🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ричард Брансън изпрати частни астронавти на "ръба" на космоса

Суборбиталната совалка VSS Unity се издигна на 82.7 км. височина

Над 700 души са предплатили сумата от 250 хил. долара, за да извършат кратък суборбитален полет в космоса
Над 700 души са предплатили сумата от 250 хил. долара, за да извършат кратък суборбитален полет в космоса
Над 700 души са предплатили сумата от 250 хил. долара, за да извършат кратък суборбитален полет в космоса    ©  Reuters
Над 700 души са предплатили сумата от 250 хил. долара, за да извършат кратък суборбитален полет в космоса    ©  Reuters
Тестовите пилоти, които след вчерашния полет ще получат астронавтски баджове, са Марк "Фрогър" Стъки и Рик "Сиджей" Стъркоу.

Ексцентричният милиардер сър Ричард Брансън изпълни своето обещание и изпрати преди Коледа частни астронавти отвъд пределите на земната атмосфера. Основаната от него аерокосмическа компания Virgin Galactic извърши вчера успешен тестов полет на космическата совалка VSS Unity, който изведе двама пилоти-изпитатели на височина 82.7 километра, което е отвъд пределите на стратосферата в зоната, условно наричана "ръба на космоса".

Според международно признатите стандарти космическото пространство официално започва след т.нар. "линия на Карман", която се намира на 100 км. височина. Американските военно-въздушни сили обаче приемат по-либерален стандарт и смятат, че извънземното пространство се простира отвъд 80 км. височина, където земното притегляне започва да отслабва и астронавтите се намират в състояние на микрогравитация. Изпитанието на VSS Unity е първото излизане на американски пилотиран летателен апарат извън атмосферата от 2011 г., когато програмата Space Shuttle бе официално закрита. Тестовите пилоти, които след вчерашния полет ще получат астронавтски баджове от Федералната авиационна администрация на САЩ, са Марк "Фрогър" Стъки и Рик "Сиджей" Стъркоу.

За разлика от традиционните ракети, космическият кораб VSS Unity беше изстрелян от височина 13 км., след като беше първоначално ускорен от специалния самолет-носител, наречен WhiteKnightTwo. След 60-секундно запалване на ракетния двигател совалката на Брансън е достигнала скорост от порядъка 3500 км/ч. (около три пъти скоростта на звука), напуснала е пределите на земната атмосфера, след което успешно се е приземила, забавяйки полета със система от специални стабилизатори (т.нар. Feather System).

Успешният полет на Unity е една от последните стъпки, преди Virgin Galactic да започне отдавна обещаните туристически суборбитални полети в космоса. Над 700 души са предплатили сумата от 250 хил. долара, за да могат да се впуснат в това вълнуващо, но и опасно приключение. Самият Ричард Брансън нееднократно е заявявал, че първи ще тества безопасността на полетите с Unity, преди да допусне клиентите си на борда, особено в контекста на инцидента с предишната совалка VSS Enterprise, която се разби през 2014 г. и уби единия пилот-изпитател.

След днешния успешен тест прогнозите са, че официалните полети с първите космически туристи ще започнат в първата половина на следващата година. Подобни планове има и Blue Origin - космическата компания на мултимилиардера Джеф Безос, която по същото време смята да започне да изстрелва пасажери до "границата на космоса" със суборбиталната ракета за многократна употреба New Shepard.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    messera avatar :-P
    Willy Messerschmitt

    Гледате ли от Роскосмос?Пардон ..Росмехкосмос

    Нередност?
Нов коментар