🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Следващият SpaceX" се готви за първия си комерсиален пуск на сателити

Компанията Rocket Lab проправя пътя на "лоукост" полетите в космоса

Полетите с ракетата Electron на Rocket Lab ще струват около 5 млн. долара, но ще извеждат само малки товари в орбита.
Полетите с ракетата Electron на Rocket Lab ще струват около 5 млн. долара, но ще извеждат само малки товари в орбита.
Полетите с ракетата Electron на Rocket Lab ще струват около 5 млн. долара, но ще извеждат само малки товари в орбита.    ©  Rocket Lab
Полетите с ракетата Electron на Rocket Lab ще струват около 5 млн. долара, но ще извеждат само малки товари в орбита.    ©  Rocket Lab

Когато става дума за евтини частни полети в космоса, повечето хора първо се сещат за фирмата SpaceX на милиардера Илън Мъск. Нейните ракети за многократна употреба Falcon 9 успяха да свалят цената на изпращането на товари в космоса до 50-60 млн. долара – близо два пъти по-малко от най-близкия конкурент.

Какво ще кажете обаче, ако изстрелването на сателит в орбита струва 10 пъти по-малко? Точно това обещава космическият стартъп Rocket Lab. В началото на 2018 г. той стана втората изцяло частна фирма, способна да извежда спътници около Земята, изпреварвайки дори Blue Origin на мултимилиардера Джеф Безос. Компанията обещава да извежда товари в космоса срещу на пръв поглед шокиращо ниската цена от 5 млн. долара.

В момента конструираната от Rocket Lab ракета Electron усилено се подготвя за първия си комерсиален пуск, наречен "It's Business Time", който трябва да се извърши от малък частен космодрум в района на Махиа, Нова Зеландия. Прозорецът за изстрелването се отваря утре, 23 юли, в 12.30 ч. местно време и ще продължи четири часа. При отлагане заради технически неизправности или лоши метеорологични условия процедурата може да бъде повторена всеки ден до 6 юли.

Настоящото комерсиално изстрелване на Electron е едва третия пуск след първия полууспешен опит от май 2017 г. (достигнал 224 км. височина) и втория напълно успешен - от 21 януари 2018 г., извел два спътника от типа cubesat. В момента на борда на ракетата има четири малки сателита, собственост на Spire Global, Tyvak Nano-Satellite Systems и Irvine CubeSat STEM Program. Също така тя ще изстреля и експериментално устройство, разработено от баварската компания HPS GmbH и предназначено за унищожаване на стари спътници. То се прикрепя към сателитите, разпъва специално космическо платно, увеличава триенето в горните слоеве на атмосферата и помага за по-бързото им сваляне от орбита.

Към момента Rocket Lab има договор за още три комерсиални изстрелвания Electron с посредничеството на компанията Spaceflight, като сред потенциалните клиенти са фирмите Canon Electronics и BlackSky. Фирмата спечели и грант от NASA в размер на 7 млн. долара, по силата на който се включва в програмата Elana за изпращане на разработени от студенти наносателити в космоса. Една от фирмите, обявила бъдещо партньорство с Rocket Lab, е друг космически стартъп – Moon Express, който планира да изпрати спускаем апарат на Луната и евентуално един ден да добива там полезни изкопаеми.

Плановете на създадения от американския предприемач Питър Бек космически стартъп са Electron да лети веднъж месечно към края на тази година, на всеки две седмици през 2019 г., и по веднъж на 72 часа след като фирмата достигне пълния си производствен капацитет.

Тук е мястото да се уточни, че сравнението между цените на полетите на SpaceX и Rocket Labs не е съвсем коректно, просто защото става дума за ракети от съвсем различен клас и мащаби. Докато Falcon 9 е висока 70 метра и може да изстреля около Земята 22.8 тона в режим за еднократна употреба, Electron е само 17-метрова и способна да носи скромни товари с общо тегло между 150 и 220 кг. Ако изчислим съотношението между цената и килограм полезен товар, резултатът определено не е в полза на Rocket Lab (и то в пъти).

По-важното в случая обаче е, че космическият стартъп на Питър Бек изобщо не се опитва да се конкурира със SpaceX. Той се насочва към пазарен сегмент, който е извън интересите на Илън Мъск. Става дума за зараждащия се бизнес с "лоукост" орбитални полети, предназначени за много по-широк кръг от фирми и организации с по-скромни финансови възможности. Много от тези компании в момента са принудени да чакат месеци и години, за да получат скромно място на борда на някоя от традиционните космически ракети. Така че сега, сваляйки летвата за изстрелване на 4-5 микросателита под 5 млн. долара, Rocket Lab и компаниите, които се канят да тръгнат по стъпките й, наистина може "да отворят космоса за бизнес".

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    messera avatar :-?
    Willy Messerschmitt
    • + 7

    Още един технологично подготвен и гъвкав частик който взема хляба на Росмехкосмос.

    Нередност?
  • 2
    tie_interceptor avatar :-|
    tie_interceptor
    • + 3

    Браво на Rocket Labs!
    Като се развият батериите, електрическата помпа ще е само предимство.

    Нередност?
  • 3
    zmei.gorqnin avatar :-|
    инж. Ганев - малцинство от 5.87%
    • - 1
    • + 1

    Хубаво е, че сте направили уточнението :
    [quote#0:"статията"]Докато Falcon 9 ... може да изстреля около Земята 22.8 тона в режим за еднократна употреба, Electron е ... способна да носи скромни товари с общо тегло между 150 и 220 кг. Ако изчислим съотношението между цената и килограм полезен товар, резултатът определено не е в полза на Rocket Lab (и то в пъти).[/quote]

    Нередност?
  • 4
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..

    Капитал, убер са спрели трансферите ли..

    Нередност?
Нов коментар