пионерите в изучаването на слънчевия вятър.

Все още няма коментари
Нов коментар