🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новото лице на тероризма

Забравете за Близкия изток - време е светът да се подготви за терористите от бившите съветски републики

Начинът, по който западният свят мисли за ислямисткия тероризъм, е опасно остарял. От десетилетия насам политиците се съсредоточават върху атаките, идващи от Близкия изток. Днес обаче реалната заплаха все по-често идва източно от този регион. В бившите съветски републики бойци, които някога са имали предимно местни конфликти, насочват вниманието си към Запада. И те ще бъдат една от най-големите заплахи през 2019 г., пише Foreign Policy.

Заплахата от терористите от Близкия изток сякаш в последно време отшумява. Дори по време на войната срещу "Ислямска държава" някои от атаките на Запад бяха извършени от хора от бившите съветски републики. Сред тях са и по-малки откъм мащаб нападения – като тези с камиони срещу пешеходци в Ню Йорк и Стокхолм през 2017 г., както и по-мащабни операции като самоубийствения атентат на летището в Истанбул през 2016 г., който взе 41 жертви, и атаката в нощен клуб в същия град през 2017 г., която отне 39 живота. И за двете нападения бяха задържани руски и узбекистански граждани.

Причините

Има няколко причини за увеличаващия се, идващ от постсъветското пространство, антизападен тероризъм. През последните години джихадистите в Близкия изток бяха прекалено "заети" с конфликтите в Ирак, Сирия и Йемен, за да се съсредоточат върху други региони. В същото време влиянието на "Ислямска държава" избледнява след почти пълното поражение в Ирак и Сирия.

В същото време войните в Близкия изток превърнаха войниците от руски говорещите райони, които преди бяха фокусирани върху борбата с репресивните правителства в собствените си страни, в глобални терористи. До 2017 г. най-малко 8500 души от бившите съветски републики са отишли в Сирия и Ирак, за да се присъединят към "Ислямска държава". Тогава за пръв път те имат челен сблъсък с войските на САЩ и НАТО и това създаде желанието за отмъщение, като ги убеди, че следващите операции трябва да са насочени на Запад. От съществено значение е и фактът, че терористите от бившите съветски републики могат да пътуват много по-лесно от арабите, които притежават иракски, сирийски или йеменски паспорти.

Увеличаващата се заплаха

През следващите години терористичната заплаха от Русия и бившите съветски републики ще се увеличи. С падането на "Ислямска държава" руски говорещите терористи успяха да избягат от Сирия с по-голяма лекота и сега изместват фокуса си върху собствените си страни и Европа. След като вече са извън обсега на американските военни, за тях е по-лесно да реализират плановете си за нападения. А местните симпатии само ще ги подпомогнат. Правителствата в Казахстан, Таджикистан и Узбекистан пренебрегват и открито потискат религиозните мюсюлмани, а това ги прави привлекателни като цели за радикали, които се стремят да привлекат нови попълнения.

Новият тероризъм

С промяната на тероризма Съединените щати и техните съюзници ще трябва да актуализират стратегиите си за борба с нея. През последните две десетилетия Вашингтон създаде огромна бюрокрация около тероризма в Близкия изток. Милиони долари бяха вложени в намирането и обучението на арабски говорещи изследователи и анализатори.

Преориентирането на фокуса на Запада ще включва и политически предизвикателства, тъй като САЩ ще трябва да намерят начин да си сътрудничат с Русия и нейните съседи. През последните няколко години например американските компании успяха да изтрият джихадистката пропаганда в социалните мрежи, но същата е все още широко разпространена в приложенията, популярни сред руски говорещите като VK и OK. Чат приложението Telegram, основано от руски гражданин, също се превърна в основен инструмент за комуникация на терористите от всички среди.

Мониторингът на тези системи и други ще изисква задълбочено сътрудничество и обмен с Русия. Но такова сътрудничество не изглежда вероятно в близкото бъдеще. Има твърде много враждебност между Вашингтон и Москва, за да се даде възможност за ефективно сътрудничество.

САЩ и техните съюзници трябва да признаят, че бъдещите атаки е по-вероятно да дойдат от Далечния изток, отколкото от Близкия изток, и че няма друг вариант, освен да си сътрудничат с Русия и нейните съседи, за да ги спрат, отбелязва Foreign Policy. Ако Съединените щати не успеят да го направят, скоро ще могат да видят ефекта от това – или като прилив от нападения срещу страната, или чрез възхода на нова постсъветска терористична група в една от многото военни зони по света.