Човекът, който иска да спаси Букурещ

Математик без харизма е новият кмет на румънската столица. Победата му не е изненада, а резултат от 12-годишна битка срещу корумпираните политици на Румъния

Никушор Дан има само една политическа амбиция - да бъде кмет на Букурещ, което не беше вярно за другите кандидати в кампанията
Никушор Дан има само една политическа амбиция - да бъде кмет на Букурещ, което не беше вярно за другите кандидати в кампанията
Никушор Дан има само една политическа амбиция - да бъде кмет на Букурещ, което не беше вярно за другите кандидати в кампанията    ©  Reuters
Никушор Дан има само една политическа амбиция - да бъде кмет на Букурещ, което не беше вярно за другите кандидати в кампанията    ©  Reuters

"Щастлив съм, защото виждам, че всички сте толкова щастливи", каза Никушор Дан в неделя вечер, след като първите екзит полове го обявиха за новия кмет на румънската столица Букурещ.

Заобиколен от своите еуфорични доброволци, които скачаха и крещяха от радост, Никушор Дан остана изключително сдържан. Очите му бяха пълни със сълзи, но той не ги остави да се стичат по бузите му. Емоциите му никога не са били нещо, което той е искал да бъде виждано пред камерата. Това беше краят на мръсна кампания, по време на която той беше открито обвинен от кмета Габриела Фиря и нейните политически съюзници, че взема пари от големите строителни предприемачи, за да ги представлява в юридическите битки срещу местните власти. Наистина болезнено обвинение за човек, посветил последните 12 години от живота си, за да защити града именно от такива предприемачи, заплашващи да съборят исторически сгради и да унищожат всяко парче зелена площ със съучастието на кметове от всеки район в Букурещ.

Той се пречупи само веднъж и използва думата "кучки", за да опише онези, които започнаха този публичен линч срещу него. Никушор Дан не посочи никого, но хаштагът #bitches беше подет от Дана Будеану, бившата съпруга на корумпиран медиен магнат, която демонстрира открита подкрепа за действащия кмет Фиря и ръководи медийната кампания срещу него. Будеану беше първата, обвинила го, че е приятел на съмнителен бизнесмен, чиято къща и ресторант бяха съборени от местните власти през пролетта на 2020 г. Никушор Дан и асоциацията "Спаси Букурещ" го представляваха в съдебната зала и доказаха, че разрешителното за събаряне е издадено незаконно от кметството на Район 4.

Но въпреки калната кампания третият път се оказа щастлив за Дан. Той спечели почти 5% повече гласове от Габриела Фиря, въпреки че изборите в един тур обикновено благоприятстват действащия кмет. Вятърът на промяната беше твърде силен в Букурещ.

Тази промяна настъпи, независимо от факта, че Никушор Дан се придържаше към същата кампания, каквато имаше през 2012 - годината, в която се кандидатира за пръв път. В неделя, когато отпразнува победата си пред търговския център Magazinul București, сграда с над 90-годишна история, той не пропусна да благодари на своите доброволци. Това беше непозната сцена за политическия пейзаж на Румъния. Защото за пръв път победителят в изборите не изнесе реч, заобиколен от политици, а от нормални хора, за които изборът му означава по-добро бъдеще на града.

Дългият път от активист до кмет

През 2012 г. Дан беше неизвестно име за повечето жители на двумилионния Букурещ - 42-годишен математик и президент на "Спаси Букурещ", неправителствена организация, посветена на борбата с хаотичното градско развитие, акулите на недвижими имоти и местните власти, които ги защитаваха. Преди да се кандидатира за пръв път, той успя да спечели 23 съдебни дела срещу пет от шестте районни кметства и успешно спря изграждането на огромен аквапарк в Parcul Tineretului, най-големия обществен парк в южен Букурещ.

Но победата в съдилищата невинаги е достатъчна, за да спаси Букурещ. През 2011 г. тогавашният кмет Сорин Опреску се противопостави на съдебно разпореждане срещу разрушаването на хотел "Марна" и кино "Феровиарул". Той издаде ново разрешение за разрушаване посред нощ и премахна историческите сгради само за два дни. Разрушаването било необходимо, каза Опреску, защото старите сгради стоят на пътя на нов надлез, който ще направи възможно преминаването на целия център за по-малко от 15 минути. Девет години по-късно на това парче земя стои висока сграда и никакъв надлез, а Букурещ е най-претовареният град в цяла Европа.

Това беше само една от случките, които убедиха Дан, че да си активист не е достатъчно. Той трябваше да стане кмет на столицата. "Не съм част от политическата класа. Аз съм честен човек. Успях да блокирам проекти за недвижими имоти на стойност милиони евро", отговори Никушор Дан през 2012 г. на въпроса "какво ви прави годен да сте кмет на Букурещ".

Той не беше подходящ кандидат. Математик, спечелил златен медал на Международна математическа олимпиада, завършил докторска степен в Сорбоната и върнал се у дома, за да работи нископлатена работа в Националния институт по математика. Той беше не просто с вид на смотаняк с нулева харизма пред камерата, но беше и беден. През 2012 г. Никушор Дан живееше в апартамент под наем с приятелката си и се бореше срещу кмет, който притежаваше поне три къщи в Букурещ.

Тъй като нямаше ресурси да събере всички подписи, необходими за участие в надпреварата, 15 групи и музиканти изнесоха про боно концерт и успяха да съберат нужните хора на едно място. Той имаше подкрепата само на своите доброволци, които политическите му съюзници наричат фанатици, и на шепа интелектуалци. Въпреки всичко Дан успя да събере над 60 000 гласа и стана четвърти на изборите.

Сорин Опреску спечели нов мандат, но дори не успя да го завърши. През 2015 г. той беше арестуван от специалната прокуратура за борба с корупцията и осъден на четири години и четири месеца затвор за събирането на 10% комисиона от всяка обществена поръчка, давана от кметството.

От независим до партиен член и отново независим

През 2016 г. Никушор Дан се опита отново да стане кмет на Букурещ. Тази кампания беше единствената, в която той не беше независим кандидат. Той влезе в битката като председател на Съюз за спасяване на Букурещ, новосформираната местна партия. Той беше по-оптимистичен по отношение на шансовете си, но също така не искаше да повтори опита от 2012 г., когато загуби не само шанса да бъде кмет, но и да стане общински съветник.

Системата за местни избори е изградена по такъв начин, че прави невъзможно независим кандидат да стане общински съветник. За да влезе в общинския съвет, независим кандидат трябва да събере три пъти повече гласове от такъв, който е в партийната листа. Именно за да се справи с това, Никушор Дан направи партията Save Bucharest Union.

Без каквато и да било подкрепа от традиционните партии той стана втори в надпреварата и събра 100 000 гласа повече от кандидата на Национално-либералната партия (PNL), основният представител вдясно. Но все пак загуби от Габриела Фиря, бивша телевизионна водеща, която беше подкрепена от Социалдемократическата партия, най-голямата политическа формация в Румъния.

След местните избори Дан трансформира градската си партия в национална, наречена Съюз за спасяване на Румъния (USR). Той успя да влезе в парламента. И напусна новата си партия след по-малко от година, тъй като колегите му решиха да гласуват против Референдума за семейството - опит да се втвърди концепцията за брака като съюз между мъж и жена в конституцията. "Вярвам, че тази партия трябва да бъде едновременно място за прогресивни и консерватори", каза Никушор Дан в деня, в който напусна USR.

Идеята му беше, че неговата партия трябва да даде свобода на всеки да направи личен избор. Но тъй като референдумът беше подхранван с хомофобска омраза, Дан беше демонизиран от хората, които се борят за граждански свободи и ЛГБТ общността. Същите идеологически проблеми бяха използвани от някои от бившите му колеги от USR, за да се опитат да го маргинализират преди местните избори през 2020 г.

Как един независим получи политическа подкрепа

През 2019 г. USR подписа политически съюз с PLUS, нова партия, ръководена от бившия технократичен министър-председател на Румъния Дачиан Чолош. Двете бяха твърдо решени да подкрепят Влад Войкулеску като кандидат за столицата. Но плановете им бяха осуетени от едно нещо - решимостта на Никушор Дан да бъде кмет на Букурещ.

Алиансът USR-PLUS се нуждаеше от подкрепата на либералите от PNL, за да спечели местните избори в столицата. Людовик Орбан, председател на PNL, нямаше да подкрепи кандидат, избран от USR-PLUS. И след конфликт с бивш телевизионен водещ, който беше единственият вариант на PNL за кметството, Орбан обяви подкрепа за Дан. Именно неговият избор принуди USR-PLUS да застане зад математика.

Всъщност Орбан не го избра само защото беше мразен от лидерите на USR-PLUS, но и защото Никушор Дан има само една политическа амбиция - да бъде кмет на Букурещ, което не беше вярно за другите кандидати.

И така по ирония един кандидат, мразен от всички свои политически съюзници заради отказа да играе политически игри, в крайна сметка стана общият кандидат на десницата за столицата. Но тези политически игри дадоха на жителите на Букурещ шанс най-накрая да гласуват за човек, а не за партия. За активист, който отказа да стане политик дори когато спечели позиция в парламента и не се отказа от борбата за спасяване на Букурещ.

Градски революционери

Промяната не дойде само в Букурещ. Един 37-годишен германец успя да стане кмет на Тимишоара, градът на румънската революция. Доминик Фриц свали настоящия кмет - либерал, обвинен за връзки с местната организирана престъпност. Фриц имаше политическата подкрепа на USR, но не беше избран, защото е ново лице на нова партия, а защото е първият кандидат с истинска програма за добро управление на Тимишоара. Това, че имат план, помогна и на победителите в други два големи града - Брашов и Бакъу, както и в няколко по-малки като Къмпулунг и Пятра Нямц.

Но Дан, Фриц и Ален Колибан (новият кмет на Брашов) са все още изключения на политическата сцена. Повечето общини бяха спечелени или от социалистите, или от национал-либералите - двете големи партии. Но това, което тези изключения успеят да постигнат в следващите четири години, ще подхрани или унищожи апетита на румънците за неполитически водачи. А колко ще е трудно показват очакванията към Никушор Дан - още преди да се закълне, той беше обвинен, че е нарушил обещанието си да достави топла вода на всички в Букурещ.

*Адина Флоря e румънски журналист, базирана в Букурещ

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    Хайде и у нас така - да избираме честни хора!

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-(
    sfasaf

    До коментар [#1] от "evpetra":

    Хайде де, ама се оказа доста трудно. Само след няколко хода на Бонев и го засипахме с кал, както всички останали. А той продължава да е най-ярката опозиция в СОС.

    Нередност?
Нов коментар