🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ричард Брансън спря преговорите със Саудитска Арабия заради изчезването на журналиста Джамал Хашоги

Собственикът на Virgin Group се отказа от 1 млрд. долара финансиране за космическите си компании

Ричард Брансън отказва саудитско финансиране за космическите си компании
Ричард Брансън отказва саудитско финансиране за космическите си компании
Ричард Брансън отказва саудитско финансиране за космическите си компании    ©  Reuters
Ричард Брансън отказва саудитско финансиране за космическите си компании    ©  Reuters

Сър Ричард Брансън, собственикът на конгломерата Virgin Group, прекрати преговорите със Саудитския суверенен фонд (PIF). Причината е изчезването на саудитския журналист и дисидент Джамал Хашоги на 2 октомври след влизането му в саудитското консулство в Истанбул. Брансън и други изпълнителни директори, инвеститори и финансисти трябва да присъстват на организираната от PIF престижна конференция FII, но някои от поканените ще я бойкотират в солидарност с изчезването на Хашоги.

Невъзможна съвместна работа

Сър Ричард Брансън обяви в писмо, че прекратява преговорите между космическите си компании със Саудитския суверенен фонд. Инвестициите във Virgin Galactic и Virgin Orbit щяха да са на стойност 1 млрд. долара.

Брансън написа, че е приятно изненадан от саудитските предложения за съдействие с него, както и от реформаторската програма на престолонаследника Мохамед бин Салман. Информациите, че Джамал Хашоги е бил убит или отвлечен в Истанбул, обаче променят ситуацията и възможността за съвместна работа на Virgin и PIF. Брансън също напусна два консултативни съвета, в които беше назначен от саудитците.

Бойкот на саудитски проекти

Това не е единственият акт на солидарност към изчезването на Джамал Хашоги. Изпълнителният директор на Uber Дара Косровшахи заяви, че освен ако наличната информация по случая не се смени коренно, той няма да посети конференцията FII, организирана от PIF, за да ухажва световния бизнес елит.

В САЩ Ърнъст Мониз, бивш министър на енергетиката от администрацията на Барак Обама, се оттегли от консултативния борд на саудитски проект за изграждане на съвременен мегаград на стойност 500 млрд. долара. Сам Алтман, президентът на Y Combinator – най-големия инкубатор за стартъпи в Силициевата долина, също прекрати участието си в борда на този проект.

Престижната FII

Конференцията FII в Рияд е събитие, на което участват повечето големи финансисти и бизнес лидери, за да се опитват да печелят финансиране от Саудитския суверенен фонд. На миналогодишната конференция престолонаследникът Мохамед бин Салман очарова международните инвеститори с плановете си да промотира по-умерен и светски ислям в страната.

Положителните впечатления не продължиха дълго. Само няколко месеца след миналогодишната конференция принц бин Салман арестува стотици саудитски бизнесмени и членове на кралското семейство в същия хотел, в който се провежда годишната конференция. Повечето бяха пуснати, след като си платиха на правителството, което е обявило, че иска да набере 100 млрд. долара от борбата си с корупцията. Много от въпросните бизнесмени са търговски партньори и колеги на очакваните посетители на конференцията.

Външна политика

Джереми Хънт, външният министър на Великобритания, заяви, че ще има тежки последствия за Саудитска Арабия, ако предположенията за Хашоги се докажат. Доналд Тръмп също заяви, че се съмнява името на Саудитска Арабия да се изчисти, и обеща "сурово наказание", ако Рияд е виновен за изчезването на журналиста дисидент. Но американският президент повтори позицията си, че не подкрепя идеята за ограничаване на продажбите на оръжие на Саудитска Арабия и не е склонен да отмени сключената сделка за продажба на оръжие за 110 млрд. долара на страната.

Турското разследване

Турското разследване на изчезването на саудитския журналист Джамал Хашоги е открило записи, направени с неговия часовник Apple, които показват, че той е бил измъчван и убит, пише проправителственото издание "Дейли сабах", цитирано от Reuters. Информацията, която предстои да бъде проверена, беше публикувана, след като делегация от Саудитска Арабия пристигна в Турция за съвместно разследване на изчезването на журналиста, посочва агенцията. Вестникът твърди, че саудитски служители са опитали да изтрият записите първо като опитали да отгатнат ПИН кода на часовника, а след това използвали пръстов отпечатък на Хашоги. "Асошиейтед прес" отбелязва обаче, че часовниците на Apple нямат функция за отключване с пръстов отпечатък, както телефоните iPhone.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    grgrggrgrgr avatar :-|
    grgrggrgrgr
    • - 3

    Интересно как светът се развълнува от фундаменталист, защитник на религиозната полиция и други назадничави тези.

    Нередност?
Нов коментар