Референдум в Румъния определя дали бракът е съюз между мъж и жена

Правозащитни организации предупреждават, че вотът ще стимулира речта на омразата

Протест срещу референдума за брака в Букурещ
Протест срещу референдума за брака в Букурещ
Протест срещу референдума за брака в Букурещ    ©  Reuters
Протест срещу референдума за брака в Букурещ    ©  Reuters
Гласуването идва на фона на увеличаването на натиска от ЕС срещу Букурещ и обсъждане в Европейския парламент за състоянието на правовата държава в Румъния.

Румънците ще гласуват на референдум този уикенд, чиято цел е да предотврати еднополовите двойки да получат правото да сключват брак. Правозащитни организации обаче се опасяват, че допитването ще увеличи степента на дискриминация и реч на омразата в страната, пише Reuters.

Гласуването идва на фона на увеличаването на натиска от ЕС срещу Букурещ и обсъждане в Европейския парламент за състоянието на правовата държава в Румъния.

И в момента няма разрешение

Румъния и в момента не разрешава брак или гражданско партньорство за еднополови двойки. И все пак ще бъде проведен вот дали да се ограничи конституционното определение за брак от съюз между съпрузи на съюз между мъж и жена. Референдумът е иницииран от гражданска група, наречена "Коалиция за семейството", която смята, че полово неутралният термин "съпрузи" може да доведе до това гей двойки да получат правото да сключват брак в бъдеще. За насрочване на допитването бяха събрани 3 млн. подписа, а за валидността му са необходими 5 млн. гласа.

Увеличаване на дискриминацията

"Коалиция за семейството" също така подкрепя мерки срещу контрацепцията и абортите, принуждаване на родителите на малолетни да посещават психотерапия, ако искат да се развеждат, и намаляване на данъците за женените двойки. "Трябва да разберем колко е необходим нашият глас, колко много нашите деца и внуци се нуждаят от защита, за да предпазим бъдещето и правата им", казват от гражданската група.

Правозащитни организации обаче призовават хората да бойкотират референдума и предупреждават, че той ще окуражи ограничаването на правата на малцинствените групи и ще тласне страната по пътя на популизма.

Повечето страни в ЕС позволяват или еднополовия брак, или еднополовото гражданско партньорство, но в Румъния правителството одобрява вота и не се признават съюзите, сключени в чужбина. Инициативата е подкрепяна от църквата и спечели поддръжката на всички парламентарни партии без една.

Кое е "християнско и патриотично"

Някои постери призовават румънците да гласуват с "да" на референдума или рискуват гей двойки да им откраднат и да им осиновят децата. Църквата заяви, че гласуването с "да" е християнско и патриотично.

Румъния декриминализира хомосексуалността през 2001 г., десетилетия след съседите й. Наскоро румънският конституционен съд постанови, че гей двойките трябва да имат същите семейни права като хетеросексуалните.

Гласуване на фона на натиск от ЕС

Референдумът ще се проведе на фона на засиления натиск от Европейския съюз към Букурещ. Европейският парламент ще обсъди днес състоянието на правовата държава в Румъния, след като през последните месеци постави същия въпрос пред Полша и Унгария. Повод за притеснението станаха опитите на управляващите да прокарат спорна съдебна реформа, както и използваното насилие при потушаването на масови протести през август.

Не за пръв път европарламентът повдига въпроса за върховенството на закона в Румъния. Той беше разгледан и през февруари след масови улични протести заради промените в съдебната система и правилата за конфликт на интереси, приети от депутатите. През януари Европейската комисия предупреди за последствията от гласуваните изменения на законите за борба с корупцията. Предвижда се европарламентът да приеме резолюция през ноември.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 3

    Чудесно! Ще се легитимизира неприязънта към насилствения либерализъм. Бих си сменил гражданството, за да ида да гласувам против ЛГБТ бракове.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 1


    До коментар [#1] от "sfasaf":

    Иди в Чечения да ти падне сърце на място.

    Нередност?
Нов коментар